YH-utbildning

IT-säkerhetsingenjör

Längd
80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 september, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-31
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Längd
80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 september, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-31
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

16 september, 2024

 • Klassrum
 • Enköping
 • Svenska
 • Sista ansökan: 2024-05-31

Om utbildningen

NYTT YH-program - ansökan öppen 1 feb - 31 maj 2024

IT-säkerhetsingenjör
IT-säkerhetsingenjör är ett 2-årigt YH-program om totalt 400 yh-poäng (80 veckor). De första tre terminerna är skolförlagda med både praktiska och teoretiska moment. Den fjärde och sista terminen gör du LIA under 20 veckor hos någon av de många organisationer som kommer att rekrytera direkt från detta YH-program.

Studieformat och studietakt
Du studerar på heltid ca 40 h per vecka. Utbildningen genomförs "onsite" i Enköping med i genomsnitt 3 dagar föreläsningar och 2 dagar egenstudier och grupparbeten under en studievecka. Undervisningen sker främst på svenska även om moment på engelska kan förekomma. För att du ska nå läromålen krävs det att du närvarar och lägger tid och energi på dina studier. I gengäld väntar dig en oerhört spännande och dynamisk yrkesroll där du har goda möjligheter att utvecklas och jobba med viktiga uppgifter för näringslivets och landets digitala säkerhet.

IT-säkerhetsingenjör leder till jobb
Specialister inom IT-säkerhet och cybersäkerhet efterfrågas av flertalet av landets organisationer, såväl inom näringslivet som i den offentliga sektorn. Redan under din utbildningstid kommer du i kontakt med rekryterande bolag genom dina föreläsare, projektarbeten, studiebesök och LIA (lärande i arbete). YH-programmet har också en ledningsgrupp som säkerställer att du får rätt kompetens inom IT-området som utvecklas mycket snabbt. 

Enköping nav för landets IT-säkerhetskompetens
Försvarsmakten och FMV i Enköping är två stora aktörer som deltar i och stöttar YH-programmet. Här finns också stora och uppskattade arbetsgivare såsom AFRY och Combitech där du blir en viktig medspelare inom området. Även mindre och snabbt växande bolag såsom Rödsvart behöver din kompetens och här kan du växa i takt med din nya arbetsgivare. Enköping är ett naturligt nav för näringslivets och rikets IT-säkerhet. Skolan ligger nära tåg- och busstationen för dig som kommer att pendla.

Kompetenta föreläsare och engagerat YH-team
YH-programmet genomförs i direkt samverkan med arbetslivet. Därför har våra föreläsare och handledare färsk spetskompetens och vi har möjlighet att följa med utvecklingen i realtid. Vårt YH-team stöttar dig med den information och struktur du behöver digitalt och på plats under utbildningens olika faser. 

Tveka inte att kontakta oss på yh(at)enkoping.se eller 0171-625076 om du har frågor och funderingar. Varmt välkommen att höra av dig och att lämna in din ansökan f om 1 feb 2024. //
YH-teamet i Enköping

För mer information om IT-säkerhetsingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

LIA

LIA ingår under din sista termin som en avslutande LIA-period om 20 veckor.

Redan inför och under din LIA-period kan vissa organisationer vilja rekrytera dig, vilket kan ligga i linje med den övergripande IT- och cybersäkerhet som krävs för att du ska få insyn i organisationens IT-säkerhet. Du kommer då att genomgå en säkerhetsprövning som är branschstandard för alla rekryterande bolag och organisationer. Skolan och LIA-företagen förbereder dig för detta.

Finns det jobb när man är klar med utbildningen?

Kompetensbehovet inom IT- och cybersäkerhet är mycket stort och akut. Dina möjligheter till jobb efter avslutade och godkända studier är därför mycket goda.

På vilken nivå ligger lönen?

Lönespannet för specialister inom IT-säkerhet ligger mellan 40 - 65 000 SEK (källa Unionen). Ingångslönen kan vara lägre och kan variera mellan olika regioner och organisationer i landet. 

Så ansöker du

Ansökningsperiod
Ansökan öppnar 1 februari och stänger 31 maj 2024. När du gör din ansökan är det viktigt att du säkrar att den är komplett och att du har laddat upp alla viktiga dokument för att du ska vara behörig. Du kan komplettera din ansökan under hela ansökningsperioden. Mejla yh(at)enkoping.se eller ring 0171-625076 om du har frågor om din ansökan. Det är viktigt för dig att din ansökan är rätt och komplett. Icke kompletta ansökningar behandlas inte i antagningsprocessen. När du har lämnat in en fullständig ansökan och om du är behörig får du en bekräftelse. Därefter har du möjlighet att göra ett särskilt prov.

