Specialistundersköterska Multisjuka äldre
KompetensUtvecklingsInstitutet
Om utbildningen
Specialistundersköterska Multisjuka äldre
YH-program, 200 yh-poäng
Sen ansökan öppen t.om. 22 aug 2022
Utbildningen Specialistundersköterska Multisjuka äldre vänder sig till dig som har yrkeserfarenhet av att arbeta som undersköterska inom äldrevården.
Äldrevården står inför nya utmaningar. Vi blir allt äldre och den åldrande människans behov av stöd och hjälp förändras. Multisjuka äldre är en växande patientgrupp som kräver ett individanpassat multiprofessionellt omhändertagande och allt fler vårdas i hemmet. Det ställer högre krav på personalen vilket skapar stor efterfrågan på undersköterskor med specialistkompetens. Allt fler kommuner inrättar särskilda tjänster för specialistundersköterskor.
Är du redo att ta nästa steg och utbilda dig till Specialistundersköterska inom Äldrevård? En yrkesroll som innefattar kvalificerat arbete och teamarbete inom geriatrik.
Omfattning: 200 yh-poäng, 80 veckor, 2 år
Studietakt: Halvfart
Studieform: Distans med fysiska träffar
Studieorter och studiestarter
Studiestart Linköping: aug 2022 (Sen ansökan öppen t.om. 22 aug 2022)
Studiestart Uppsala/Umeå*: aug 2022 (Sen ansökan öppen t.om. 22 aug 2022)
Studiestart Eskilstuna/Visby*: aug 2022 (Sen ansökan öppen t.om. 22 aug 2022)
Studiestart Stockholm: aug 2022 (ansökan stängd), aug 2023, aug 2024
* Satellitort innebär att du läser utbildningen på distans som på övriga orter men de fysiska närträffarna genomförs via videolänk på plats på satellitorten.
Studieform
Utbildningen bedrivs på halvfart på distans med inplanerade närträffar på studieorten. Mellan närträffarna kommer du varje vecka ha schemalagda onlinelektioner samt arbeta självständigt med dina studier via lärplattformen. Eftersom utbildningen går på halvfart går det bra att kombinera arbete med studier. Halvfart innebär 20 timmar/vecka.
Utbildningens mål
Målet med utbildningen är att du ska få fördjupade kunskaper om åldrandet och åldrandets livsvillkor. Du ska också få specialiserade kunskaper inom palliativ vård, geriatrisk omvårdnad, klinisk bedömning, IT och välfärdsteknologi samt rollen som handledare. Efter genomförd examen har du kompetens att arbeta som specialistundersköterska inom äldrevård.
Utbildningens upplägg
Inledande träff
Utbildningen inleds med fysisk träff (på plats på studieorten alternativt via videolänk på satellitorten) så samtliga i klassen ska kunna bekanta sig med varandra och sina lärare. Vid introduktionen går vi igenom skolans rutiner, utbildningsplanen, LIA-process, lärplattform, kursernas mål och övergripande utbildningsplanering.
Distans halvfart
Utbildningen bedrivs på halvfart på distans med inplanerade närträffar. Mellan närträffarna kommer du varje vecka ha onlinelektioner samt arbeta självständigt med dina studier via lärplattformen. Utbildningen ger den studerande tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera i grupp. Detta ger den studerande en möjlighet till fördjupning och förståelse för hur teorier och forskning kan omsättas till yrkespraxis.
Lärare
KUI har anställda lärare som ansvarar för den övergripande undervisningen, utöver det har vi inbjudna föreläsare från arbetsliv och forskning som bidrar med kunskap och fördjupning utifrån sitt område.
Lärplattform
De studerande får inför varje kurs en studiehandledning med läsanvisningar, tidsschema för inlämningsuppgifter samt datum för fysiska träffar. En indelning i studiegrupper görs för ökad interaktion, stöd och dialog mellan de studerande. Lärplattformen stöder gruppernas interaktion mellan de fysiska träffarna. Utöver det finns scheman, kursmaterial, litteratur, övningsuppgifter och inspelade föreläsningar läggs i relevanta kursrum. De studerande får via plattformen direkt feedback på uppgifter då utbildaren kan göra anteckningar direkt under varje arbete vilket underlättar kommunikationen mellan de studerande och utbildaren.
Datorvana
Eftersom en största delen av utbildningen är webbaserad krävs god datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling, mikrofon och webbkamera.
Kurser
- Gerontologi och åldrandets livsvillkor, 15 yh-poäng
- Klinisk bedömning med fokus på teamarbete, 30 yh-poäng
- Lärande och handledning som pedagogiska verktyg, 25 yh-poäng
- Palliativ vård, 25 yh-poäng
- Specifik omvårdnad vid geriatriska sjukdomar, 50 yh-poäng
- Välfärdsteknologi och kvalitetsarbete, 20 yh-poäng
- LIA – Lärande i arbetslivet med fältstudier, 15 yh-poäng
- Examensarbete, 20 yh-poäng
5 yh-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier
LIA ger dig praktiska erfarenheter
En del av lärandet sker i samband med utbildningens LIA-kurs (lärande i arbete). Syftet med kursen är att du ska få kunskap, färdigheter och kompetenser för att fungera som medarbetare med särskilt ansvarsområde för omvårdnad av multisjuka äldre. LIA ger dig även god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden.
