Sammanfattning
YH-utbildning
Sigtuna
3 år - 600 YH poäng
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: Vecka 34-35 - Sigtuna
Sista ansökan: 2023-04-16
Hovslagare

Om utbildningen

Studera till Hovslagare

Hovslagare är en mycket spännande yrkesroll som passar dig som både vill arbeta med ett hantverk och som brinner för hästar och hästarnas välfärd. Hovslagare är en del i den reglerade rollen som djurhälsopersonal, och du har ett stort ansvar för hästens välmående och hälsa. Hästarna du arbetar med ska verkas och skos fysiologiskt korrekt, oberoende av ras. Varje benställning och hov bedöms och behandlas utifrån benets egna förutsättningar med målet att hästen ska hålla sig så frisk som möjligt. 

JENSEN Hovslagare ger dig en gedigen utbildning innehållande alla arbetsmoment som normalt förekommer i hovslagaryrket. Mycket tid läggs på arbetet med friska hästar som är grunden för att du, med lite erfarenhet, även ska kunna arbeta med sjukdomsfall i samarbete med veterinär och på egen hand.  Efter att du avslutat din utbildning kan du arbeta heltid som hovslagare som egen företagare eller ta anställning i en etablerad verksamhet. Efter avklarad examen kan du söka om godkännande hos Jordbruksverket och gesällbrev hos Sveriges Hantverksråd.

Om yrkesrollen hovslagare

Arbetet som hovslagare är först och främst ett hantverksarbete. Precis som för andra hantverks- och konstnärsyrken så finns det inga genvägar – det krävs mycket praktisk övning och mångårig erfarenhet för att bli en hovslagare som kan ta sig an alla olika typer av fall och individer. Som hovslagare arbetar du i fysiskt krävande ställningar och inte sällan ställer hästen ytterligare krav på din fysik. Med tiden kommer du att arbeta med friska såväl som med sjuka hästar, hästar som spänner sig och har ont eller kanske t.o.m initialt är rädda för hovslagaren. För att kunna bemästra alla situationer så krävs det att du har skaffat dig mycket praktisk erfarenhet, är fysiskt bekväm med att arbeta under och med häst och har god kroppskontroll även i mer komplicerade situationer, så att din uppmärksamhet kan riktas mot hantverket.

Kreativitet, nyfikenhet och känsla för symmetri är egenskaper som ofta finns hos duktiga hovslagare. I takt med att du blir skickligare så kommer du att ställas inför situationer där du ser och rekommenderar individuella lösningar. I princip alla arbeten kombinerar en fysiologisk skoning med en anpassning till hästens användningsområde, även kallat prestationsskoning. I din yrkesroll ingår även att kunna arbeta med föl och unghästar, där din kunskap och ditt handlag kan spela stor roll och påverka hästens framtida hälsa. Ytterligare ett område som ryms inom yrkesrollen är hovsjukvård. Som hovslagare ingår du i den av Svenska Jordbruksverket reglerade rollen som djurhälsopersonal. Därmed behöver du kunna uppvisa god kunskap om den del av djurhälsosjukvården som är kopplad till din yrkesroll och kunna samarbeta med professioner som är närliggande, som t.ex. veterinär. En del hovslagare väljer att skaffa sig vidare erfarenhet inom yrket för att senare i yrkeslivet kunna arbeta på hästklinik.

Hovslagare är mycket eftertraktade av sina kunder. Du arbetar nästan uteslutande över ett större geografiskt område och mot en återkommande, lojal och vetgirig kundkrets som har behov av dina tjänster från var 5-6 vecka, 365 dagar om året. De flesta hovslagare är egenföretagare varav ett mindre antal arbetar vid ett hästsjukhus eller på en veterinärklinik. Framtidsprognosen för hovslagare är god, i takt med att intresset för hästar och hästsport fortsätter att öka och i kombination med stora pensionsavgångar inom branschen, så ökar efterfrågan på godkända hovslagare.

Om utbildningen

Utbildningen Hovslagare motsvarar 600 yrkeshögskolepoäng och omfattar flera deltentamen samt skriftligt och praktiskt examensarbete, bland annat i form av ett gesällprov.

LIA

Då hovslageri är ett hantverksarbete motsvarar 50 procent av utbildningstiden Lärande i Arbete (LIA). Under LIA-perioderna får du möjlighet att tillgodogöra dig den praktiska erfarenhet som krävs för att du ska kunna verka som hovslagare utifrån ovan nämnda kriterier. LIA-perioderna kommer även ge dig en mycket god förståelse för hur hovslagarens vardag ser ut och förbereda dig på de fysiska ansträngningar som yrkesrollen medför. Utöver LIA:n så kommer ytterligare studietid avsättas för praktiska studier.

För mer information om Hovslagare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökningskrav

 • Grundläggande behörighet, Svenska 2, Engelska 6
 • B-Körkort
 • Minst tre månaders yrkespraktik med hästhantering på heltid/sex månader på halvtid, alternativt dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst fem år.

Efter utbildningen

De praktiska och teoretiska kunskaper som du erhåller inom hovslageri kommer ge dig förutsättningar att:

 • Planera, utföra samt identifiera de resurser som krävs för att kunna värdera, verka och sko friska hovar med god praktisk (reell) kompetens och på för hästen ett fysiologiskt korrekt sätt.
 • Lösa sammansatta problem inom hovslageri som t.ex. utifrån hästens användningsområde kunna modifiera fysiologiska skoningar mot prestation.
 • Samarbeta och med mycket god kommunikativ förmåga föra en dialog med andra kompetenser vars områden angränsar till din yrkesroll, som t.ex. veterinär, olika myndigheter och hästägare.
 • Framgångsrikt kunna driva egen verksamhet och/eller söka anställning samt kunna vara verksam i din yrkesroll över tid.
 • På minst ett främmande språk kommunicera grundläggande åtaganden och lösningar inom hovslageri.

Efter du avslutat din utbildning JENSEN Hovslagare med godkänd examen kan du:

 • Söka behörigheten godkänd hovslagare hos Svenska Jordbruksverket.
 • Uppvisa certifiering inom Heta arbeten.
 • Ansöka om gesällbrev hos Sveriges Hantverksråd.

Kostnader

Kostar det något?

Utbildningen är gratis. Du betalar för din kurslitteratur och det startpaket med verktyg och skyddsutrustning du behöver för att kunna genomföra utbildningen. Utrustningslista samt rekommenderade inköpsställen skickas efter att du blivit antagen till utbildningen.

Har jag rätt till studiemedel?

Ja du har rätt till CSN.

JENSEN yrkeshögskola

JENSEN yrkeshögskola - snabbaste vägen till nytt jobb!

Tillsammans med JENSEN yrkeshögskola tar du första steget mot din nya karriär! Skolans utbildningskoncept ”Träning för verkligheten” innebär en helhetssyn på vad som krävs för att du ska lyckas med dina studier, utvecklas som person och bli framgångsrik i din...


Läs mer om JENSEN yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Hovslagare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

JENSEN yrkeshögskola

Isafjordsgatan 30A
164 40 Stockholm/ Kista


Beställ information

För att få mer information om utbildningen Hovslagare från JENSEN yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.