Automationsingenjör inom drift & service

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Tranås
Klassrum
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: september 2023 - Tranås
Sista ansökan: 2023-04-19

Automationsingenjör inom drift & service

Automationsingenjör är yrket för dig som intresserar sig för teknisk problemlösning och vill jobba med ny teknik inom en spännande och växande bransch. Som automationsingenjör blir du spindeln i nätet som tillsammans med andra tekniker utvecklar automationsutrustning och processer för drift. Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar.

Vad arbetar du med?
Automationsingenjör inom drift och service är en eftertraktad yrkesroll och en viktig del i effektiviseringen inom industrin för att snabbt ställa om till en mer hållbar tillverkning. I din yrkesroll arbetar du med felsökning, PLC-programmering och driftsättning av automatiserade system.

Efter utbildningen besitter du specialiserade kunskaper om service och underhåll av maskin och automatiserade system. Du har kunskap om omvärldsbevakning och analys, hur faktorer som hållbarhet och ny teknik kan påverka beslut inom arbetsområdet.

I ditt yrke har du en överblick över den svenska industrins teknikutveckling, branschens nationella och internationella ställning samt kännedom om angränsande yrkes- och kompetensområden såsom, IT och automatisering. Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar.

Efter examen
Efter examen kommer du att självständigt behandla innehåll inom arbetsområdet så att det leder till vidare lärande och professionell utveckling i rollen som automationsingenjör inom drift, service och underhåll. Industrier i regionen flaggar för att det varit svårt att rekrytera personer med denna kompetens vilket gör dig attraktiv i de flesta industrier där denna typ av arbete finns.

För mer information om Automationsingenjör inom drift & service, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Arbetsmiljö, industri- & maskinsäkerhet, 20 YH-p
 • Drift & underhållsteknik, 30 YH-p
 • Elteknik för underhållstekniker, 30 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • IT systemteknik & felsökningsmetodik, 25 YH-p
 • Kommunikation & projektledning, 15 YH-p
 • LIA 1, 50 YH-p
 • LIA 2, 60 YH-p
 • Mekatronik, 20 YH-p
 • Pneumatik & hydraulik, 15 YH-p
 • Processmätteknik, 15 YH-p
 • Produktionsteknik & produktionsekonomi, 15 YH-p
 • Programmering för underhållstekniker PLC & HMI, 30 YH-p
 • Sammansatta automationssystem, 20 YH-p
 • Styr- & reglerteknik, 30 YH-p
 • Teknisk matematik, 10 YH-p

LIA/Praktik

De flesta av våra program innehåller stora delar LIA just för att du ska få prova på att arbeta i yrkesrollen och omsätta de teoretiska kunskaperna från utbildningen i praktiken. Under LIA:n följer du arbetsplatsens tider och arbetar med det som ingår i kursplanen för LIA.

Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär. I många fall leder en LIA-plats till jobb efter avslutat program. Du söker din egen LIA-plats men vi hjälper naturligtvis till om det av någon anledning behövs. Om du vill göra din LIA på annan ort än där programmet är, går det självklart bra.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet inom yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Ellära 1

Urval

Urvalet görs på poäng av urvalsprov.

Alla behöriga får genomföra särskilt urvalsprov i form av ett webbprov. Det särskilda provet ska mäta den sökandes förmåga att analysera, lösa matematiska tekniska problem och logisk förmåga. Max 20 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Automationsingenjör inom drift & service

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning. Utbildningen ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa automationsingenjör inom drift och service. Detta ger dig ett nätverk med företag i behov av säljare och du blir mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Automationsingenjör inom drift & service från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.