YH-utbildning

Filmarbetarutbildningen

Kunskapsförbundet Väst , i Trollhättan
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Trollhättan

Om utbildningen

Filmarbetarutbildningen

Filmbranschen behöver fler professionella filmarbetare då både långfilm och tv-serier har ökat i produktion. Detta beror bland annat på nya streamingkanaler och ändrade tittarvanor hos publiken.

Välj mellan fyra olika filmutbildningar:

  • Ljud, ljus, foto

De tekniska avdelningarna fyller teamet med filmarbetare som har hand om ljudupptagning, ljussättning och kamerautrustning. Ljudteknikerna sköter boom, fäster myggor och spelar in ljudet. Ljusavdelningen, under ledning av belysningsmästaren, omvandlar fotografens vision till tekniska lösningar som ger önskad effekt i bilden. Kamerateamet har hand om utrustning, drar skärpa och markerar upp var skådespelarna har sina positioner.

  • Sce­no­gra­fi, ko­stym

Scenografiavdelningen bygger upp och dressar inspelningsplatserna inför, under och efter inspelningen. Avdelningen ordnar även med spelrekvisita och ser till att allt är på sin plats inför varje tagning. Kostym på set ser till att alla kläder sitter som de ska, att skådespelarna är rätt klädda för kommande scen och att de får värmekläder på sig mellan tagningarna. Kostymkoordinatorn sköter planering och logistik bland kläder och kostymprovningar som ska göras före och under inspelningsperioden.

  • Mask

Som maskassistent hjälper du maskdesignern att förverkliga sin kreativa vision med att skapa och underhålla skådespelarnas mask. Dina arbetsuppgifter på inspelningsplatsen är att säkerställa att hår och smink ser rätt ut, justera mellan tagningar och ansvara för att hålla kontinuitet i arbetet mot manus på set.

Det ingår också ofta i maskassistentens arbete att sköta mask på statister. Arbetet på maskavdelningen kan variera stort och du kan få hjälpa till med allt ifrån arbete med peruker, SFX-smink, tatueringar till att lägga svett och smuts.

  • Platschef, koordinator, SAD, scripta

Produktionskoordinator, Platschef, Scripta, Second Assistant Director (SAD) och statistansvarig. De har alla en stor del i produktionens löpande planering och genomförande; både ute på inspelningsplats och på produktionskontoret.

Att arbeta inom dessa teamfunktioner innebär att man, med sin kompetens och service mot övriga teamet, ger förutsättningar för bland annat produktionens logistik, att hitta inspelningsplatser, leta upp statister, skriva dagbesked, informera team och skådespelare, etc.

Som filmarbetare är du frilansare och kan få jobb över hela landet, beroende på produktionsbolag och inspelningsplatser. Det är ett variationsrikt yrke där ingen dag är den andra lik, och du får möjlighet att utvecklas och förbättras i din yrkesroll.

LIA

Utbildningarna består av flera LIA-perioder, ”Lärande i Arbete”, där du är på professionella film och tv-produktioner och förankrar dina teoretiska kunskaper, tränar upp din yrkesskicklighet och nätverkar med branschen.

Efter studierna

Utbildningarnas fokus är att du ska bli professionell och yrkesverksam filmarbetare direkt efter examen. Du kommer sedan ha ett variationsrikt och roligt jobb där ingen dag är den andra lik, och där olika inspelningsplatser och produktionsbolag kan ge dig möjligheter att jobba både när och fjärran. Allt under ständig utveckling av din egen yrkesroll.

För mer information om Filmarbetarutbildningen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

  • Du ansöker till utbildningen via yh-antagning.se
  • Du hittar länk till ansökan från utbildningens hemsida.

Behörighet att antas till utbildningen har den som:

  1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenut­bildning,
  2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
  3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsva­rande utbildning, eller
  4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskilda förkunskaper:

Film- och tv-produktion 1, eller motsvarande kunskaper.

Reell kompetens: OM du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åbero­pa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunska­per men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test.

Urval: Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen görs ett urval bland samtliga behöriga sökande. Särskilt prov bokas via yh-antagning.se

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri. Eventuella utgifter för resor, kost och logi, t.ex i samband med LIA, samt kurslitteratur står den studerande för. Studierna kan finansieras med studiemedel från CSN.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Filmarbetarutbildningen

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Kunskapsförbundet Väst
Vänerparken 5
462 24 Vänersborg

Kunskapsförbundet Väst

Här hittar du inspirerande YH-utbildningar inom olika områden.Kunskapsförbundet Väst bedriver både vuxenutbildning och gymnasieutbildning för kommuninvånarna i Trollhättan och Vänersborg. Det finns också möjlighet till distansstudier - välkommen till oss! Att träffa studiekamrater när man studerar upplevs av de flesta...

Läs mer om Kunskapsförbundet Väst och visa alla utbildningar.

Highlights