YH-utbildning

Fastighetsingenjör

Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Fastighetsingenjör

Fastighetsingenjör

Läs till fastighetsingenjör och bli en viktig länk mellan bygg- och fastighetsbranschens många olika aktörer

Vill du ha ett intressant arbete i fastighetsbranschen? Vill du arbeta med hållbarhet och energieffektivisering? Utbilda dig till Fastighetsingenjör!

Modern fastighetsförvaltning ställer nya krav på hållbarhet och energieffektivisering. Det innebär att bygg- och fastighetsbranschen måste anlägga ett helhetsperspektiv som omfattar alla byggnadens funktioner när det gäller miljökrav, effektiv energianvändning och funktionalitet för människorna som ska bo och jobba där.

Fastighetsingenjören har förståelse för hur olika installationer fungerar tillsammans och hur inomhusmiljön och energiåtgången påverkas. I rollen kan du hantera byggprocessen, hållbart byggande och effektiv energianvändning. Du planerar och driver energieffektiviseringsprojekt i fastigheter. Du ansvarar för optimering av fastigheters tekniska system och för utveckling, drift och underhåll på ett energi- och kostnadseffektivt sätt.

Under utbildningen lär du dig om fastighetsförvaltning och fastighetsekonomi, hållbart byggande och effektiv användning av energi, byggnaden som klimatskal och dess installationer och drift, entreprenadformer, entreprenadjuridik samt upphandling.

Upplägg

Undervisningen sker på plats på Campus Värnamo två till tre dagar per vecka genom föreläsningar, handledning och studiebesök. Övrig tid sker arbete i grupprojekt samt som självstudier. Du förväntas lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Lärarna har mångårig yrkeserfarenhet och utbildningens praktik ger dig värdefulla kontakter med näringslivet redan under studietiden.

Utbildningen motsvarar 400 YHP.

Praktik

Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och målet är att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför består 25 procent av utbildningen av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.

Framtida jobb

Efter utbildningen Fastighetsingenjör kan du jobba som fastighetsingenjör, eller få roller som energisamordnare, energirådgivare, driftingenjör, teknisk förvaltare eller miljösamordnare, med en djup förståelse för installation, inomhusmiljö och energi. Som fastighetsingenjör blir du en viktig länk mellan bygg- och fastighetsbranschens många olika aktörer. Det här är en utbildning som ger dig många karriärmöjligheter och kompetens som behövs i branschen.

För mer information om Fastighetsingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

Grundläggande behörighet samt

- Matematik 2, 100 p med lägst betyget E eller motsvarande kunskaper.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.

Kursinnehåll

År 1

 • Fastigheter i samhället
 • Byggprocessen
 • Byggnad – klimatskal
 • Juridik, projektledning och beteendefrågor
 • Energisystem – miljöpåverkan
 • Installationer
 • Installationssamordning

År 2

 • Energieffektivisering
 • Ekonomi – inriktning fastighetsekonomi
 • LIA 1
 • Driftoptimering
 • Examensarbete
 • LIA 2

Examen, diplom m.m.

Yrkeshögskoleexamen inriktning Fastighetsingenjör.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Fastighetsingenjör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Jönköping University - YH-utbildningar
Gjuterigatan 5
553 18 Jönköping

YH-program Jönköping University

Vill du utvecklas i ditt jobb? Eller starta en helt ny karriär? Då är en yrkeshögskoleutbildning rätt val! En Yh-utbildning är framtagen och bedrivs i nära samarbete med arbetslivet. Den ger rätt kompetens för att bli framgångsrik i det yrke...

Läs mer om Jönköping University - YH-utbildningar och visa alla utbildningar.

Highlights