YH-utbildning

DevOps Engineer

Chas Academy , i Stockholm
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+3 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+3 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

DevOps Engineer

DevOps Engineer

DevOps, en kombination av utveckling (Development) och drift (Operations), är kritisk för moderna teknikföretag, som genomför tusentals uppdateringar dagligen. En DevOps engineer spelar en nyckelroll i detta genom att fokusera på automatisering inom både utveckling och systemadministration. De övervakar och testar processflöden för att säkerställa att allt fungerar smidigt, har en helhetsbild av systemet och är unikt positionerade för att överblicka hela flödet, till skillnad från utvecklare och tekniker som fokuserar på sina specifika områden.

I Chas Academys DevOps-utbildning får du grundliga kunskaper i programmering, skriptning, molntjänster (cloud), serverhantering, Linux, olika operativsystem, säkerhet och drift. Utbildningen täcker även agila processer. Denna breda bas inom både utveckling och drift ger dig möjlighet att specialisera dig under utbildningens LIA-period. En DevOps engineer är som en viktig spelare i ett lag, avgörande för att skapa möjligheter även om de inte alltid står i rampljuset.

För mer information om DevOps Engineer, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 startdatum

september 2024

 • Klassrum
 • Stockholm

september 2025

 • Klassrum
 • Stockholm
 • Svenska

september 2026

 • Klassrum
 • Stockholm
 • Svenska

Kursinnehåll

DevOps Engineer utbildningen består av 10 kurser som du läser under utbildningensgång. Nedan har vi gjort en sammanfattning på alla de kurser som du kommer få läsa. 

 1. IT Tech and Operation: Denna kurs fokuserar på grunderna inom IT och systemutveckling, med särskilt fokus på Python (programmeringsspråk) och dess tillämpningar. Du kommer att få en överblick över IT-branschen, lära dig om olika tekniker, yrkesroller och arbetsmetoder, samt få en introduktion till DevOps-rollen.

 2. Linux/Unix Server samt Bash Programmering: Här får du kunskaper i att hantera och administrera Linuxbaserade system och utveckla färdigheter i Bash-scripting. Kursen täcker användarhantering, filstruktur, applikationer, och systemsäkerhet, med fokus på praktiskt arbete i Linux-miljöer.

 3. Systemutveckling i Python: Denna kurs ger dig både grundläggande och avancerade kunskaper i Python-programmering. Du lär dig om språkets syntax, objektorienterad programmering, och olika tillämpningar såsom systemautomation och webserverskript.

 4. Agila Projektmetoder och Projektledning: Kursen fokuserar på agila metoder inom systemutveckling, särskilt i relation till DevOps. Du får lära dig om metoder som Scrum, Continuous Deployment/Integration, och användningen av verktyg som GitHub och GitLab.

 5. Databasutveckling och Lagring: Här får du lära dig grunderna i databashantering, SQL-programmering, och datalagring. Kursen täcker ämnen som databasdesign, relationsdatabaser, och molntjänster för datalagring.

 6. DevOps: Denna kurs introducerar grunderna i DevOps, inklusive processhantering från kodskrivning till programvarulansering. Du lär dig om Continuous Integration/Delivery och hur DevOps integreras i företagets strategier och mål.

 7. Fördjupningskurs inom Systemutveckling och DevOps: Kursen fokuserar på att fördjupa kunskaperna i Python-programmering och integrera dessa med DevOps-metoder. Du lär dig om kodstrukturering, teamarbete, automatisering, övervakning, och versionshantering.

 8. Grunderna i det Moderna Molnet: Denna kurs ger en introduktion till molnteknik, med fokus på OpenStack och GDPR-krav. Du får en översikt över molntjänster och lär dig om utformning av molnapplikationer för att undvika leverantörsinlåsning.

 9. Lärande i Arbete (LIA): Denna kurs ger praktisk erfarenhet genom att arbeta med branschanknutna projekt. Du tillämpar och utvecklar dina kunskaper i DevOps och systemutveckling i en verklig arbetsmiljö.

 10. Examensarbete: I slutet av utbildningen genomför du ett examensarbete där du tillämpar de kunskaper och färdigheter du samlat på dig. Projektet är en praktisk demonstration av din förmåga att lösa problem och genomföra ett projekt i samarbete med branschen.

