YH-utbildning

Fiber- och nätverkstekniker

Lernia Yrkeshögskola, i Piteå (+1 orter)
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
6 november, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
6 november, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Studera till fiber- och nätverkstekniker på distans

Vill du arbeta med en av Sveriges viktigaste infrastrukturer som är grundbulten i vårt digitala och uppkopplade samhälle? Är du tekniskt lagd och gillar problemlösning? Eller är du kanske intresserad av nätverksteknik och att arbeta i stora datahallar? Då är vår yh-utbildning till fiber- och nätverkstekniker något för dig!

Vad gör en fiber- och nätverkstekniker?

Som fibertekniker arbetar du i huvudsak med installation, service och underhåll av fiberoptik. Fibernätet utgör stommen för vår infrastruktur för uppkoppling och tekniken är även viktigt nu när 5G-nätet ska byggas ut. Samhällets och näringslivets digitala strukturomvandling är beroende av snabb och problemfri uppkoppling. Utvecklingen inom smart teknik, uppkopplade prylar i hemmet och artificiell intelligens ställer ökade krav på bredbandet, och likaså utvecklingen mot mer hemarbete efter coronapandemin.

Trots att fibernätet i Sverige är välutbyggt kvarstår ett kompetensbehov i branschen som dels drivs på av den kommande utbyggnaden av 5G-nätet. Det drivs även på av att branschen går mer mot service och underhåll vilket är mer tekniskt avancerat och kräver en bredare kompetens inom fiberoptik.

YH-utbildning inom nätverksteknik och fiberteknik

I takt med teknikutvecklingen förändras kompetensprofilen för fibertekniker och det ställs högre krav på en bredare kompetens inom omkringliggande teknikområden.

Väljer du att utbilda dig i fiber- och nätverksteknik får du specialiserade kunskaper om installation och service av fiberoptik. Men du lär dig också om kopparnät, nätverksteknik för datahallar och om aktiva delar i ett nätverk (switchar och access-punkter), IoT och 5G.

Specialisering mot nätverksteknik innebär att du kan arbeta med service och underhåll i till exempel datahallar. Det är en spännande och växande industri i Sverige och redan idag driver Amazon, Google, Facebook och Microsoft datahallar i landet. I en datahall arbetar du med installation av servrar och annan kommunikationsutrustning där fiberoptik är ett vanligt material men även koppar används.

För mer information om Fiber- och nätverkstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

6 november, 2023

 • Distans med träffar
 • Piteå

Så ansöker du

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
 2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Du ska ha:

 • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
 • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
 • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
 • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Godkända betyg i följande kurser från gymnasieskolan

 • Matematik 2
 • Fysik 1

Praktik- och samarbetsorganisationer

Denna utbildning samarbetar med flera stora företag inom fiber och nätverk och vi kan erbjuda LIA både i datahallar och i klassiska fiberinstallationsföretag. De finns i hela landet och några är: 

Eltel, Install Fiber i Norr, BlackBox, ComDaTe, PiteEnergi, Northlab, Transtema, EDUCON, Blacklink, Höganäs Energi, ONE Nordic, BRS Networks, Stokab, Netab, Citytelecom, Swedish Telecom, GlobalConnect, Sollentuna Energi och Miljö, Enaco Network Services AB.

Framtida yrkesroll

Det finns ett stort personalbehov

Efter avslutad utbildning kan du arbeta i en spännande och varierande bransch som har stort behov av kompetens! Du kan till exempel arbeta med klassisk fiberinstallation mot slutkund, eller kabelförläggning i marken. Eller som nätverkstekniker med kommunikationsutrustning i stora datahallar – en växande industri i Sverige.

Efter utbildningen har du specialiserade kunskaper om fiber- och optoteknik. Du kan installera, förlägga och underhålla fiberoptiska nät, samt utföra mätningar och felsökningar och hitta relevanta åtgärder. Du har även kunskap om ellära, kopparnät och nätverksteknik och nätverksanslutningar och om IoT, 5G och aktiva delar i ett nätverk.

Jobba som fibertekniker, optotekniker eller nätverkstekniker 

Efter utbildningen kan du arbeta som:

 • Fibertekniker

 • Nätverkstekniker

 • Optotekniker

 • Teletekniker

Lön som nätverkstekniker eller fibertekniker

Vad du tjänar i lön som nätverks- eller fibertekniker beror på flera saker. Bland annat på var du bor, vad du jobbat med tidigare och hur gammal du är.Enligt SCBtjänar en nätverkstekniker ungefär 42 200 kr i lön.

Upplägg

När du utbildar dig till fiber- och nätverkstekniker får du en utbildning på ett år som går på heltid och genomförs på distans.

Distansstudier innehåller en mix av självstudiematerial i, föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och individuell handledning.

Utgår från Lernias lärportal

I yh-utbildningen till fiber- och nätverkstekniker utgår du från Lernias lärportal där kursen finns i digital form med exempelvis: övningsuppgifter, självrättande övningsprov, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar, länkar m.m.

Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.

Digitala och webbaserade mötesrum

Vi använder oss av digitala mötesrum som är webbaserade. För att kunna medverka på våra digitala föreläsningar och möten rekommenderar vi att man har en dator med god internetuppkoppling samt ett headset för bästa ljudkvalitet för alla närvarande.  

Platsträffar varje termin

Varje termin träffas utbildare och studerande på plats i Linköping. Under platsträffarna genomförs ofta närvarokrävande moment som innefattar delar av betygsgrundande uppgifter och du själv som studerande får står för resa, mat, boende och omkostnader på dessa träffar. Utbildningen har totalt 6 st platsträffar. Varje träff är oftast 1-3 dagar i följd.

Utbildning på svenska och ibland engelska

Utbildningen bedrivs på svenska men även delvis på engelska. Det förekommer kurslitteratur på engelska och vissa kursmoment kommer att innehålla tekniska termer på engelska.

LIA

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.

Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.

LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Fiber- och nätverkstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lernia Yrkeshögskola
Fredsborgsgatan 24
117 43 Stockholm

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik, Industri & Tillverkning  Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...

Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights