YH-utbildning

Tandsköterska

Medlearn, i Kista (+1 orter)
Längd
65 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 (+4 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans med träffar
Längd
65 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 (+4 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

tandsköterska

Tandsköterska är ett yrke som passar dig som vill jobba med människor. Studera till tandsköterska via Yrkeshögskolan (YH) på Medlearn – en utbildning som leder till jobb!

Vad arbetar en tandsköterska med?

Som utbildad tandsköterska har du ett ansvarsfullt och omväxlande jobb. Arbetsuppgifterna är varierade och oftast får du ge service och bemöta patienten under hela mottagandet.

Tandsköterskan är en del av ett team

Tandsköterskan arbetar i team. Delegerade arbetsuppgifter från tandläkaren kan exempelvis vara att ta röntgenbilder i munhålan. Tandsköterskan assisterar tandläkaren eller tandhygienisten under behandlingen och hjälper patienten med betalning och ny tidsbokning. Receptionsarbete som journalhantering, inköp och fakturering ingår också i arbetsuppgifterna.

Många tandsköterskor får också arbeta självständigt med tandvårdsinformation, exempelvis ute på skolor.

Utbildning i klassrum eller på distans

Medlearn erbjuder yrkeshögskoleutbildning till tandsköterska på flera orter. Klassrumsundervisning på deras skola i Stockholm och på distans i Västerås.

Utbildningens upplägg

Utbildningen till tandsköterska är på heltid under 65 veckor. Väljer du klassrumsundervisningen i Stockholm studerar du i skolan 2 dagar i veckan. På distansutbildningen i Västerås träffas klassen 1 heldag i veckan online. . Totalt tillkommer ca 15 fysiska träffar under utbildningen, fördelat över hela utbildningstiden. All digital undervisning sker genom den digitala lärplattformen Itslearning och Teams. 

Praktik – LIA 

I undervisningen har du både teoretiska och praktiska kurser. Praktiken kallas LIA, lärande i arbete. LIA ingår både vid klassrums- som vid distansundervisning. Under LIA får du arbeta tillsammans med en handledare på en tandklinik.

Efter utbildningen 

Just nu är det brist på tandsköterskor och behovet ökar över hela landet. Efter denna utbildning har du goda chanser till jobb!

För mer information om Tandsköterska, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 4 startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Kista

Höst 2025

  • Klassrum
  • Kista

Höst 2024

  • Distans med träffar
  • Västerås

Höst 2025

  • Distans med träffar
  • Västerås

Varför välja Medlearn?

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Eftertraktad utbildning

Kursinnehåll

  • Vårdhygien och Smittskydd
  • Odontologi 1
  • Odontologi 2
  • Oral Hälsa 1
  • Oral Hälsa 2
  • Lia 1
  • Lia 2
  • Material, miljö och hantering av farligt avfall
  • Tandvårdens verksamhet och organisation 
  • Etik, bemötande och kommunikation
  • Anatomi, Anestesi & Farmakologi
  • Examensarbete
  • Lia 3

Så ansöker du

För att bli behörig till utbildningen Tandsköterska ska du ha:

1.Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, dvs gymnasieexamen eller motsvarande.

2. Särskilda förkunskaper. Om du har betyg från nya gymnasieskolan gäller lägst E i:
* Svenska/Svenska som andra språk 2
* Engelska 5 
Eller motsvarande från gamla gymnasieskolan.

Reell kompetens och behörighet enligt 20% regeln
Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet till yrkeshögskolan via Reell kompetens eller enligt 20% regeln. Läs mer om detta på skolans hemsida.

Du hittar länk till webbansökan på vår hemsida. Genom länken blir du förflyttad till en antagningssida där du skapar ett konto och bifogar dina dokument (betyg). Observera att denna länk är endast öppen under ansökningsperioden. 

Varmt välkommen med din ansökan!

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen. 

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Kostnad för litteratur tillkommer.

Medlearn

Medlearn

Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg 

Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige. 

Välj hur du vill studera

Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras. Du kan även välja att läsa enstaka kurser. Medlearn erbjuder även kartläggning och validering av kunskaper samt kompetensutveckling. 

Lärarledda genomgångar

Du kan välja klassrumsstudier som innebär lärarledda genomgångar och handledning i Medlearns kurslokaler. Där träffar du också studiekamraterna flera gånger i veckan.

Distansstudier

Distansstudier passar dig som själv vill välja tid och plats för dina studier. Du får personlig introduktion och hjälp med studierna. På den digitala lärplattformen hittar du studiematerial och insändningsuppgifter. Du har kontakt med din lärare via lärplattformen. 

Flexstudier

Flexibla studier innebär personlig introduktion och studiehjälp. På internet hittar du studiehandledningar och insändningsuppgifter. Medlearn har också regelbundna studieträffar.

Praktik

I vissa kurser ingår praktik på arbetsplats inom aktuellt yrkesområde.

I kombination med svenska

På några orter kan du studera svenska parallellt med dina studier. Det kan vara svenska som andraspråk eller yrkessvenska.

Studieverkstad

På flera orter finns studieverkstad med lärare som handleder dig i studierna. Här kan du få hjälp med just dina studiefrågor. Studieverkstaden är öppen för alla, oavsett studieform.

Kontakt och Öppet hus

Du är alltid varmt välkommen att kontakta dem för att få info om studier och ansökan. Passa även på att besöka Medlearn på Öppna Hus eller mässor. Datum, tider och platser hittar du på Medlearns hemsida.

Ansökan

Ansökningsförfarandet är olika beroende på vilken utbildning på Medlearn du vill söka till. Du ansöker till komvuxutbildningarna via vuxenutbildningen i din kommun. Vissa kommuner erbjuder endast en del av kursutbudet, inriktningar och studieformer. Kontakta vuxenutbildningen i din kommun för mer information. Upplägget kan variera något mellan olika kommuner. För att söka till yrkeshögskoleutbildningarna, sker ansökan via YH-antagningen. Vill du söka till arbetsmarknadsutbildningarna vänder du dig till Arbetsförmedlingen. Läs mer om hur du söker de olika utbildningarna via Medlearns hemsida. 

Visa alla utbildningar med Medlearn

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tandsköterska

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Medlearn
Lövholmsvägen 18
117 43 Stockholm

Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg 

Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige.  Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras....

Läs mer om Medlearn och visa alla utbildningar.

Highlights