Så ansöker du

BEHÖRIGHET

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen eller motsvarande.

Du har grundläggande behörighet att antas till utbildningen om du uppfyller något av nedanstående:

 • Du har en grundläggande gymnasieexamen eller motsvarande. Har du en utländsk gymnasieexamen eller motsvarande måste denna vara översatt. Vi rekommenderar att du översätter den hos UHR. 
 • Särskilda krav:
  • Minst betyg E i Engelska 6/B, eller motsvarande.
  • Minst betyg E i Matematik 2/B, eller motsvarande.
  • Minst betyd E i Programmering 1 eller motsvarande.

Du behöver även ha grundläggande kunskaper i Svenska som motsvarar Svenska 1/Svenska som andra språk 1. 

ANSÖKAN

Ansökan öppnar den 15 februari, ansökan gör du via vår hemsidan chasacademy.se

Examen & Intyg

Utbildningen är två år och efter avslutat utbildning kommer du att få en yrkeshögskoleexamen. Ett Examensbevis tillsammans med ett Europass kommer erhållas. 

Kostnader

Utbildningen är helt kostnadsfri och CSN-berättigad. 

Fortsatta studier

Efter att ha avslutat en utbildning som DevOps Engineer öppnas flera karriärmöjligheter. DevOps Engineer ett eftertraktat yrke. Detta beror på att rollen effektivt kombinerar mjukvaruutveckling (Dev) med IT-drift (Ops). Genom att integrera dessa områden kan DevOps Engineers automatisera infrastruktur, optimera arbetsflöden och säkerställa kontinuerlig leverans av applikationer. Deras kunskaper är avgörande för att främja effektivitet och innovation inom techbranschen.

Karriärmöjligheterna för DevOps Engineers är många och varierade. Här är några potentiella yrkesvägar och arbetsroller:

 1. Systemadministratör/IT-Driftansvarig: Ansvarig för att hantera och underhålla organisationens IT-infrastruktur. Kan inkludera övervakning av system, säkerställande av säkerhet och prestanda.

 2. Automationsingenjör: Fokuserar på att skapa och underhålla automatiseringsskript för olika utvecklings- och driftsprocesser.

 3. Cloud Engineer: Specialiserad på molntekniker som AWS, Azure eller Google Cloud Platform. Arbetsuppgifterna kan innefatta att utforma, implementera och hantera molnbaserade lösningar.

 4. Säkerhetsingenjör inom DevOps (DevSecOps): Integrerar säkerhetspraktiker i DevOps-processen, säkerställer att säkerhetsåtgärder är inbäddade i utvecklingscykeln.

 5. Release Manager: Ansvarig för att planera, schemalägga och kontrollera mjukvaruutvecklingsprocessen från utveckling till produktion.

 6. Infrastrukturarkitekt: Utformar och implementerar nätverks- och serverinfrastruktur för att stödja organisatoriska behov.

 7. Site Reliability Engineer (SRE): Kombinerar aspekter av mjukvaruingenjörskap och systemadministration för att skapa skalbara och pålitliga mjukvarusystem.

Den växande trenden mot snabbare och mer effektiva utvecklingscykler samt ökningen av molnbaserade tjänster gör DevOps-roller ännu mer relevanta. Med kunskap inom DevOps kan du hitta möjligheter inom en mängd olika sektorer, inklusive finans, hälsovård, teknik, detaljhandel och mycket mer. Sammantaget erbjuder en karriär inom DevOps en dynamisk och utmanande arbetsmiljö där du kontinuerligt kan bidra till tekniska innovationer och företagstillväxt.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: DevOps Engineer

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Chas Academy
Arenavägen 61
121 28 Johanneshov

Chas Academy - en yrkeshögskola för en framtid inom IT 

Vi kan IT.. Och snart kan du också det. Med pedagogik och kunskap stöttar våra branschledande huvudlärare våra studerande i resan från drömjobb till verklighet. Här på Chas Academy är vi ett sammansvetsat gäng som drivs av samma mål -...

Läs mer om Chas Academy och visa alla utbildningar.

Highlights