YH-utbildning

UX-designer

KYH Nationellt, i Stockholm
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Vill du veta mer?

Beskrivning

Vad gör en UX-designer?

UX står för User Experience och handlar om användarens upplevelse av att använda webbsajter, appar och andra digitala produkter. Fokus ligger på att designa en positiv upplevelse utifrån ett förväntat beteende hos användaren samt identifiera och åtgärda problem genom att förstå användarens drivkrafter och egentliga orsak till att användaren är i kontakt med företagets produkt.

Med ett psykologiskt och användarcentrerat förhållningssätt undersöker UX-designern användarens beteenden och behov i interaktionen med produkten, och utvecklar en design genom wireframes, mockups och prototyper som kan testas med användaren och vidareutvecklas för att bli så bra som möjligt. Det finns också en viktig strategisk komponent där UX-designern ska kunna kartlägga och förstå användarens beteende utifrån långsiktiga mål.

Under utbildningen 

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper och färdigheter i metoder, verktyg och förhållningssätt för en användarcentrerad designprocess. UX utbildningen passar dig som är intresserad av kognitions- och beteendeveteskap relaterat till interaktionen mellan människa och teknik.

Hur ser framtiden ut för en UX-designer?

Framtidsutsikterna inom branschen är goda och tillväxten är stor. TechSverige berättar att kompetensbristen är fortsatt akut och det kommer att saknas tiotusentals personer i yrket. Utvecklingen av digitala produkter och tjänster driver behovet av kompetens, en av faktorerna är krav på utvecklade användargränssnitt och User Experience för att göra dessa lättillgängligare for bredare målgrupper. Det finns en stark efterfrågan på UX och TechSverige listar UX som en av de kompetenser med absolut starkast tillväxt i efterfrågan.

Som UX-designer anställs du inte bara av webbyråer och IT-konsultföretag utan även inom e-handel, myndigheter, produktbolag, banker, nyhets- och mediebolag och fordonsindustrin.

Exempel på yrkestitlar förutom UX-designer:

  • Användbarhetsdesigner
  • Interaktionsdesigner
  • UX-Architect

Ansökan och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Matematik B / Matematik 2
    och
  • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
    och
  • Engelska 6

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.KYH Nationellt
Årstaängsvägen 33
117 43 Stockholm

Det här är KYH

KYH tillhör topp 10 största yrkesskolor i Sverige. Vi erbjuder utbildningar inom samhällsbyggnad, ekonomi och IT. Just nu är vi 1400 studerande i nästan 60 olika klasser. Vi vill skapa en studentupplevelse för livet, som du känner starkt för under...

Läs mer om KYH Nationellt och visa alla utbildningar.

Highlights