YH-utbildning

IT-säkerhetsanalytiker SOC

KYH , i Göteborg (+1 orter)
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Vill du veta mer?

Beskrivning

Vad gör en IT-säkerhetsanalytiker SOC?

SOC står för Security Operations Center. Som IT-säkerhetsanalytiker inom SOC jobbar du oftast på konsultbolag inom IT-säkerhet eller mot både större
och mindre SOC-plattformar inom organisationer både i privat och offentlig sektor. Du kommer ansvara för datasäkerhet inom företag, myndigheter eller organisationer och utformar säkerhetslösningar för datasystem och ser till att säkerheten fungerar.

En viktig del inom SOC är att processbaserat kartlägga potentiella hot, utarbeta och förmedla kunskap, metoder, arbetssätt, tillgänglighetsklassningar samt säkerhetsprinciper för organisationer enligt etablerad incidenthanteringsprocedur. Dessutom besitter du goda kunskaper och färdigheter i hur angrepp ser ut och förebygger säkerhetsåtgärder.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om logghantering, playbooks och forensisk bevisinsamling samt övervakning och riskhantering av nätverksattacker och skadlig programvara. Du kommer även få lära dig Python och skriptprogrammering i Powershell och Bash. 

Framtid och kompetensbehov

I och med att allt fler företag och organisationer från ett brett antal branscher driftsätter mer av sin information och verksamhet på digitala plattformar och i molnbaserade miljöer har hotbilden mot IT växt i effekt. Hela den digitala sektorn, omfattande alla verksamheter som skapar, utvecklar och levererar någon form av digitalt innehåll har ett behov av IT-säkerhet och efterfrågan på IT-säkerhetsanalytiker inom SOC har stigit i en explosiv takt.

Exempel på yrkestitlar förutom IT-säkerhetsanalytiker SOC:

 • IT-säkerhetstekniker
 • SOC-analytiker
 • SOC-operatör

Ansökan och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Engelska 6
  och
 • Matematik 2c
  och
 • Programmering 1
  och
 • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

KYH
Årstaängsvägen 33
117 43 Stockholm

Det här är KYH

KYH tillhör topp 10 största yrkesskolor i Sverige. Vi erbjuder utbildningar inom samhällsbyggnad, ekonomi och IT. Just nu är vi 1400 studerande i nästan 60 olika klasser. Vi vill skapa en studentupplevelse för livet, som du känner starkt för under...

Läs mer om KYH och visa alla utbildningar.

Highlights