YH-utbildning

Webbutvecklare

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Webbutvecklare

Yrket som webbutvecklare passar dig som är nyfiken och noggrann och har sinne för teknik, analys och problemlösning. Du har specialiserade kunskaper i programmering, publiceringsverktyg samt Design & UX och arbetar med att utveckla olika produkter och tjänster för webben utifrån ett användarperspektiv. I stor utsträckning handlar det om till exempel webbplatser, webbapplikationer eller e-handelssystem. Som utvecklare har du god problemlösnings- och kommunikationsförmåga samt ett gott öga för design.

Vad arbetar du med?

Som webbutvecklare har du kunskap om branschens verktyg och tekniker för att skapa och addera funktionalitet till moderna webbplatser. Du arbetar med de vanligaste programmeringsspråken HTML och CSS, C# och JavaScript och utvecklar webbplatser och andra tjänster utifrån ett användarperspektiv med kundens krav och behov i fokus. Du jobbar antingen självständigt eller i team med andra utvecklare, ofta i projektinriktad form.

Du behöver kunna förklara teknisk funktionalitet på ett begripligt sätt, och det är därför av stor vikt att du som utvecklare har god kommunikationsförmåga för att skapa samsyn med kundens utgångspunkt i åtanke. Du har kompetens att föra dialog om åtaganden och lösningar inom området både på svenska och engelska.

I rollen ingår även att arbeta med design och tillgänglighet på webben. Med utgångspunkt i kundnöjdhet och lönsamhet är det viktigt att du har förståelse för hur en affärsverksamhet drivs och utbildningen ger dig även kunskap i entreprenörskap och företagande. Med utgångspunkt i kundnöjdhet och lönsamhet är det viktigt att du har förståelse för hur en affärsverksamhet drivs och utbildningen ger dig även kunskap i entreprenörskap och företagande.

Efter examen
Yrket som webbutvecklare är flexibelt då arbetet teoretiskt sätt kan utföras var som helst i världen så länge du har tillgång till dator och stabil uppkoppling. Ibland kan hemarbete vara aktuellt, eller att arbeta från utlandet, men i många fall har man en fast arbetsplats på ett kontor, beroende på vilken arbetsplats och arbetsgivare det gäller. Anställningsformen kan variera då vissa utvecklare jobbar som IT-konsuler eller frilansare medan andra har fast anställning. Alla företag kommer vilja ha olika delar av sin verksamhet på webben. För ett företag kanske du skapar en informationswebbplats och för ett annat en webbplats för e-handel – möjligheterna är många!

Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Du förväntas delta på 6 timmar lärarledd tid i veckan via Teams. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även 4 st träffar i Jönköping. De kan bla innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar och grupparbeten.

Dator
För att du ska kunna tillgodose dig utbildningen på bästa sätt, rekommenderar vi att du har tillgång till en egen bärbar dator. För att datorn ska klara programvaran som ingår i undervisningen behöver du en dator med:

 • Minsta krav:
  Intel core I5, 16 gig ram
  256 GB SSD
 • Rekommenderat:
  I7, 32 GB ram, 512 GB SSD
För mer information om Webbutvecklare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

September 2024

 • Distans
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Design & UX, 20 YH-p
 • Examensarbete, 30 YH-p
 • Fördjupning programmering, 80 YH-p
 • Grundläggande programmering, 25 YH-p
 • HTML & CSS med agila utvecklingsmetoder, 40 YH-p
 • JavaScript 1, 15 YH-p
 • JavaScript 2, 30 YH-p
 • Kommunikation, 15 YH-p
 • LIA 1, 40 YH-p
 • LIA 2, 85 YH-p
 • Publiceringsverktyg, 20 YH-p

LIA/Praktik

Under 25 veckor av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom webbutvecklarens olika arbetsområden.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Engelska 6
  • Matematik 2
  • Programmering 1
 • Urval

Urvalet görs på poäng av särskilt prov.

Alla behöriga sökande får genomföra ett särskilt prov i form av en webbprov. Provet ska mäta den sökandes förmåga att lösa problem. Max 35 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Webbutvecklare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Samarbete med arbetslivet

Behovet av webbutvecklare påverkas av den kompetensbrist som råder inom det digitala området. Den tekniska utvecklingen ihop med den digitala transformation vi befinner oss i ökar efterfrågan på yrkesrollens kompetens. Digitaliseringen av samhället och utvecklingen av nya IT-tjänster och produkter gör att efterfrågan på webbutvecklare är stor både nationellt och internationellt. Digitala plattformar används numera av de flesta företag vilket ställer krav på webbutvecklarkompetens. En mängd IT-företag vi samarbetar med vittnar om ett ökat anställningsbehov de kommande åren.

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights