Kommande starter
Om utbildningen

Var med och gör världen mer säker och hållbar. Som laborant bidrar du till en god miljö, hållbarhet och säkerställer att maten vi äter håller hög kvalitet.
Är du vetgirig, noggrann och tycker om att arbeta strukturerat i en kreativ miljö? Vi erbjuder en unik utbildning som innehåller många praktiska moment. Efter examen blir du eftertraktad på arbetsmarknaden som uttalat ett stort behov av yrkesrollen laborant.
Ökad förståelse
Genom Laborantutbildningen kommer du bland annat att få fördjupade kunskaper i kemi, mikrobiologi, kommunikation och laboratoriematematik. Du får också ökad förståelse för säkerhet, kvalitet, utveckling och problemlösning. Efter examen kan du utföra det dagliga arbetet i ett laboratorium.
Vad kan jag jobba som?
Efter avslutad utbildning kan du exempelvis arbeta som laborant, laboratorieassistent eller laboratoriebiträde med kvalitetskontroller, analys, rapportering och registrering av provtagningar i laboratoriemiljöer.
Som laborant bidrar du till ett hållbart och miljövänligt samhälle. I din yrkesroll säkerställer du att vår miljö och maten vi äter håller hög kvalitet.
Utbildningens upplägg
Utbildningen omfattar 400 yh-poäng, vilket motsvarar två års heltidsstudier. Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg med sändning till Varberg och Uddevalla.
Lärande i arbete (LIA)
En betydelsefull del av utbildningen är att vissa kurser är förlagda till en arbetsplats, vilket kallas för lärande i arbete (LIA). Under LIA-perioderna får du arbetslivserfarenhet redan under studietiden samt en djupare förståelse för yrkesrollen och dess arbetsuppgifter.
Utbildningens innehåll
Kurser
- Kommunikation, 15 yhp
- Laboratoriearbete, 20 yhp
- Oorganisk kemi, 30 yhp
- LIA, 25 yhp
- Organisk kemi, 25 yhp
- Yrkesengelska, 10 yhp
- Laboratoriematematik, 20 yhp
- Mikrobiologi, 30 yhp
- LIA 2, 35 yhp
- Näringslära och livsmedelskemi, 25 yhp
- Miljö och hållbarhet, 25 yhp
- Analysteknik, 25 yhp
- Projektmetodik, 25 yhp
- LEAN, filosofi och logistik, 15 yhp
- LIA 3, 60 yhp
- Examensarbete, 15 yhp
Så ansöker du
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Dessutom krävs:
Matematik 2 samt Naturkunskap 1 eller Kemi 1.
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen
Videoreportage
Intresseanmälan

Oavsett om du vill byta karriär, vidareutbilda dig eller hämta kunskap och inspiration, så har vi något för dig. På Campus Västra Skaraborg kan du läsa yrkeshögskoleprogram eller gå utbildningar på högskolenivå. Du bestämmer. Campus Västra Skaraborg erbjuder flexibla utbildningsformer...
Läs mer om Campus Västra Skaraborg och visa alla utbildningar.