Examen
Efter avslutad utbildning får du en Yrkeshögskoleexamen under förutsättning att du uppnår minst betyget godkänt i alla kurser som ingår i utbildningen.
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
- Kunskaper i svenska
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste - Utbildning på gymnasienivå, vilket innebär att du uppfyller något av nedanstående:
- Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
- Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
- Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
- Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Särskilda förkunskaper
Lägst betyg E i följande kurser från Vård- och omsorgsprogrammet:
- Etik och människans livsvillkor, 100 poäng
Alternativt betyg G/3 i motsvarande kurser från tidigare vård och omsorgsutbildningar. Exempelvis kurserna Människan socialt och kulturellt och Etik och livsvillkor från Omvårdnadsprogrammet. - Medicin 1, 150 poäng
Alternativt betyg G/3 i motsvarande kurser från tidigare vård och omsorgsutbildningar. Exempelvis Medicinsk grundkurs och Arbetsmiljö och säkerhet från Omvårdnadsprogrammet. - Psykologi 1, 50p
Alternativt betyg G/3 i motsvarande kurser från tidigare vård och omsorgsutbildningar. Exempelvis Psykologi A från Omvårdnadsprogrammet. - Vård- och omsorgsarbete 1, 200p
Alternativt betyg G/3 i motsvarande kurser från tidigare vård och omsorgsutbildningar. Exempelvis Datakunskap, Arbetsmiljö och säkerhet, Vård och omsorgsarbete, Social omsorg och Omvårdnad från Omvårdnads-programmet. Dessa kurser från Omvårdnadsprogrammet motsvarar tillsammans Vård och omsorgsarbete 1 och Vård och omsorgsarbete 2 i Vård och omsorgsprogrammet. - Vård- och omsorgsarbete 2, 150p
Alternativt betyg G/3 i motsvarande kurser från tidigare vård och omsorgsutbildningar. Exempelvis Datakunskap, Arbetsmiljö och säkerhet, Vård och omsorgsarbete, Social omsorg och Omvårdnad från Omvårdnads-programmet. Dessa kurser från Omvårdnadsprogrammet motsvarar tillsammans Vård och omsorgsarbete 1 och Vård och omsorgsarbete 2 i Vård och omsorgsprogrammet. - Yrkeserfarenhet
Du har minst 1 års yrkeserfarenhet med omfattning minst halvtid som undersköterska med inriktning äldrevård.
Reell kompetens
Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via reell kompetens. Då tar vi hänsyn till andra utbildningar och yrkeserfarenhet.
Studiebidrag
Utbildningen är studiemedelsberättigad via CSN.
Ansökan
Ansökan görs via vårt antagningsystem yh-antagning.se
Kontakta KUI Yrkeshögskola
08-522 506 80
kui.se/yrkeshogskola
Kurser
KompetensUtvecklingsInstitutet

Gymnasial yrkesutbildning (Komvux) och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.
Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...
Öppet hus
Sökstugor hela veckan
Vi håller i sökstugor hela veckan mellan den 8 aug till 12 aug klockan 14.00-16.00. Kom och besök oss så kan du få hjälp med din ansökan till våra yrkesutbildningar som startar i oktober i Stockholm. KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) ligger på Drottningholmsvägen 37 på Fridhemsplan, 112 42 Stockholm.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2022-08-10 | Tid: 14:00 - 16:00 | ||
Datum: 2022-08-11 | Tid: 14:00 - 16:00 | ||
Datum: 2022-08-12 | Tid: 14:00 - 16:00 |
Öppet hus
Varmt välkommen på öppet hus den 11 aug kl. 14-18 för våra yrkesutbildningar i Stockholm! Det är hög tid att ansöka till oktoberstarten och under denna eftermiddag presenterar vi våra utbildningar för dig som har frågor eller undringar om oss som skola. Vi finns på Drottningholmsvägen 37 på Fridhemsplan!
Vi kommer att presentera våra yrkesutbildningar Undersköterska samt Barnskötare/Elevassistent. Passa på att ställ frågor om innehåll, upplägg, utformning och allt annat du kan komma på, så svarar vi dig direkt på plats!
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2022-08-11 | Tid: 14:00 - 18:00 |
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
KompetensUtvecklingsInstitutet
Recensioner
Snittbetyg: 4,9
Baseras på 8 recensioner.För att få mer information om utbildningen Specialistundersköterska Multisjuka äldre från KompetensUtvecklingsInstitutet, fyll i följande uppgifter: