YH-utbildning

Underhållsingenjör

Längd
2 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
26 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
2 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
26 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

26 augusti, 2024

  • Distans
  • Distans

Om utbildningen

Som underhållsingenjör spelar du en viktig roll på underhållsavdelningen inom process- eller tillverkningsindustrin.

Din huvudsakliga uppgift är att säkerställa att maskiner och utrustning fungerar effektivt och pålitligt, genom att utföra analyser, utveckla förbättringsförslag och implementera underhållsstrategier.

Utredningar, analyser och problemlösning

I likhet med underhållsteknikern fokuserar underhållsingenjören på att hantera och förebygga underhållsrelaterade frågor. Det kan till exempel handla om felsökning inom industrier, maskinparker och produktionsanläggningar. Det som särskiljer underhållsingenjören är det ökade fokuset på utredningar och analyser av olika typer av problem. För att lyckas i denna roll behöver du ha en stark teknisk förståelse i kombination med en analytisk förmåga. Det är även en fördel om du trivs med att jobba i olika team. Ledaregenskaper kan också vara till nytta, eftersom rollen ofta innebär att man leder en personalgrupp.

Goda jobbmöjligheter efter utbildningen

Framtidsutsikterna för underhållsingenjörer är ljusa. Genom att specialisera dig inom ett specifikt område kan du öka dina karriärmöjligheter ytterligare. Lernias yrkeshögskola samarbetar nära näringslivet, just för att utveckla utbildningar som motsvarar företagens behov. Det i sin tur garanterar att nyutexaminerade studenter har den kunskap och kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Teori och praktik i utbildningen

I utbildningen blir det en kombination av teoretiska kurser och praktisk erfarenhet. Vi kommer att utforska risker i samband med underhållsarbete och utveckla föreslagna åtgärder. Vi kommer också att behandla säkerhetsaspekter genom olika metoder, tekniker och verktyg. Vi går igenom budgetering, prestanda och inköpshantering. Mekanik, materiallära, elteknik och automation är andra delar av utbildningen.

LIA på en produktions- eller tillverkningsanläggning

Många tycker att höjdpunkten i utbildningen är praktikperioden, LIA (Lärande i Arbete). Här får du får möjlighet att arbeta praktiskt på en produktions- eller tillverkningsanläggning, och därmed prova på yrket som underhållsingenjör. Under denna period kommer du att arbeta på en underhållsavdelning och utföra de arbetsuppgifter som ingår i rollen. Utöver att du får praktisk erfarenhet får du dessutom möjlighet att bygga upp ditt professionella nätverk inför framtida jobbsökande.

För mer information om Underhållsingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.

Särskilda förkunskaper/villkor
Yrkeserfarenhet

Omfattning och längd
2 år heltid.

Typ av yrkeserfarenhet
Arbete som Underhållstekniker inom mekanik, el eller automation. Liknande roller som drifttekniker, automationstekniker kan vara relevanta förutsatt att tillräckligt stor andel av arbetet innefattat underhållsarbete.

Examen & Intyg

Efter utbildningen

När du avslutat utbildningen kommer du att ha en uppsättning eftertraktade kunskaper och kompetenser. Du kommer att kunna förstå de olika delarna i underhållsverksamheten såsom inköp, lagerhantering, planering och schemaläggning.

Du kommer även att kunna basera ditt arbete på teori och statistik, och samarbeta med underhållstekniker och underhållschefer för att maximera driftsäkerheten. Din roll kommer att involvera analysarbete och framtagande av förbättringsförslag, blandat med att tillhandahålla underlag till underhållschefer för beslutsfattande.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Underhållsingenjör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lernia Yrkeshögskola
Fredsborgsgatan 24
117 43 Stockholm

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik, Industri & Tillverkning  Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...

Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights