Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina studieplaner? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!⭐ 

Kvalificerad signaltekniker

Trafikverksskolan
Sammanfattning
Yh-utbildning
Ängelholm
40 veckor
Heltid
CSN-berättigad
Svenska

Kvalificerad signaltekniker

Trivs du med att arbeta med ny spännande teknik, vill vara med i det stora teknikskiftet till det nya EU-gemensamma signalsystemet (ERTMS) och dagligen bidra till samhällsutvecklingen, är signalteknikeryrket något för dig. Som signaltekniker kan du jobba med nybyggnation eller underhåll och felsökning av signalanläggningar.

Genomsnittlig lön: 31 400 kronor per månad
Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2018

Utbildningen till signaltekniker omfattar ett års heltidsstudier (200 Yh-poäng). Under 40 veckors tid läser du teoretiska kurser, utför praktiska övningar och gör LIA (Lärande i arbete) hos någon av våra företagspartners i branschen. Under utbildningens gång kommer du att skriva ett examensarbete.

Följande kurser ingår i signalteknikutbildningen:

 • Allmän järnvägsteknik för tekniker
 • ATC utrustning
 • Introduktion för Järnvägstekniker
 • Järnvägstekniska språkkunskaper Danska och Norska
 • Linjeblockering
 • Signalställverk
 • Signalteknisk grundutbildning
 • Signaltekniska principer och grunder
 • Säkerhetsaspekter
 • Trafiksäkerhet för arbete i trafikerad spårmiljö
 • Examensarbete
 • Lärande i arbetet (LIA)

På vår övningsanläggning i Ängelholm har du som studerande tillgång till en unik studiemiljö med bangård, spår, järnvägsfordon och Järnvägens museum. Kunniga och erfarna lärare som arbetat inom de olika infrastrukturområdena kommer att vägleda dig på banan mot ditt drömyrke. Våra lärare som undervisar och examinerar i utbildningens behörighetsgivande kurser är godkända av Trafikverket.

För mer information om Kvalificerad signaltekniker , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Hälsokrav och hälsoundersökning

Du ska genomgå en syn och hörselundersökning med godkänt resultat för att vara lämplig för yrkesrollen och fylla i en hälsodeklarationsblankett. Läkar- och optikerundersökningen bekostar du själv. 

Signalteknik

Mycket av hemligheten i att kombinera hög hastighet med maximal säkerhet ligger i järnvägens signalsystem. Säkerhetssystemet är snillrikt uppbyggt i flera samverkande delsystem. Stora delar av järnvägssystemet har ATC (Automatic Train Control), en svensk uppfinning och ett av världens mest tillförlitliga säkerhetssystem. Föraren får information från signaler och hastighetstavlor via gula plattor i spåret, så kallade baliser. Informationen utvärderas i en dator på loket och visas på instrumentbrädan. Reagerar inte föraren i tid bromsas tåget automatiskt om det kör för fort.

Inne på stationsområden kontrolleras tågens rörelser via ställverk. Mellan stationerna kontrolleras trafiken genom så kallade linjeblockanläggningar. Grundprincipen är att varje tåg har exklusiv rätt till sin delsträcka. För övervakning och dirigering av trafiken på banor och bangårdar användes fjärrstyrningsanläggningar.

På Trafikverksskolan utbildas signaltekniker på dessa utrustningar med hjälp av en stor övningsanläggning som kopplats till en av Sveriges längsta modelljärnvägar. Där kan man tydligt se vilken effekt olika åtgärder får för trafiken.

Så ansöker du

Ansökan öppnas den 12/02-2020 och stängs den 30/04-2020! 

Grundläggande behörighet
För att bli antagen ska du visa att du uppfyller de lagstadgade kraven för grundläggande behörighet till Yh-utbildningar. Handlingar som du kan styrka din behörighet med är:

 • Examen, slutbetyg eller avgångsbetyg från svensk gymnasieutbildning eller intyg för behörighet till högskolestudier och yrkeshögskolestudier från folkhögskola
 • Gymnasiediplom från gymnasieutbildning i utlandet och utlåtande över gymnasieutbildning från UHR
 • Dokument som visar att du bor i annat skandinaviskt land där du är behörig till en motsvarande utbildning.

Grundläggande behörighet innefattar krav på godkänt betyg i matematik 1 och svenska 1.

Övriga behörighetskrav 

Utbildningen ställer krav på förkunskaper i ellära, mekatronik och elektromekanik som uppnåtts genom utbildning på gymnasialnivå eller på ett annat sätt.

Vid behov kommer vi erbjuda en behörighetsgivande förutbildning. Om antal sökande till denna förutbildning blir större än antalet lediga platser till den ordinarie utbildningen avgörs antagningen genom urval. Urvalsgrunden är betyg. Urvalsvärdet räknas som aritmetiskt medelvärde av betyg i matematik 1 och svenska 1. När två eller flera sökande har samma meritvärde används lottning som skiljekriterium.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen 200 Yh-poäng

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Självkostnader kan uppstå för resor och boende om LIA-platsen är belägen utanför studieorten. Ansök om studentkort för att kunna få tillgång till studentrabatter och resa billigare! 

Trafikverksskolan

Trafikverksskolan

Trafikverksskolan välkomnar alla som letar efter utbildning med verklig framtidspotential!

Järnvägen är en framtidsbransch. Här finns investeringarna och jobben. På Trafikverksskolan i Ängelholm utbildas varje år tusentals tekniker och ingenjörer. Här genomförs också uppdragsutbildning för svenskt näringsliv och utländska järnvägsförvaltningar. Trafikverksskolan hette tidigare Järnvägsskolan. ...


Läs mer om Trafikverksskolan och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kvalificerad signaltekniker

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Trafikverksskolan

Box 1262
262 24 Ängelholm

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Kvalificerad signaltekniker från Trafikverksskolan, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: