Kommande starter
Om utbildningen
Specialistundersköterska inom barnsjukvård
Vill du arbeta med barn och göra en verklig skillnad i deras liv? Gå en utbildning som kommer att ge dig specialistkunskaper inom barnsjukvård, men också ge dig en unik möjlighet att utvecklas inom ett område där ditt arbete gör skillnad på riktigt – varje dag.
Som specialistundersköterska inom barnsjukvård får du möjlighet att vara en viktig nyckelperson i ett vårdteam och ge kvalificerad vård till barn och ungdomar.
Barnsjukvården är både utmanande och mångsidig, med en bred variation av sjukdomar och tillstånd som drabbar barn. Många barn är svårt sjuka, vilket innebär att undersköterskan möter stora krav på både kompetens och förmåga att hantera komplexa vårdsituationer. Denna arbetsmiljö kräver en hög grad av professionalism, omtanke och flexibilitet för att ge varje barn den bästa möjliga vården.
En barnspecialistundersköterska arbetar inom hälso- och sjukvården med barn, ungdomar och deras familjer. Det kan vara på olika avdelningar på sjukhus eller inom hemsjukvården. Utbildningen ger dig kunskaper i barn- och ungdomssjukvård, neonatologi, anatomi och fysiologi. Du får även lära dig om barns och ungdomars utveckling, livsvillkor och rättigheter men också om barn och ungdomar med funktionsnedsättning.
Framtida prognoser för befolkningstillväxt visar på en ökning av antalet nyfödda, barn och ungdomar. Detta förväntas leda till ett större behov av barn- och ungdomssjukvård, särskilt för sjukdomar, funktionsnedsättningar och för tidigt födda. Dessutom förväntas det ske ett stort antal pensionsavgångar bland utbildade barnsköterskor under de kommande åren, vilket gör att den här utbildningen öppnar dörrar till en trygg och meningsfull karriär inom hälso- och sjukvården.
Om utbildningen
- 205 YH-poäng
- 1 år
- Heltid
- Distans med några obligatoriska träffar i Sundsvall
- Yrkeserfarenhet krävs
- Utbildningstid: 12 januari 2026 - 18 december 2026.
Resa, eventuellt boende och andra omkostnader bekostas av den studerande. För tentor, inlämningsuppgifter och redovisningar behöver du ha egen dator med internetuppkoppling samt en webbkamera.
Arbetsmarknad
I framtidsprognoser över befolkningstillväxten beräknas antalet nyfödda, barn och ungdomar att öka. Man kan förutse ett ökat behov av barn och ungdomssjukvård på grund av sjukdomar, funktionsnedsättning och för tidigt födda. Under de närmaste åren förväntas dessutom stora pensionsavgångar bland utbildade barnsköterskor
Kurser
Kurser
- Barnets fysiska och psykosociala utveckling, 20 YH-poäng
- Barn och ungdomars livsvillkor, 15 YH-poäng
- Funktionsnedsättning hos barn, 20 YH-poäng
- Barn och ungdomssjukvård, 40 YH-poäng
- Neonatologi, 40 YH-poäng
- LIA, 50 YH-poäng
- Examensarbete, 20 YH-poäng
Så ansöker du
Grundläggande behörighet
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Om du har utländsk gymnasieexamen behöver du skicka med ett utlåtande från Universitets- och högskolerådet (UHR), för att vi ska kunna behandla din ansökan.
Särskild behörighet
Lägst betyg E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:
- Vård- och omsorgsutbildning/-programmet.
- Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
Yrkeserfarenhet
Den här utbildningen kräver yrkeserfarenhet. Den studerande ska ha arbetat 1 år på 100 % alternativt 2 år på minst 50% som undersköterska. Yrkesområden kan vara inom äldreomsorgen, funktionsnedsättningsområdet, akutsjukvården, barnsjukvården och psykiatrivården.
Du behöver skicka med ett tjänstgöringsintyg till din ansökan som ska innehålla anställningsperiod, befattning och en beskrivning av arbetsuppgifterna.
Reell kompetens – motsvarande kunskaper
Du kan hänvisa till reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma om din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller inte. Du behöver fylla i en kompetenskartläggning samt bifoga den i din ansökan om du vill hänvisa till reell kompetens.
Kostnader
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.
Öppet hus
Välkommen till våra digitala träffar där vi informerar om Yrkeshögskolan Mitts utbildningar!
Är du nyfiken på att utveckla dina kunskaper och ta nästa steg i din yrkeskarriär? Våra digitala träffar ger dig en möjlighet att lära dig mer om våra spännande utbildningar, vad vi erbjuder, och hur vi kan hjälpa dig att nå dina yrkesmål. Vi går igenom utbildningarnas innehåll och svarar på dina frågor.
Möt våra utbildningsledare för utbildningarna:
- Arbetsmiljöingenjör
- Informationssäkerhetsspecialist
- Paralegal - Juridisk handläggare
- Säkerhetssamordnare
Efter en gemensam övergripande presentationen av Yrkeshögskolan Mitt och våra utbildningar får du möjlighet att veta mer om just den utbildning du är intresserad av i ett nytt mötesrum. Där kan du ställa dina frågor och få svar direkt från våra utbildningsledare.
Vi ser fram emot att träffa dig online!
Du loggar in via Microsoft Teams länken vid det informationstillfälle som passar dig.
Intresseanmälan
Yrkeshögskolan Mitt
Yrkeshögskolan i Sundsvalls kommuns egna regi. Ansökan öppnar den 14 februari för utbildningar med start aug/sep. Ansökan öppnar den 1 september för utbildningar med start i januari. Hos oss får du de teoretiska och praktiska kompetenserna för att bli eftertraktad på...
Läs mer om Sundsvalls kommun, Yh Mitt och visa alla utbildningar.