Stödpedagog
Distansutbildning till stödpedagog
Arbetar du idag inom funktionsnedsättningsområdet? Vill du vidareutbilda dig? Då är denna YH-utbildning något för dig. Utbildningen till stödpedagog är en distansutbildning på deltid - perfekt för dig som vill arbeta parallellt med studierna.
Inom den privata och offentliga omsorgen och skolan finns stora behov av stödpedagoger för den som lever med funktionsnedsättning. Med den här stödpedagogsutbildningen får du professionell kunskap om hur du med hjälp av pedagogisk vägledning och individanpassat vardagsstöd skapar en bättre tillvaro och hälsa för personer i behov av stöd.
Du får också större pedagogisk och etisk kompetens i dina möten med både brukare och anhöriga, samt lära dig hur du handleder kollegor och bedriver verksamhet. Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från arbetslivet
För dig som arbetar inom funktionsnedsättningsområdet
Utbildningen till Stödpedagog är en vidareutbildning för dig som arbetar inom funktionsnedsättningsområdet i såväl offentligt som privat finansierad vård. Utbildningen ger kunskaper om:
- aktuell lagstiftning
- individanpassat vardagsstöd
- pedagogiska modeller
- pedagogisk vägledning
- social dokumentation
- evidensbaserat arbete
LIA en viktig del
LIA eller praktik, utgör en viktig del av utbildningen. LIA innebär att du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken och ger dig goda möjligheter att bygga nätverk som senare kan leda till arbete. Utbildningen innefattar cirka en sjättedels praktik.
Distansutbildning på halvtid
Utbildningen är distansbaserad och har sitt huvudsäte i Nyköping, där utbildningen inleds med en gemensam introduktion. Studietakten är 50 procent vilket gör att du kan arbeta under studietiden. Du följer undervisningen via din dator, till exempel hemifrån, från din arbetsplats eller via ditt lokala lärcentrum. Att studera på ett lärcentrum innebär att du kan delta i föreläsningar via videokonferens, använda studielokaler, datorer och annan tillgänglig service. På lärcentrum kan du också träffa studiekamrater för att till exempel genomföra grupparbeten.
Undervisningsmetoderna varierar och det kan exempelvis handla om streamade föreläsningar, interaktiva e-kurser, liveföreläsningar via webben, diskussionsforum, studiehandledning, självstudier, case-metodik, projektarbete på uppdrag av näringslivet och LIA (lärande i arbete). Utbildningen till stödpedagog är helt webbaserad och innehåller endast två fysiska träffar - introduktion och examen.
Ansökan och behörighet
Behörighet
Du är behörig att antas till en utbildning inom yrkeshögskolan om du:
- har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Särskilda förkunskaper
För att vara behörig sökande och kunna tillgodogöra sig utbildningen krävs följande gymnasiala kurser eller motsvarande, med betyget lägst E:
- Vård- och omsorgsarbete 1
- Vård- och omsorgarbete 2
ELLER
- Pedagogiskt arbete
- Hälsopedagogik
OCH
- 1 års yrkeserfarenhet på heltid inom omsorg eller skolverksamhet, med och kring människor med olika funktionsvariationer i deras vardag.
Utbildningens innehåll
Följande kurser ingår i utbildningen:
- Funktionsnedsättningar och dess konsekvenser
- Dokumentation och kvalitetssäkring
- Examensarbete
- Kommunikation, välfärdsteknik och kognitivt stöd
- LIA
- Människans utveckling - hälsa, livsstil och mångfald
- Pedagogiska teorier och metoder samt evidensbaserad praktik
- Socialt arbete, lagstiftning och organisation
Examen, diplom m.m.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen Stödpedagog.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
Facebook Vård och Socialt arbete
Campus Nyköping

Här börjar det –
Våra utbildningar ser olika ut, men många av dem har en sak gemensamt: de är framtagna och drivs i nära samarbete med arbetsmarknaden. Det betyder att de som studerar på Campus Nyköping kan vara säkra på att deras kompetens kommer...