Kompletterande utbildning (KU)

Vad är kompletterande utbildning?

Kompletterande utbildningar är en frivillig utbildningsform där utbildningarna är högskoleförberedande eller yrkesutbildningar från 200 timmar upp till 2-3 år för ungdomar och vuxna som staten stöder. Utbildningarna utgör ett komplement till gymnasial utbildning genom att de koncentrerar sig på ett ämnes- eller yrkesområde. Kompletterande utbildningar ger inte någon formell behörighet till fortsatta studier, utan kan ses som yrkesutbildningar eller förberedande till sådan högskoleutbildning där det krävs färdigheter inom något av ovan nämnda konstnärliga områden. En liten grupp av dessa kompletterande utbildningarna ligger på en högre nivå och kräver genomgången gymnasial utbildning eller viss yrkeserfarenhet.

För närvarande finns det cirka 150 utbildningsanordnare och ungefär 300 olika kompletterande utbildningar inom konst, dans, teater, musik, design och mode. Andra områden är hantverk, media, flyg, hälsa och friskvård.

Studiestöd för kompletterande utbildning

De flesta av de kompletterande utbildningarna är avgiftsbelagda för eleverna. En del av utbildningarna berättigar till studiestöd, andra inte. Mer information om elevavgifter och studiestöd lämnas av respektive skola. Ansvaret för och administrationen av den pågående verksamheten har gått över från Skolverket till Myndigheten för yrkeshögskolan.

Hitta din YH-utbildning här!


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in