YH-utbildning

Trädgårdsmästare - odling, förädling och entreprenörskap

Hvilan Utbildning, i Kabbarp
Längd
390 YH poäng
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
27 januari, 2025 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Längd
390 YH poäng
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
27 januari, 2025 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Trädgårdsmästare - odling, förädling och entreprenörskap 

Det finns under många år framöver ett ökat behov av att säkra en nationell livsmedelsproduktion där kompetenta, kunniga och drivna krafter har möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. 

Som trädgårdsmästare med inriktning odling, förädling och företagande arbetar du med att planera, organisera och sköta odlingar av trädgårdsgrödor så som grönsaker, frukt, bär och kryddor utifrån växtplatsens förutsättningar på friland eller i växthus. Du arbetar även med att ta fram produkter, förädla dessa för att sedan sälja till andra företag inom produktionskedjan eller direkt till konsument. Utbildningen lägger stor vikt vid att driva ett eget mindre företag och ger dig insyn i aktuell lagstiftning som rör det enskilda företaget. Yrkesrollen kan tillämpas som egen företagare och/eller som anställd. 

Arbetsmarknadens behov

I rapporten "Morgondagens kompetenser i livsmedelsproduktionen" från 2019 som Region Skåne publicerat, finns en kartlagd brist i yrken som odlare av jordbruksväxter, odlare av frukt och bär samt växtodlare över lag. Det behövs fler småskaliga livsmedelsproducenter inom trädgårdsproduktion i Skåne samt företagare som dels har den faktiska kunskapen inom odling, dels stöttning på vägen mot att försörja sig genom livsmedelsproduktion, som egen företagare eller som attraktiv samarbetspartner. 

Utbildningen Trädgårdsmästare – odling, förädling och entreprenörskap är framtagen med hjälp av aktörer såsom exempelvis City Gross, Mylla, Kristianstad kommun och Bondens skafferi. 

Arbetslivets mål är att studerande, med dessa förutsättningar, efter examen ska återfinnas som drivna kollegor i branschen och vara en del i arbetet att försörja Sverige med kvalitativa hållbara grönsaker. 

För mer information om Trädgårdsmästare - odling, förädling och entreprenörskap , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

27 januari, 2025

  • Klassrum
  • Kabbarp
  • Svenska

26 januari, 2026

  • Klassrum
  • Kabbarp
  • Svenska

Kursinnehåll

Unik möjlighet

Programmet Trädgårdsmästare – odling, förädling och entreprenörskap är uppbyggt kring ett lärande från sådd till försäljning av råvara. Genom Hvilans tillgång på egen mark, produktionsväxthus samt utbildningskök kommer du få en unik möjlighet att med stöd från lärare starta upp ett företag, odla grönsaker, frukt, bär, kryddor och blommor, lagra och förädla odlade råvaror för att senare sälja inom ditt företag. Målet är att du genom att praktiska tillämpa samtliga moment vid uppstarten av ett odlingsföretag, under den tvååriga utbildningstiden, faktiskt kommer vara rustad för en fortsatt framtid som driven entreprenör inom småskaliga odling och förädling av trädgårdsgrödor. 

Utbildning och lärare

Tillgång till egen odlingsmark

Skolan har speciallokaler och resurser som är anpassade efter undervisningen: övningssalar, markbyggnadshall, 55 ha odlingsmark, parkområden, växthus samt maskinhall med tillhörande utrustning och maskiner. Lärarna och yrkesinstruktörerna har en hög ämneskompetens, god branschkännedom och är erfarna utbildare.

Under utbildningstiden får du tillgång till en odlingslott på skolan. 

Kursplan

Kursplan

Ekosystemtjänster och hushållning av resurser, 20 yhp
Entreprenörskap, 40 yhp
Examensarbete, 25 yhp
Förädling av grönsaker, frukt och bär, 30 yhp
Hållbar odling i växthus, 30 yhp
Hållbar odling på friland 1, 20 yhp
Hållbar odling på friland 2, 20 yhp
Kommunikation, marknadsföring och distribution, 20 yhp
Ledarskap och arbetsrätt, 20 yhp,
LIA 1: Odlingssystem, 40 yhp
LIA 2: Förädling av grönsaker, frukt och bär, 25 yhp
Marklära och praktisk kompost, 20 yhp
Maskiner och redskap inom trädgårdsproduktion, 20 yhp
Tillämpat växtskydd, 30 yhp
Växtbiologi,  30 yhp

Highlights

Förkunskaper

Behörighet 

För att bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt lägst betyget E/3/G i kurserna nedan:

  • Fordon och redskap,  100p
  • Marken och växternas biologi, 100p
  • Växtkunskap 1, 100p

Eller motsvarande innebär en lämplig kunskapsnivå att bygga vidare på i yrkeshögskoleutbildningen. Saknar du någon av kurserna ovan, och saknar motsvarande kunskaper förvärvade genom exempelvis yrkeserfarenhet, kan du läsa en preparandkurs via Hvilan Utbildning. Denna läses på distans i din egen takt.

Urvalsgrunder 

Betyg ingår i urvalsprocessen

Betygsmedelvärde: 0,97-20 Jämförelsetalet på gymnasiebetyget räknas ut enligt skala 0,97-20. Vid bokstavsbetyg används UHRs omvandlingstabell.

Ansökan till utbildningen 

Sökt till utbildningen via formuläret på Hvilan Utbildnings hemsida

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhåller du en yrkeshögskoleexamen inom Trädgårdsmästare - odling, förädling och entreprenörskap.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och berättigad till CSN

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Trädgårdsmästare - odling, förädling och entreprenörskap

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Sveriges grönaste skola 

Hvilan Utbildning är en anrik skola som utbildat i skånska Kabbarp sedan 1868. Skolan har en lång tradition av gröna utbildningar och genom vår nästan 150-åriga historia har vi alltid utbildat med god kvalitet. På Hvilan är kunskap och kompetens i fokus samtidigt...

Läs mer om Hvilan Utbildning och visa alla utbildningar.