YH-utbildning

Produktionsteknik

Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling, i Västervik (+1 orter)
Längd
2,5 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
2,5 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Produktionsteknik

Produktionsteknik

Yrkeshögskoleutbildning

Arbetar du inom produktion, vill utvecklas och ha större karriärmöjligheter? I så fall är denna utbildning helt rätt för dig! Halvtidsstudier och distansupplägg gör att du kan jobba och plugga samtidigt.

Som produktionstekniker ansvar du bland annat för att stödja produktionen operativt med teknisk problemlösning och att vara delaktig i det praktiska arbetet med installation och igångkörning av ny utrustning och nya produktionsflöden. Arbetet är omväxlande och inkluderar insatser på både kort och lång sikt.

Efter utbildningen har du fått fördjupade kunskaper om produktionsprocessen, och kan arbeta på befattningar som produktionstekniker, produktionsledare, kvalitetstekniker, projektledare inom produktionsindustri.

Sverige är ett starkt produktionsland med moderna industriföretag, för att kunna konkurrera behöver företagen välutbildad personal. Kraven på kompetens i tillverkningsföretag ökar stadigt, samtidigt som stora pensionsavgångar väntar. Därför är detta en utbildning helt rätt i tiden!

Nova är huvudman för utbildningen och samarbetar med Campus Västervik
Utbildningen ingår i Teknikcollege Östra Småland.

Våren 2022 genomgick utbildningen fördjupad kvalitetsgranskning av Myndigheterna för yrkeshögskola. Den samlade bedömningen av utbildningens kvalitet är hög!

Praktisk information

 • Du har en bärbar PC. Prestanda: Windows 7 eller nyare, Processor 3,3 GHz eller mer och RAM 16 GB eller mer.Här hittar du mer detaljerad information
 • Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN för halvfartsstudier, beroende på vilken övrig inkomst du har.
För mer information om Produktionsteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Augusti 2024

 • Distans med träffar
 • Västervik

Utbildningens innehåll

 • CAD för produktionstekniker, 15 YH-poäng
 • Digitalisering inom tillverkningsindustrin, 30 YH-poäng
 • Industriell IT, 10 YH-poäng
 • Kvalitetsteknik, 25 YH-poäng
 • Ledarskap och kommunikation, 20 YH-poäng
 • Lärande i arbete – LIA, 20 YH-poäng
 • Materialkunskap, 20 YH-poäng
 • Produktion – logistik och Lean, 40 YH-poäng
 • Produktionsteknik, 45 YH-poäng
 • Produktionstekniskt examensarbete, 25 YH-poäng
 • Tillämpad matematik, 20 YH-poäng

Utbildningens upplägg

Du läser på halvfart under 108 veckor, med endast cirka åtta veckors uppehåll under sommaren. Studierna sker till största delen i form av självstudier, men schemalagda träffar äger rum på  Campus Västervik en fredag–lördag per månad. En kort kurs i Oskarshamn ges under tre sammanlagda dagar (torsdag-lördag), och studiebesök genomförs på olika branschrelaterade företag under utbildningen.

Träffarna innehåller seminarier och föreläsningar, redovisningar och gruppövningar. Tillfällen för cirka 5–6 skriftliga prov tillkommer utöver ordinarie träffar. Prov kan ofta skrivas på ett lärcentrum i din hemkommun (förutsatt att den servicen erbjuds).

Mellan träffarna arbetar du självständigt med inläsning av litteratur, övningsuppgifter och inlämningsuppgifter. En studiehandledning finns för varje kurs.

Kursmaterialet är tillgängligt via den webbaserade studieplattformen Fronter, där du också kan kommunicera med dina lärare och studiekamrater, lämna in uppgifter och ha koll på dina studieresultat.

Kursledare och föreläsare har en gedigen kunskap och erfarenhet från produktionsindustrin.

Behörighet

När du ansöker

Se över att du har behörighet för att söka utbildningen och glöm inte att svara på antagningsbeskedet.

Vid ansökan bifogar du betyg eller andra intyg som styrker dina meriter samt ett samlat tjänstgöringsintyg. Dokumenten som bifogas behöver vara läsbara med tydlig signatur. Om du ansöker på reell kompetens glöm inte att kryssa i den rutan när du gör din ansökan. Ansökningar via e-post tas inte emot.

