Kan jag studera på YH utan grundläggande behörighet?

08 maj 2013
FRÅGA
Hej!
Jag kommer från Bosnien och i mitt hemland slutade jag gymnasiom(3 år).VHS svarade till mig att min utbildning inte ger behörighet till högskolestudier i Sverige.De kräver att jag kompletera min utbildning med svenska 3,engelska 6 och matematik 1 men problemet är det att jag inte vill studera högskolan,jag vill studera yrleshögskolan inom ekonomi och på yh skolan kräver de inte svenska 3 och engelska 6.De kräver bara matematik 2 och SAS 2.Jag undrar om vad jag måste studera vidare att jag kan gå på Yh inom ekonomi?Nu studerar jag SAS 2.
MVH
Aida

Svar:

23 maj 2013

Hej Aida!

Många YH-utbildningar kräver grundläggande behörighet (du har godkända betyg i minst 2 250 av 2 500 gymnasiepoäng, du måste få lägst godkänt i Svenska 1-3, alternativt svenska som andraspråk 1-3, Engelska 5 och 6, Matematik 1b eller 1c, Godkänd i Gymnasiearbetet).

Mitt tips är att du hör av dig till skolan som har YH-utbildningen som du vill gå. Vissa skolor gör nämligen undantag om man har tidigare erfarenhet. Det hela handlar om att du ska kunna tillgodogöra dig YH-utbildningen.

Annars är det komvux i din hemkommun som du ska vända dig till för att plugga dessa ämnen som du saknar. Här kan du läsa mer om komvuxstudier.

Lycka till!

Vänligen, Sofia Base
Informatör, Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in