YH-utbildning

Podcastproduktion

Medieinstitutet, i Stockholm
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Planera, producera och distribuera

Podcastproduktion är något av det mest kreativa och lustfyllda du kan arbeta med. Rekryteringsbehovet är stort och allt från Sveriges Radio till stora reklambyråer letar efter nya kollegor som kan genomföra en produktion från idé till färdigt program. Här är utbildningen som ger dig spetskompetens.

Kunskaper

YH-programmet Podcastproduktion ger dig specialiserade kunskaper inom manus, inspelning, redigering och publicering. Du får också kunskaper inom angränsande kompetensområden som projektledning, marknadsföring och införsäljning.

Vad är en podcast?

En podcast är ljudbaserad information eller underhållning. Du kan lyssna när du vill i din mobil, dator eller surfplatta. De flesta väljer att lyssna via en app i mobilen och du kan då också prenumerera på podcasten för att inte missa när det kommer ett nytt avsnitt.

Vad gör en podcastproducent?

En Podcastproducent ansvarar för en podcastproduktion från ax till limpa, från manus till redigering och distribution. Du behärskar dramaturgi, talmanus och intervjuer, samt har kompetens inom inspelningsteknik, ljudläggning och ljudteknik. Du kan också analysera lyssnarstatistik och marknadsföra produktioner, liksom att handskas med kunder och andra intressenter.

Vad lär man sig?

Du får lära dig flera olika discipliner. Från korta reklaminslag till långa reportageserier. Från idé, programledarmanus, musikpåläggning och redigering till färdig podd. Du får också yrkespraktisk kompetens i att arbeta journalistiskt med produktion, redigering och metoder för berättande inom ljudproduktion. Du lär dig att tillämpa svensk lag gällande yttrande- och tryckfrihet, upphovsrätt och personuppgifter. Kort sagt. Du lär dig allt du behöver för att kunna arbeta professionellt med podcastproduktion.

Marknaden för Podcast växer rekordsnabbt

Podcast står för den högsta tillväxten av alla mediekategorier, konstaterar IAB 29 mars 2022 i sin IRM-rapport. Det fattas många podcastproducenter i Sverige och framförallt i Stockholm. Behovet kommer vara stort under flera år framåt. Ett av de större företagen Acast med 40.000 poddar börsnoterades 2021 har haft en tillväxt på 73%, förra året omsätter bolaget nu över 1 miljard kr.

– Den starka trenden med ambitiöst berättande och välproducerat innehåll från såväl produktionsbolag som mediehus kommer att fortsätta växa”, säger Acasts vd, Ross Adams till DN.

Yrkesrollen i framtiden?

Yrkesrollen i framtiden kräver snabba, tekniskt och konstnärligt skickliga hantverkare med känsla för innehåll och en grundläggande journalistisk förståelse. Det är superviktigt att kunna arbeta tillsammans med andra i kreativa projekt med en beställare mot deadline. Som producent leder du ibland stora team med dramatiker, kompositörer, regissörer, skådespelare och ljuddesigner.

Yrkesroller efter examen

 • Podcastproducent
 • Podcastredigerare
 • Podcastresearcher
 • Podcastspecialist
 • Poddproduktionsspecialist
 • Poddreporter

Praktikperioder

Ungefär en tredjedel av studietiden gör du praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.

9 av 10 får jobb

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

Nära samarbete med branschen

Medieinstitutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.
Bakom utbildningen står bland annat:
Sveriges Radio, Massa media, SMT Radio, Monopol Media, Naudio AB, Alaska Film & TV AB, Filt AB, Third Ear Studio, Tredje Statsmakten Media, Beppo Ljudproduktion AB, Sveriges Utbildningsradio AB, Aftonbladet, Studio Olga, PodMe AB, Bauer Media Group, Sveriges Radio, Spotify, Expressen, Perfect Day Media AB, Qast AB, Munck Studios AB, Acast, OTW, Spoon.

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Kompetensutveckling på LinkedIn

Alla studerande på Medieinstitutet får fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom 16 000 onlinekurser.

Utbildningen är platsbunden till Stockholm

Utbildningen är på heltid och sker på plats i klassrum i Stockholm.  Det går inte att läsa på distans. Vissa delkurser kräver att man är på plats hela dagar.

För mer information om Podcastproduktion, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Medieinstitutet?

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Eftertraktad utbildning

Så ansöker du

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Särskild behörighet

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

 • Engelska 6
 • Medieproduktion 1
 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
 • Grundläggande behörighet

  Behörig att antas till utbildningen är den som:

  • Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
   enligt punkt 1,
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
   behörig till motsvarande utbildning,
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
   eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
   att tillgodogöra sig utbildningen.
  Saknar du full behörighet?

  Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Podcastproduktion

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Medieinstitutet
Gustavslundsvägen 151 D
167 51 Bromma

YH-program inom webbutveckling, tv och digital kommunikation

Medieinstitutet är det självklara valet för dig som är intresserad av digital strategi, webb, IT, kommunikation och marknadsföring. I över fjorton år har tusentals studenter tagit examen hos oss och påbörjat en kometkarriär inom sitt intresseområde. Du hittar hela utbudet...

Läs mer om Medieinstitutet och visa alla utbildningar.

Highlights