Urval 

Om antalet behöriga sökande skulle vara fler än antalet platser så görs ett urvalsprov.

Grundläggande behörighet 

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet (svenskt eller från ett annat land) samt godkända betyg (E/G/3) i någon av följande kombinationer av gymnasiekurser, eller motsvarande kunskaper:

 • Matematik 2
 • Produktionskunskap 1

Saknar du behörigheter?

Behörighetsgivande förutbildning

För dig som behöver bli behörig erbjuder vi distanskurs i Matematik 2 (BFU). Du studerar Matematik 2 under 5 veckor, hel fart och på distans med möjlighet att delta på plats i Oskarshamn och Västervik. I slutet av kursen skriver du ett prov och vid godkänt resultat uppfyller du särskilda behörighetskrav till utbildningen Produktionsteknik. Kursen börjar den 8 april och ansökan är öppen.
BFU – Behörighetsgivande förutbildning - Oskarshamns kommun

Behörighetstester

Saknar du de betyg som krävs för att bli behörig till yrkeshögskolan så kan du anmäla dig till behörighetstester i flera av de ämnen som krävs för att bli behörig:

 • Matematik 2
 • Svenska 1
 • Engelska 5

Yrkeserfarenhet inom tillverkningsindustri/produktion

Saknar du ett godkänn betyg i kurs Produktionskunskap 1 men har arbetat inom tillverkningsindustri eller produktion? Du kan skicka in ett arbetsintyg för att dina kunskaper inom ämnet kan styrkas genom yrkeserfarenhet (minst 1 år).

För att ett intyg ska godtas och registreras:

 • ska det vara daterat tidigast den dag anställningen upphörde. Undantag gäller för pågående anställning som ska vara daterat i nutid.
 • ska omfattningen av arbetet, det vill säga om du har arbetat heltid, halvtid eller varit timanställd framgå.
 • ska det innehålla startdatum och slutdatum, alternativt fortfarande anställd. Är du fortfarande anställd ska intyget vara daterat i nutid.

Saknar du ett slutbetyg eller gymnasiekurser?

Dina kunskaper kan du styrka genom betyg eller andra handlingar. Du kan ansöka på reell kompetens. Då bifogar du ett CV till din ansökan, samt handlingar som styrker att du har kunskaper som motsvarar kraven ovan, exempelvis arbetsintyg där dina arbetsuppgifter framgår. Du kan därefter bli kallad till intervju för att kartlägga din kompetens. Om ledningsgruppen anser att du har de förkunskaper som krävs, deltar du i urvalet.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN för halvfartsstudier, beroende på vilken övrig inkomst du har.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Produktionsteknik

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Nova - Utbildning, FoU & Affärsutveckling Facebook

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
5/5
Benta
13 mar 2019
Bredd

En bred och mycket bra utbildning som går att tillämpa oavsett bransch och i ett stort antal yrkesroller. Nytt jobb på ny arbetsplats med nya arbetsuppgifter redan halvvägs in i...

Visa mer
5/5
C.J
12 mar 2019
Produktionsteknik 2015

Jättebra utbildning och pedagogiska lärare. Har under utbildningstiden jobbat mig upp från mätteknik till produktionsteknik och idag kvalitets och miljöansvarig. Jag rekommend...

Visa mer
5/5
Magnus
12 mar 2019
En investering i framtiden!

Mycket väl investerade 2,5 år! Jag har haft en mycket intressant och rolig utbildningsperiod med bra lärare och fantastiska klasskamrater. Skolan är mycket väl strukturerad och...

Visa mer
Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling
Varvsgatan 15
572 57 Oskarshamn

En kreativ kunskapsmiljö som arbetar för regionens utveckling

Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling erbjuder möjlighet till att studera längre och kortare YH-utbildningar, högskoleutbildningar och uppdragsutbildningar på heltid, deltid eller på distans. Utbildningarna tas fram i samarbete med näringslivet och utifrån behov. Novas uppdrag är att bidra till hållbar...

Läs mer om Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling och visa alla utbildningar.

Highlights