Urval och särskilt prov
YH-programmet "IT-säkerhetsingenjör" har 30 platser. Om vi får fler behöriga sökande än det finns platser inträder ett urval där de sökande med högst poäng tilldelas en plats. Urvalet sker genom ett särskilt prov som du får information om när du har lämnat in en komplett ansökan och är behörig. Provet görs digitalt hemifrån. Det särskilda provet är frivilligt och det ger dig meritpoäng som ökar dina chanser att bli antagen.

Svar innan midsommar
Ansökan stänger 31 maj och därefter går vi igenom och rangordnar alla ansökningar. Du som har lämnat in en komplett ansökan och är behörig får svar innan midsommar. Svaret kommer via mejl och innehåller ett antagningsbesked eller ett besked om att du har fått en reservplats. Du behöver tacka ja till din plats, både som antagen och som reserv, inom 5 arbetsdagar. Därför är det viktigt att du anger rätt mejladress i din ansökan och du bevakar mejlen tiden innan midsommar 2024.

Vem är behörig?
Du som har en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper är behörig att söka till YH-programmet. Du ska i din examen ha godkända betyg i 
- Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
- Engelska 6
- Matematik 2 eller Nätverkssäkerhet eller Nätverksteknik eller Programmering 1

Med motsvarande kunskaper menas att du kan tillägna dig dessa kunskaper på annat sätt. Har du gjort det ska det framgå av din ansökan och då säkerställer vi gemensamt att du har rätt kunskapsnivå och är behörig.

Kan du söka även om du inte är behörig?
Ja, du kan söka om du exempelvis har jobbat inom området men inte har en gymnasieexamen. Då kan du bli antagen enligt den sk 20%-regeln. YH i Enköping gör då bedömningen att du kan klara studierna i ordinarie studietakt och är lämplig i yrkesrollen som IT-säkerhetsingenjör.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen
IT-säkerhetsingenjör är ett 2-årigt YH-program om 400 YH-poäng.
Godkända studieresultat ger dig yrkeshögskoleexamen nivå 5 SEQF.

Kursinnehåll

IT-säkerhetsingenjör

 • Yrkeshögskoleprogram om totalt 400 yh-poäng (80 veckor)
 • LIA (lärande i arbete) termin 4 om 100 yh-poäng (20 veckor av totalt 80 veckor)
 • CSN-berättigande utbildning - kontakta CSN så fort du får ett antagningsbesked
 • Bunden (skolförlagd) heltidsutbildning i Enköping, ca 40 h per vecka
 • Ca 3 dagar lärarlett och 2 dagar grupp- och egenstudier per vecka.


Kurser

 • Branschöversikt och säkerhetsprövning - 3 veckor 
 • Ethical Hacking - 6 veckor 
 • Härdning - 7 veckor 
 • Informationssäkerhet - 11 veckor
 • IT-juridik - 4 veckor 
 • Nätverksteknik - 10 veckor
 • Operationell teknik - 2 veckor
 • Säker molnstrategi - 5 veckor
 • Virtualiseringsteknik och automation - 8 veckor 
 • Examensarbete - 4 veckor
 • LIA - Lärande i Arbete - 20 veckor

Kostnader

YH-programmet är beviljat, kvalitetssäkrat och finansierat av MYH (Myndigheten för Yrkeshögskolan). Därför är det avgiftsfritt för dig som studerar.

Du behöver han en relativt ny bärbar dator av normalstandard för att kunna följa utbildningen.


Fortsatta studier

IT-säkerhetsingenjör leder till jobb
IT-säkerhetsingenjörer är starkt efterfrågade såväl lokalt som regionalt och nationellt. Utbildningen genomförs i direkt samverkan med rekryterande organisationer och ger dig mycket goda möjligheter till anställning direkt efter examen.

Du som vill specialisera dig ännu mer kan naturligtvis fortsätta studera efter examen.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: IT-säkerhetsingenjör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Yrkeshögskolan i Enköping
Östra Järnvägsgatan 10
745 37 Enköping

Välkommen till Yrkeshögskolan i Enköping! Vi erbjuder YH-program och YH-kurser som leder till jobb och ger dig rätt kompetens i din yrkesroll. Du väljer om du vill studera heltid, deltid, på vår skola eller på distans. YH i Enköping finns...

Läs mer om Yrkeshögskolan i Enköping och visa alla utbildningar.

Highlights