YH-utbildning

Offentlig upphandlare/inköpare

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
425 YH-p (85 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Ansökan är stängd.
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
425 YH-p (85 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Ansökan är stängd.
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Offentlig upphandlare/inköpare

Utbilda dig till Offentlig upphandlare/inköpare på TUC!

Detta är yrket för dig som är initiativtagande och kreativ och som vill ha ett socialt yrke med goda resultat. Rollen som upphandlare/inköpare är mångsidig och programmet ger dig de kunskaper och färdigheter du behöver för att arbeta som offentlig upphandlare/inköpare på strategisk, taktisk och operativ nivå.

Utbildningen uppnår en SeQf-nivå 6 vilket är en kvalificerad yrkeshögskoleexamen och motsvarar kandidatexamen.

Vad arbetar du med?

Efter avslutad utbildning kan du självständigt, inom ramen för gällande lagar, ansvara för upphandling av varor och tjänster på ett affärsmässigt, kostnadseffektivt och hållbart sätt. Din roll innefattar att samordna och utveckla en inköpsorganisation samt att leda utveckling av upphandlingsprocessen med fokus på hållbarhet.

Utbildningen ger dig kompetens att värdera forskning, vetenskap, information och metoder för att göra analyser och affärsmässiga bedömningar kopplat till hållbarhet ur perspektiven miljömässig, etisk och social, samt ekonomisk hållbarhet, med utgångspunkt från inköps- eller upphandlingsföremålet.

Som offentlig upphandlare/inköpare arbetar du med att upprätta och genomföra upphandlingar av varor, tjänster och entreprenadarbeten. Du ansvarar för att upphandlingarna följer gällande lagar och regler, att de är effektiva och lönsamma. Du arbetar också med att utveckla och förvalta upphandlingsprocesser, samt att hitta nya affärsmöjligheter.

Som offentlig upphandlare/inköpare behöver du vara analytisk och problemlösande samtidigt som du är affärsmässig med gott siffersinne. Att vara kommunikativ, social, strukturerad och noggrann är också viktiga egenskaper.

Yrket offentlig upphandlare/inköpare är ett växande yrke och efter examen har du kompetens att arbeta både som upphandlare och inköpare inom myndigheter, kommuner och företag. Efterfrågan på kvalificerade upphandlare är stor, både inom den offentliga och den privata sektorn.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

För mer information om Offentlig upphandlare/inköpare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 startdatum

augusti 2024

 • Distans med träffar
 • Jönköping
 • Sista ansökan: Ansökan är stängd.

augusti 2025

 • Distans med träffar
 • Jönköping

augusti 2026

 • Distans med träffar
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Affärsjuridik & avtal, 20 YH-p
 • Business English, 15 YH-p
 • Ekonomi & kalkylering, 30 YH-p
 • Entreprenadjuridik, 10 YH-p
 • Examensarbete, 25 YH-p
 • Förhandlingsteknik & affärsmässighet, 20 YH-p
 • Hållbarhet utveckling, 20 YH-p
 • Inköps- & upphandlingsprocessens olika steg, 35 YH-p
 • Kategoristyrning, 15 YH-p
 • Kommunikation & affärsmässighet, 20 YH-p
 • LIA 1, 50 YH-p
 • LIA 2, 60 YH-p
 • Organisation & ledarskap i offentlig förvaltning, 30 YH-p
 • Projekt- & projektledning, 15 YH-p
 • Strategiskt inköp & upphandling, 30 YH-p
 • Upphandlingsjuridik, 25 YH-p
 • Utvärderingsprocessen, 10 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Matematik 2
  • Engelska 6

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig särskilt eftertraktad med den specialistutbildning du får i och med utbildningen. Vi samarbetar med bla Gunnar Dafgård, Jordbruksverket, Kinnarps, Proffice, ProNav, Samhall, Tranås kommun, Jönköpings kommun och Jönköpings läns landsting.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Offentlig upphandlare/inköpare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 1 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
4/5
Maria
24 apr 2024
Plugga på distans är toppen

Man kan styra sin tid när man kan och vill plugga. Föreläsningarna spelas in det är toppen om man missar, inte kan eller till repetition.

TUC Yrkeshögskola
26 apr 2024
Många med dig gillar upplägget med distansstudier, kul! Lycka till i din kommande yrkesroll!
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights