Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Tullspecialist

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Linköping
1,5 år
Heltid
CSN-berättigad

Videoreportage

Tullspecialist

Tullspecialist - bli eftertraktad på arbetsmarknaden med vår utbildning!

Som tullspecialist arbetar du inom tullområdets alla olika delar och har den specialistkompetens som efterfrågas. Sverige är en liten, konkurrenskraftig och exportberoende nation och den internationella handeln är viktig för landets sysselsättning, ekonomi och välstånd. Tull är ett komplext område som omfattar en bredd av flera myndigheters krav. Specialistkunskaper efterfrågas och kompetensbristen är stor. Starta din framtid som tullspecialist i höst!

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll kan du arbeta i samtliga steg av tullproceduren som bla innehåller import- och exportprocessen, praktisk tullhantering, tulldeklarationer, regler och tullförfaranden, tillstånd, myndighetskontakter, import- och exportrestriktioner. Självständigt planerar och genomför du en import och export, och du ansöker om tillstånd och licenser vid behov.

Du har kunskap om den tullagstiftning som gäller inom Sverige, Norge och EU och du arbetar med internationella betalningsrutiner, frihandelsavtal och olika tulltillstånd. Vilka faktorer som påverkar ett företags ekonomi såsom företagets redovisning, bokslut och planering lär du dig också. Genom din kunskap om vilka regler som tillämpas förhindrar du att vissa produkter exporteras till länder som anses vara politiskt instabila eller som är hot mot freden i området eller världen.

I ditt yrke kan du ha en rådgivande roll för att se behovet och bygga gynnsamma strategier tillsammans med företagen. Du kan även förklara vilken påverkan och effekt de olika tillvägagångssätten har, du kan klassificera varor och kommunicera affärsmässigt inom området.

Efter examen

Med den här heltäckande utbildningen har du en ljus framtid inom yrket. Tull är ett komplext område och behovet att personer med rätt kompetens inom området är mycket stort. Dessutom väntar stora pensionsavgångar som ska ersättas. Utbildningen gör det möjligt för dig att arbeta som tullspecialist, tullkoordinator, custom operations specialist, tullspeditör eller trade compliance officer/manager.

För mer information om Tullspecialist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Affärsengelska, 10 YH-p
 • Examensarbete - AEO certifiering, 25 YH-p
 • Företagsekonomi, 25 YH-p
 • Import - Export, Norge, 15 YH-p
 • Incoterms 2010, 15 YH-p
 • Internationell handel, 10 YH-p
 • ISP och Exportkontroll, 10 YH-p
 • Kommunikation & affärsmannaskap, 20 YH-p
 • Lager, regler & avtal, 20 YH-p
 • LIA, 45 YH-p
 • Strategi för handel, 10 YH-p
 • Särskilda förfaranden, 15 YH-p
 • Tullproceduren, 50 Yh-p
 • Tullvärde, 10 YH-p
 • Uppföljning och egenkontroll, 10 YH-p
 • Ursprung och frihandelsavtal, 10 YH-p

LIA/Praktik

Under nio veckor kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du insikt om branschen, yrkesrollen och arbetsmiljön och du utbildas i skarpt läge. Du får praktiskt fördjupa dig inom tullproceduren och då får bl.a. tillämpa de teoretiska kunskaperna inom import och export.

Ansökan och behörighet

• Behörighet för Yrkeshögskolan
• Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i Engelska 6, Matematik 2, Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande kompetens

Observera! Saknar du kursen Matematik 2? Då kan vi i mån av plats erbjuda en förutbildning i denna kurs som ger dig möjligheten att bli behörig till utbildningen. Läs mer på vår hemsida.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tullspecialist

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad tullspecialist. Vi samarbetar bl a med DHL Global Forwarding, DSV Global Transport & Logistics, Electronic Customs Support, IKEA of Sweden, SAAB, Scania CV och Östsvenska Handelskammaren.

IKEA anser att det finns ett stort behov av kompetensen i och med den nya tullagstiftningen där man nämner att personer, verksamma inom tull, ska ha dokumenterad kompetens.” Inger Humpage, IKEA

Beställ information

För att få mer information om Tullspecialist via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.