Hur fungerar det med antagningen till Yh-skolorna?

06 feb 2013
FRÅGA
Hej,

Jag funderar på att söka en YH-utbildning med start HT 2013. Jag undrar några saker som jag inte hittar svar på någonstans på nätet.
1. Jag undrar om man kan söka flera utbildningar på samma skola när man söker till YH?
2. Jag undrar också hur det fungerar när man vill söka utbildningar inom YH på olika skolor... för när man söker till universitetet så söker man ju alla utbildningar via samma webbsida och rankar dom i ordningen som man vill söka dom efter vilken man tycker är mest intressant. Men när man söker YH så söker man ju varje utbildning via skolans externa webbplats och kan ju då inte ranka dom. Kan det då bli så att man kommer in på flera YH-utbildningar på olika skolor? Eller hur fungerar det när man då inte kan ranka valen? Måste verkligen få ett tydligt svar på detta!

Svar:

07 feb 2013

Hej!

1. Så vitt jag vet går det bra att söka till flera utbildningar på samma skola. Kontakta gärna skolan så att ni kan ha en dialog om vilken av utbildningarna du vill ha som förstahandsval. 

2. Du kan bli antagen på flera skolor. Som du skriver så sköter ju Yh-skolorna sin antagning helt själva. Det är sedan upp till dig att tacka ja och nej till de olika skolorna. Sista ansökningsdag brukar vara i maj, men en del skolor skjuter på detta, vilket kanske ger dig ett senare svar på huruvida du kom in eller inte. 

Se till att ha kontakt med skolorna du söker och fråga dem om när du får besked och när sista dagen för att tacka ja eller nej till utbildningen är. I och med att det inte finns ett system så som universitet/högskola har, får man fixa och trixa mycket själv. 

Hoppas det blev lite klarare nu!

Lycka till!

Vänligen, Sanna Everskog
Informatör, Studentum 

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in