Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Optikerassistent

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
200 YH-p (40 veckor, ca 1 år)
Heltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: september 2021 - Distans

Optikerassistent

Brinner du för att arbeta med människor och vill vara delaktig i ett team? Som optikerassistent har du ett omväxlande arbete där alltifrån rådgivning, försäljning och marknadsföring till journaldokumentation och patientsäkerhet ingår. Du får möjlighet att jobba nära kunder och kollegor i en spännande bransch. Utbildningen sker på distans, vilket är perfekt för dig som vill styra över din tid. Distansstudierna kombineras med givande dagar i Jönköping.

Vad arbetar du med?

Som optikerassistent bemöter du kunder på ett serviceinriktat sätt och kommunicerar din kunskap om optiska hjälpmedel utifrån kundens behov. I rollen ingår även att på ett förtroendegivande sätt vägleda kunden från val av bågar till slutprodukt utifrån kundens stil, behov och förutsättningar.

Andra vanliga arbetsuppgifter är att utföra förundersökningar såsom tryckmätning och ögonbottenfotografering, fylla på i butiken, justera bågar, svara i telefon och boka besökstider. Kommunikation, marknadsföring och försäljning är en del av din vardag. Du samarbetar med optikern vid synundersökningar och har ansvar för att beställa och kontrollera produkter. Dina arbetsuppgifter utförs i enlighet med branschaktuella lagar och regler samt hygienkrav. Du hanterar optiktekniska verktyg, instrument och andra branschspecifika produkter.

I din yrkesroll ingår även kunskap om ögats grundläggande anatomi och funktion, ögonsjukdomar och synfel. Du får på egen hand även utföra synundersökning för körkort. Som optikerassistent ansvarar du för patientsäkerhet, journalförvaring och annan dokumentation och får även arbeta med enklare ekonomiuppgifter.

Efter examen

Befolkningsökningen i Sverige samt en större andel äldre ökar behovet av optiska produkter och hjälpmedel. En allt mer ökad närsynthet bland unga, till stor del orsakad av ökad skärmtid skapar också en högre efterfrågan på optiska produkter. Även stora pensionsavgångar och kompetensbrist inom branschen gör att prognoserna till jobb är mycket goda i hela landet. Du kommer även kunna arbeta som exempelvis optiksäljare och sälj- och kundrådgivare inom optikbranschen.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping. Totalt 8 träffar som varje gång är en till två dagar. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Optikerassistent, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

  • Examensarbete, 10 YH-p
  • Kund- & försäljningskunskap, 50 YH-p
  • LIA 1, 20 YH-p
  • LIA 2, 35 YH-p
  • Optik- & produktkunskap, 30 YH-p
  • Optikteknik, 25 YH-p
  • Produktkunskap om kontaktlinser, 10 YH-p
  • Syntest för körkort, grupp 1, 5 YH-p
  • Ögats anatomi & sjukdomar, 15 YH-p

LIA/Praktik

Under drygt en fjärdedel av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom ditt kommande yrkes olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

  • Behörighet för yrkeshögskolan

Urval görs av 100 sökande, på sammanlagda meritpoäng av betyg och poäng på särskilt prov.

De 100 sökande som har högst meritpoäng på betyg erbjuds särskilt prov. Om sökande tackar nej till särskilt prov, eller ej närvarar går erbjudandet vidare till nästa sökande med högst meritvärde.

Det särskilda urvalsprovet genomförs i form av gruppintervjuer där muntlig dialog förs kring olika situationer. Det särskilda urvalsprovet ska mäta den sökandes förmåga att kommunicera och lösa problem. Dessa förmågor är en förutsättning för att den sökande ska kunna utveckla en kompetens i att ansvara för att kommunicera inom försäljning och utveckla ett gott bemötande gentemot kunder. Max 20 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Optikerassistent

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Vi har ett mycket starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning som ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa optikerassistent. Vi samarbetar bland annat med Direkt Optik i Kristianstad, Jönköping & Linköping, Glasögonbutiken, Glasögon-City, Hammargrens Ur & Optik, Ljungbyoptikern, Optiker Almå, Optiker Jahnke, Optiker Karvik, Optiker Ullström, Smarteyes Linköping, Synsam Tranås och Specsavers Jönköping.

“Positivt för branschen med fler utbildade optikerassistenter. Det är kostsamt och tidskrävande för butikerna att lära upp assistenter utan erfarenhet. Vore bra att kunna anställa redan grundutbildad personal.” Therese Alé, Smarteyes Linköping

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Optikerassistent från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.