YH-utbildning

Specialistundersköterska inom laboratoriemedicin

Lernia Yrkeshögskola, i Stockholm (+1 orter)
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Studera till specialistundersköterska inom laboratoriemedicin

Är du undersköterska och på jakt efter nästa steg i karriären? Intresseras du av provtagningsteknik och vill lära dig mer om klinisk immunologi, transfusionsmedicin, kemi och mikrobiologi? Då är vår specialistutbildning något du bör kolla närmre på!

Inom vården pågår ett ständigt utvecklingsarbete. Trenden är att den vård som utförs på sjukhus blir allt mer högspecialiserad och kräver specialiserad kompetens av samtlig personal inom vårdteamen. För laboratorieverksamheten finns en dokumenterad brist på utbildad personal. För kvaliteten är det viktigt att den som är bäst lämpad utför arbetsuppgiften.

För att personalen ska ha den kompetens som yrket behövs en vidareutbildning av undersköterskor specifikt inom Laboratoriemedicin då detta är ett ökande område inom alla delar av sjukvården.

Laboratorier har en viktig roll inom vård och forskning, för att diagnosticera sjukdomar och ta fram rätt behandling.

Utbildningen syftar till att ge specialistkunskaper inom detta viktiga område och har en tydlig koppling till arbetslivet, bland annat genom att delar av utbildningen sker ute på en arbetsplats.

För mer information om Specialistundersköterska inom laboratoriemedicin, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.

Avslutad och godkänd undersköterskeutbildning med minst godkända betyg i följande kurser:

  • Anatomi & fysiologi 1 eller Medicin 1
  • Omvårdnad 1 och Social omsorg 1 eller Vård och omsorgsarbete 1
  • Omvårdnad 2 och Social omsorg 2 eller Vård och omsorgsarbete 2
  • Minst 1 års dokumenterad yrkeslivserfarenhet som undersköterska

Har du erfarenhet som undersköterska inom sjukhus, primärvård och labb (minst 1 år) kommer det att vara meriterande inför urvalet.

LIA, lärande i arbete

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag. 

Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA. 

LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskaper om praktisk laborieteknik, exempelvis att pipettera och göra spädningar. Du kan utföra ingående analyser som förekommer på ett laboratorium inom primärvården och kan självständigt utföra venös och kapillär provtagning med rätt provtagningsteknik samt att du kan handleda och introducera nya medarbetare och kvalitetsövervaka processer och genomföra kvalitetskontroller. Du har lärt dig att bemöta patienter på ett professionellt sätt och att via olika källor, tolka analys- och undersökningsresultat, muntligen och skriftligt redogöra resultaten med berörda parter samt att samverka med andra yrkesgrupper.

Yrkesroller

Efter utbildningen kan du jobba som specialistundersköterska inom laboratoriemedicin på laboratorier, sjukhus och andra arbetsplatser.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan med Karolinska Universitetssjukhuset, SYNLAB-Medilab, Akademiska laboratoriet Uppsala, Unilabs Laboratoriemedicin Stockholm, Institution för Laboratoriemedicin Karolinska Institutet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Region Stockholm och Region Västernorrland Laboratoriemedicin. Utöver våra samarbetsföretag kommer vi i denna distansutbildning försöka matcha din LIA-plats så nära din hemort som möjligt och därmed erbjuda LIA i fler regioner, exempelvis i Region Norrbotten. Vi välkomnar sökande från hela landet!

Distansstudier

Att studera på distans och arbete 

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig och uppdaterad på aktuella datum för ev grupparbeten, uppgifter och så vidare. En Heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka). 

Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. Detta är något du bör tänka på om du vill kombinera studier med arbete. 

Upplägg

Utbildningen är en 1-årig heltidsutbildning som genomförs på distans.   

Distansstudier innehåller en mix av självstudiematerial i kombination med föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och individuell handledning.   

Utgår från Lernias lärportal

Utbildningen utgår från Lernias lärportal där kursen finns i digital form med exempelvis: övningsuppgifter, självrättande övningsprov, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar, länkar m.m.   

Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.   

Digitala och webbaserade mötesrum

Vi använder oss av digitala mötesrum som är webbaserade. För att kunna medverka på våra digitala föreläsningar och möten rekommenderar vi att man har en dator med god internetuppkoppling samt ett headset för bästa ljudkvalitet för alla närvarande.    

Platsträffar varje termin

Varje termin träffas utbildare och studerande på plats i Stockholm. Under platsträffarna genomförs ofta närvarokrävande moment som innefattar delar av betygsgrundande uppgifter och du som studerande får själv stå för resa, mat, boende och omkostnader vid dessa träffar. Utbildningen har totalt 4 st platsträffar. Varje träff är oftast 1-3 dagar i följd.   

Utbildning på svenska och ibland engelska 

Utbildningen bedrivs på svenska men det kan även förekomma litteratur på engelska.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialistundersköterska inom laboratoriemedicin

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lernia Yrkeshögskola
Fredsborgsgatan 24
117 43 Stockholm

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik, Industri & Tillverkning  Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...

Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights