Kommande starter
Om utbildningen

För dig som är intresserad av underhåll och felsökning på spårbundna fordon!
Utbildningen är 2-årig och bedrivs på heltid (ej distans) 21 veckor LIA (Lärande i arbete)
Som systemtekniker av spårbundna fordon arbetar du med felsökning och underhåll på spårbundna fordon. Detta inom högteknologiska områden som mekanik, datateknik, automation och elektronik. Framtidsbranschen tåg och järnväg erbjuder ett varierande och utvecklande arbete.
Utbildningen passar dig som vill arbeta med felsökning och underhåll av spårburna fordon, inom områden som mekanik, datateknik, automation och elektronik. Som systemtekniker genomför du bedömningar av det trafiksäkerhetsmässiga tillståndet hos fordonet och en viktig del i arbetet är även att planera och organisera arbetsplatsen så att arbetet uppfyller säkerhets- och arbetsmiljökraven på ett betryggande sätt.
Ett spårbundet fordon är idag ett högteknologiskt system. Ombord på själva fordonet finns ett stort antal datorer som reglerar allt från motorer, luftkonditionering, kommunikation med signalsystemet och kommunikation mellan vagnarna. Tekniken är varierande och arbetet utvecklande, det finns många områden att specialisera sig inom. Utbildningen gör att du får en bredd som även går att använda inom andra branscher och förbereder dig för ett utvecklande jobb.
Lärande i arbete
Lärande i arbetet (LIA)
På yrkeshögskolan varvas teori med praktik, detta innebär att en del av din utbildning är förlagd på en arbetsplats. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetsgivarna och teori varvas med praktik ute på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för Lärande i arbete (LIA).
På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du får arbetslivserfarenhet och känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Du knyter kontakter på arbetsmarknaden som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.
Hur stor del av utbildningen som består av LIA skiljer sig mellan utbildningarna. Läs mer under respektive utbildning för information om antalet LIA-veckor.
Din LIA-plats söker du som studerande själv utifrån kursplan och dina egna önskemål om framtida karriär. Genom hela processen har du stöd och coachning från skolan. Du får även utbildning i metoder och verktyg som gör att du kan söka din LIA-plats på ett professionellt sätt.
Lärande i arbete 1 - 9 veckor
Lärande i arbete 2 - 11 veckor
Efter examen
Efter examen kan du söka arbete som
- Systemtekniker spårfordon
- Depåtekniker
- Reparatör
- Service- och underhållstekniker
- Tågtekniker
- Provare
Varför välja Västerås Yrkeshögskola?
Externa föreläsare
Behov på
arbetsmarknaden
Praktik/LIA
Kursinnehåll
Kurser
- Introduktion spårbranschen 10 YHP
- Mekaniska system 30 YHP
- Praktisk el och elektronik 60 YHP
- Elektriska system 35 YHP
- Underhållsteknik 25 YHP
- Hantverk, verktyg och maskiner 20 YHP
- Säkerhetssystem 15 YHP
- Lärande i arbete 1 45 YHP
- Mätteknik 25 YHP
- Kvalitet och processoptimering 20 YHP
- Yttre miljö och arbetsmiljö 15 YHP
- Projektarbete 20 YHP
- Lärande i arbete 60 YHP
- Examensarbete 20 YHP
Så ansöker du
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande.
Särskild behörighet
Engelska 5/Engelska B
Svenska 2/Svenska B eller Svenska som andra språk 2
Reell kompetens
Om du som söker saknar betyg för att uppnå kraven på grundläggande behörighet och/eller särskild behörighet, men anser dig ha rätt kompetens som motsvarar den formella behörigheten kan du i stället ansöka till utbildningen genom att få din reella kompetens prövad. Reell kompetens innebär att du genom arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse, tidigare studier eller på andra sätt har inhämtat kompetens som motsvarar behörighetskraven.
Urval av sökande
Läs mer om urval för det här programmet på vår hemsida.
Kostnader
Utbildningen till Systemtekniker spårfordon är kostnadsfri och berättigar till studiemedel hos CSN.
Öppet hus, Event
Öppet hus på Västerås yrkeshögskola!
Vi håller öppet hus för alla våra utbildningar den 20 mars klockan 15-18.
Du får träffa våra utbildningsledare och studerande, och kan passa på att ställa frågor om allt du vill ha svar på, till exempel vilka program och kurser vi erbjuder och vilka yrken de leder till, vad en yrkeshögskoleutbildning egentligen är och hur det går till att studera på yrkeshögskolan, vad LIA (praktik) innebär, hur vi samarbetar med arbetslivet, och hur du ansöker.
Upptäck dina möjligheter att knyta kontakter för framtiden genom LIA och skolans samarbete med olika företag!
Öppet hus 2023 var välbesökt och uppskattat, så missa inte chansen att delta 2024.
Vi återkommer senare med lokal - håll utkik här på hemsidan.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2024-03-20 | Tid: 15:00 - 18:00 |
Branschträff tekniska utbildningar
Västerås yrkeshögskola bjuder in till branschträff för våra tekniska utbildningar
Datum: Torsdag 22 februari klockan 16-18
Lokal: Foajén hotel Plaza (Skrapan)
Branschträffen 2023 var mycket uppskattad och välbesökt.
Besök oss och få information om våra spännande tekniska utbildningar och vilka yrken de leder till. Träffen är till för dig funderar på att börja plugga och som vill veta mer om hur det går till att studera på en yrkeshögskola, vad LIA (praktik) innebär, du får också veta behörighetskraven och hur du skickar in din ansökan.
Medverkande på branschträffen är utbildningsledare och studerande från Västerås yrkeshögskola. Dessutom medverkar representanter från företag som är med i utbildningarnas ledningsgrupper. Du ges alltså möjlighet att ställa frågor direkt till arbetslivet om yrkesrollerna och företagens behov av arbetskraft. Upptäck dina möjligheter att knyta kontakter för framtiden genom LIA och skolans samarbete med olika företag. De här utbildningarna ger dig stora chanser till jobb.
Våra tekniska utbildningar: Elkraftsingenjör, Distributionselektriker, Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem, Systemtekniker spårfordon.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2024-02-22 | Tid: 16:00 - 18:00 |
Öppet hus Bagare och konditor
21 februari kl 16-18
Adress: Tranellska, Sjöhagsvägen 4, 721 32 VÄSTERÅS
Vad händer under öppet hus?
Du får en rundvandring i våra fina anpassade lokaler, du ges möjlighet att träffa personal, studerande och representanter från branschen.
Du som besökare på öppet hus ges möjlighet att få mer information om utbildningen och det är ett perfekt tillfälle att ställa frågor. Visste du att våra studerande får möjlighet att göra LIA utomlands inom projektet Erasmus+?
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2024-02-21 | Tid: 16:00 - 18:00 |
Intresseanmälan

Västerås Yrkeshögskola
YH-utbildningar är ett alternativ till universitet och högskola i nära samverkan med näringslivet. Att studera på en Yrkeshögskola ger stora fördelar för både studerande och företag. YH-utbildningar ger förutsättningar för den studerande till att komma ut i näringslivet för att...
Läs mer om Västerås Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.