YH-utbildning

CAD-konstruktör inom mekanik

TUC Yrkeshögskola, i Linköping
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

CAD-konstruktör inom mekanik

NY UTBILDNING

Ett kreativt och utvecklande yrke för dig som är teknikintresserad och som vill arbeta i en framtidsbransch med oändliga möjligheter. I den här yrkesrollen arbetar du med produktutveckling och att ta fram 3D-modeller och tekniska ritningar. Flertalet branscher efterlyser arbetskraft med den senaste kompetensen inom CAD-konstruktion, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter avslutade studier.

Vad arbetar du med?

CAD står för Computer Aided Design. Yrkesrollen innebär att du genom digitala system arbetar med att ta fram design, tekniska ritningar och modeller. Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom modern produktutveckling och mekanisk konstruktion, med hänsyn till hållbarhet och miljö.

Under utbildningen får du kunskaper i digitala designsystem, och om hur du planerar och identifierar resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom CAD-konstruktion. Du får även färdigheter i att identifiera hållbara tekniska lösningar och kan föreslå förbättringar med utgångspunkt i hållbar utveckling.

I din yrkesroll arbetar du med ritningar, modellering, 3D-scanning och 3D-print. Som CAD-konstruktör inom mekanik har du god insikt i produktionsekonomi, hållfasthetsberäkningar, kvalitetskriterier och ekonomisk lönsamhet. I ditt arbete ingår även att analysera och dimensionera maskinkonstruktioner samt välja material, tillverknings- och produktionsmetoder för konstruktionselement med ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

Du jobbar ofta i projektform, som CAD-konstruktör är du i många fall involverad i hela arbetsflöden och processer. Därför har du god överblick när det gäller angränsande yrkes- och kompetensområden såsom hållbar produktutveckling och dess regelverk, med hänsyn till klimat och miljö.

Efter examen

När du är färdigutbildad har du stora chanser till jobb då det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Kompetensen efterfrågas inom bland annat fordons-, flyg-, marin- och elkraftindustrin och även inom t ex medicinsk teknik. Många CAD-konstruktörer arbetar också som konsulter på teknikföretag. Du kan också jobba som exempelvis CAD-ritare, produktdesigner eller produktutvecklare.

Dator

Till dina studier rekommenderar vi att du har en PC med hög prestanda, detta för att klara av att arbeta i CAD-programmen. Vi ser gärna att PC:n har följande specifikationer:

RAM min 16GB, rekommenderat 32GB
Processor (CPU) Intel Core i7 Gen 10 (alternativt motsvarande AMD) eller bättre
Grafik (GPU) dedicerad NVIDIA Quadro chip med minst 4GB motsvarande NVIDIA Quadro T500

CSWA-certifikat

Vi erbjuder våra studerande möjligheten att bli CSWA-certifierade. CSWA står för Certified SolidWorks Associate och visar din kompetens inom mekanisk design, SolidWorks och olika CAD-metoder.

För mer information om CAD-konstruktör inom mekanik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

September 2024

 • Klassrum
 • Linköping

September 2025

 • Klassrum
 • Linköping

Utbildningens innehåll

 • CAD, 70 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Kommunikation, 10 YH-p
 • Konstruktionsteknik & beräkningar, 45 YH-p
 • LIA 1, 50 YH-p
 • LIA 2, 65 YH-p
 • Maskinelement, 40 YH-p
 • Miljö, kvalitet & hållbar produktionsutveckling, 20 YH-p
 • PDM/PLM, 15 YH-p
 • Produktionsekonomi & cirkulär ekonomi, 20 YH-p
 • Produktionsteknik, 30 YH-p
 • Projektledning, 20 YH-p

LIA/Praktik

Under 23 veckor av programmet kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom ditt kommande yrkes olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge. Du utvecklar både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär. I många fall leder en LIA-plats till jobb efter avslutat program.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • CAD 1
  • Engelska 5
  • Matematik 3
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

 • Urval

Urvalet görs på poäng på särskilt prov.

Provet ska mäta den sökandes logisk och problemlösande förmåga. Alla behöriga sökande får genomföra ett särskilt prov i form av en webbprov. Max 20 poäng.

Behörighetsgivande förutbildning
Om du saknar betyg i Matematik 3 och/eller CAD 1, kan det finnas möjlighet att gå en förberedande kurs för att bli behörig. Syftet med behörighetsgivande förutbildning är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Vi ser över de ansökningar som kommer in, och saknar man en eller flera av de särskilda förkunskaper som behövs skapar vi en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: CAD-konstruktör inom mekanik

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Samarbete med arbetslivet

Tillsammans med arbetslivet har vi utvecklat denna utbildning. Vi samarbetar bland annat med SAAB, Semcon, Knightec, Toyota, Väderstad och Siemens. Utbildningen ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa CAD-konstruktör inom mekanik. Detta ger dig ett nätverk med företag i behov av säljare och du blir mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

“Det här är ett intressant yrke för den som är kreativ och konstruktiv. Det är väldigt roligt när man får vara med i verkligheten och prova konstruktionerna man arbetat med. Ofta exporteras produkterna till andra länder vilket kan innebära att man får resa och se produkterna på plats i andra delar av världen.”

Jonas Fogelin, mekanikkonstruktör/konsult Ragnartech AB

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights