Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Specialistundersköterska inom barnsjukvård

Sundsvalls kommun, Yh Mitt
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
42 veckor
Heltid, distans
Studiemedelsberättigad
Svenska
Specialistundersköterska

Om utbildningen

Barnsjukvården är komplex med alla kategorier av barnsjukdomar. Många barn är svårt sjuka och mycket höga krav ställs därför på undersköterskan.

En barnspecialistundersköterska arbetar inom hälso- och sjukvården med barn och ungdomar och deras familjer. Det kan vara på olika avdelningar inom ett sjukhus eller inom hemsjukvården. Kunskaper ges i barn- och ungdomssjukvård, neonatologi, anatomi och fysiologi, barns och ungdomars utveckling, livsvillkor och rätt samt barn och ungdomar med ev funktionsnedsättning. Barnspecialistundersköterskan är en av nyckelpersonerna i vårdteamet kring ett barn eller ungdom.

I framtidsprognoser över befolkningstillväxten beräknas antalet nyfödda, barn och ungdomar att öka. Man kan förutse ett ökat behov av barn-och ungdomssjukvård på grund av sjukdomar, funktionsnedsättning och för tidigt födda. Under de närmaste åren förväntas dessutom stora pensionsavgångar bland utbildade barnsköterskor.

För mer information om Specialistundersköterska inom barnsjukvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Arbetsmarknad

I framtidsprognoser över befolkningstillväxten beräknas antalet nyfödda, barn och ungdomar att öka. Man kan förutse ett ökat behov av barn och ungdomssjukvård på grund av sjukdomar, funktionsnedsättning och för tidigt födda. Under de närmaste åren förväntas dessutom stora pensionsavgångar bland utbildade barnsköterskor

Kurser

Barnets fysiska och psykosociala utveckling 20 YH-poäng
Barn och ungdomars livsvillkor 15 YH-poäng
Funktionsnedsättning hos barn 20 YH-poäng

Barn och ungdomssjukvård 40 YH-poäng
Neonatologi 40 YH-poäng
LIA- 60 YH-poäng
Examensarbete 15 YH-poäng

Så ansöker du

För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:

 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till  yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Särskild behörighet

Lägst betyget E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:

 • Vård- och omsorgsutbildning/-programmet.
  • Etik och människans livsvillkor, 100p
  • Hälsopedagogik, 100p
  • Medicin 1, 150p
  • Psykiatri 1, 100p
  • Psykologi 1, 50p
  • Samhällskunskap 1a2, 50p
  • Specialpedagogik 1, 100p
  • Vård- och omsorgsarbete 1, 200p
  • Vård- och omsorgsarbete 2, 150p
  • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2, 100p

samt:

 • Yrkeserfarenhet 2 år. Den sökande ska ha arbetat två år (minimum 50% tjänstgöring under en två års period) som undersköterska eller motsvarande, efter avslutad utbildning. Yrkesområden kan vara inom äldreomsorgen, funktionsnedsättningsområdet, akutsjukvården och psykiatrivården.

Reell kompetens – motsvarande kunskaper

Du kan åberopa reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma om din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller ej.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.

Sundsvalls kommun, Yh Mitt

Yrkeshögskolan Mitt

Yrkeshögskolan i Sundsvalls kommuns egna regi. Ansökan öppnar den 14 februari 2023 för alla våra utbildningar! Hos oss får du de teoretiska och praktiska kompetenserna för att bli eftertraktad på arbetsmarknaden. Vi backar upp och motiverar dig under hela utbildningen...


Läs mer om Sundsvalls kommun, Yh Mitt och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialistundersköterska inom barnsjukvård

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sundsvalls kommun, Yh Mitt

Lasarettsvägen 19
Sundsvall

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Specialistundersköterska inom barnsjukvård från Sundsvalls kommun, Yh Mitt, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.