Om utbildningen
Bli Hovslagare på 3 år!
Det är en stor efterfrågan på Hovslagare. Det är en mycket spännande yrkesroll som passar dig som både vill arbeta med ett hantverk och som brinner för hästar och hästarnas välfärd. Hovslagare är en del i den reglerade rollen som djurhälsopersonal, och du har ett stort ansvar för hästens välmående och hälsa. Att läsa till hovslagare på JENSEN ger dig en gedigen utbildning innehållande alla arbetsmoment som normalt förekommer i hovslagaryrket.
Vad gör en hovslagare?
Arbetet som hovslagare är först och främst ett hantverksarbete. Som hovslagare arbetar du i fysiskt krävande ställningar och inte sällan ställer hästen ytterligare krav på din fysik. Med tiden kommer du att arbeta med friska såväl som med sjuka hästar. För att kunna bemästra alla situationer så krävs det att du har skaffat dig mycket praktisk erfarenhet, är fysiskt bekväm med att arbeta under och med häst och har god kroppskontroll även i mer komplicerade situationer, så att din uppmärksamhet kan riktas mot hantverket.
Efter utbildningen
Efter att du avslutat din utbildning kan du arbeta heltid som hovslagare som egen företagare eller ta anställning i en etablerad verksamhet. Efter avklarad examen kan du söka om godkännande hos Jordbruksverket och gesällbrev hos Sveriges Hantverksråd. Hovslagare är mycket eftertraktade av sina kunder. Du arbetar nästan uteslutande över ett större geografiskt område och mot en återkommande kundkrets som har behov av dina tjänster.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Ansökningskrav:
- Grundläggande behörighet
- Svenska 2
- Engelska 6
- B-Körkort
- Minst tre månaders yrkespraktik med hästhantering på heltid/sex månader på halvtid, alternativt dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst fem år.
Öppen för sen anmälan/restplatser
Ansökan öppnar januari 2025
Efter utbildningen
Kurser:
- Affärskunskap och marknadsföring
- Arbetsmiljö, ergonomi och säkerhet
- Etologi – Hästen som varelse, fördjupad hästkunskap
- Hovvård 1
- Hovvård 2
- Hovvård 3
- Hovvård 4
- Grundläggande medicinsk terminologi, smittskydd och lagstiftning
- Hovsjukdomar och hovreparationer
- Föl- och unghästhantering
- LIA (totalt 300 poäng)
- Examensarbete och gesällprov hovslageri
De praktiska och teoretiska kunskaper som du erhåller inom hovslageri kommer ge dig förutsättningar att:
- Planera, utföra samt identifiera de resurser som krävs för att kunna värdera, verka och sko friska hovar med god praktisk (reell) kompetens och på för hästen ett fysiologiskt korrekt sätt.
- Lösa sammansatta problem inom hovslageri som t.ex. utifrån hästens användningsområde kunna modifiera fysiologiska skoningar mot prestation.
- Samarbeta och med mycket god kommunikativ förmåga föra en dialog med andra kompetenser vars områden angränsar till din yrkesroll, som t.ex. veterinär, olika myndigheter och hästägare.
- Framgångsrikt kunna driva egen verksamhet och/eller söka anställning samt kunna vara verksam i din yrkesroll över tid.
- På minst ett främmande språk kommunicera grundläggande åtaganden och lösningar inom hovslageri.
Efter du avslutat din utbildning JENSEN Hovslagare med godkänd examen kan du:
- Söka behörigheten godkänd hovslagare hos Svenska Jordbruksverket.
- Uppvisa certifiering inom Heta arbeten.
- Ansöka om gesällbrev hos Sveriges Hantverksråd.
Kostnader
Kostar det något?
Utbildningen är gratis. Du betalar för din kurslitteratur och det startpaket med verktyg och skyddsutrustning du behöver för att kunna genomföra utbildningen. Utrustningslista samt rekommenderade inköpsställen skickas efter att du blivit antagen till utbildningen.
Har jag rätt till studiemedel?
Ja du har rätt till CSN.
Intresseanmälan
JENSEN yrkeshögskola - Snabbaste vägen till nytt jobb!
Tillsammans med JENSEN yrkeshögskola tar du första steget mot din nya karriär! Skolans utbildningskoncept ”Träning för verkligheten” innebär en helhetssyn på vad som krävs för att du ska lyckas med dina studier, utvecklas som person och bli framgångsrik i din...