YH-utbildning

Certifierad CNC-tekniker

Lernia Yrkeshögskola, i Östersund (+1 orter)
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Certifierad CNC-tekniker

Nu har vi öppet för sen anmälan - först till kvarn gäller för start i augusti

Har du industriteknisk bakgrund och söker nästa steg i karriären?

Kvalificerad personal som processoperatörer och CNC-operatörer är hett eftertraktade och det saknas folk med rätt kompetens i branschen både nu och på fem års sikt.

Om utbildningen

Utbildningen har tagits fram i samarbete med verkstadsindustrin eftersom det inom de närmsta åren kommer att ske stora pensionsavgångar. Det finns därför ett stort behov av nyrekrytering och möjlighet att vidareutbilda befintlig personal till rätt kompetens.  

I och med att tillverkningsindustrin blir mer och mer avancerad ställs högre krav på kompetent personal. Den här utbildningen ger de färdigheter som krävs för att självständigt kunna programmera utifrån ritningar och CAD/CAM och ger också kompetens inom flera olika typer av maskiner och programmeringsspråk.  

Precis som namnet säger så har du under utbildningen möjlighet att bli en certifierad CNC-tekniker. Du kommer då få möjlighet att ta CNC Teknik 2017 Blått certifikat, som är ett branscherkänt certifikat och utfärdas av Skärteknikcentrum. 

Utbildningen till CNC-tekniker går på distans och ger dig specialistkunskaper inom dessa viktiga områden och har en tydlig koppling till arbetslivet, bland annat genom att delar av utbildningen sker ute på en arbetsplats. 

Du läser till CNC-tekniker på distans med platsträffar i Östersund

Den här utbildningen är ca 1,5 år och går på distans med platsträffar i Östersund. Alla våra föreläsningar spelas in och därmed finns de och övningar kopplade till utbildningen tillgängliga under hela dygnet, alla dagar i veckan. Du behöver dock hålla dig uppkopplad på vissa specifika tider för att kunna delta i grupparbeten. 

Utbildningen kräver att du är på plats fysiskt i Östersund ca 2 gånger per termin.  

Utbildningen kommer att hållas på svenska med delvis engelsk kurslitteratur.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Skärteknikcentrum, Tubex AB, Ezze AB, Gnosjö Automatsvarvning AB, Witte AB, Svennes verktygsmekaniska AB, Volvo Cars Skövde. 

För mer information om Certifierad CNC-tekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Förkunskaper och Ansökan

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  • Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Godkända betyg i följande kurser:
Lägst betyg E (3 eller G) i följande gymnasiekurser eller motsvarande:

  • Datorstyrd produktion 1, 100p
  • Datorstyrd produktion 2, 100p

Yrkeserfarenhet

Minst 1 års yrkeserfarenhet av datastyrd produktion med skärande bearbetning inom tillverkningsindustrin. Till exempel har du jobbat som operatör, programmerare, mättekniker eller med liknande arbetsuppgifter.

Saknar du behörighet? 

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Innehåll

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som ingår.

Arbetsmiljö och säkerhet

I den här kursen lär du dig hur man arbetar säkert och miljövänligt i en mekanisk verkstad. Du kommer att lära dig skydds- och säkerhetsföreskrifter, ergonomi, skaderisker samt miljöcertifieringar som ISO 14001 och ISO 45001.

CAD och CAM-beredning för CNC-maskiner

I den här kursen utvecklar du dina kunskaper i uppbyggnad och funktion av CAD- och CAM-program samt lär dig hur man skapar detaljer och ritningar i CAD-system och hur man bereder detaljer i CAM med hänsyn till kvalitetskrav och produktionsekonomi.

CNC ISO-programmering

I kursen utvecklar du dina kunskaper i programmering av CNC-styrda maskiner. Du lär dig olika koders funktion, betydelse och format samt vilka inbyggda hjälpmedel som finns i styrsystem.

CNC-teknikerns yrkesroll samt projektmetodik

I den här kursen lär du dig hur du kan tänka och agera kring yrkesrollen som CNC-tekniker och hur projektmetodik kan användas för styrning av resultat. Kursen innehåller också moment som ger inblick och förståelse för sambanden i delarna inom beredningstekniskt arbete.

Examensarbete

Examensarbetet ger dig möjlighet att självständigt tillämpa dina kunskaper och färdigheter och författa en sammanhållen text som du sedan också presenterar. Under kursen lär du dig också att kritiskt granska och diskutera ditt utvecklande arbete.

LIA - Tillämpad CNC-Teknik

LIA – lärande i arbete / praktik, ger dig möjlighet att praktiskt tillämpa dina kunskaper och färdigheter från tidigare kursmoment. Du fördjupar dina kunskaper om arbetet som CNC-tekniker och om de branschrelaterade programvaror och verktyg som CNC-tekniker använder på företagen. Dessutom lär du dig hur projektledning tillämpas och fungerar i arbetslivet.

Maskinteknik och uppspänningar

I den här kursen lär du dig hur val av maskin, verktyg och uppspänning inverkar på tillverkningsprocessens stabilitet.

Materiallära

I kursen utvecklar du dina kunskaper om material och dess indelning samt hur egenskaperna påverkar avverkande bearbetning.

Mätteknik och toleranser

I den här kursen utvecklar du dina kunskaper i mätteknik och hur man kontrollmäter toleranssatta mått.

Orientering Dialogprogrammering

I den här kursen lär du dig grunderna i dialogprogrammering och beredningsteknik ur olika perspektiv.

Produktionsteknik och Produktionsekonomi

I kursen utvecklar du dina kunskaper i produktionsteknik och produktionsekonomi.

Du lär dig om produktionsprocessen, dess flöden och den terminologi som används. Du lär dig om LEAN, nyckeltal och kvalitetsbegrepp samt om MPS-system och hur de används.

Ritningsläsning samt beredning

I kursen lär du dig om ritningar enligt europeisk standard samt beredningsteknik ur olika perspektiv. Du kommer att lära dig att skapa ritningar, förenklat ritsätt, form och lägestoleranser, framställa modeller och ritningar med hjälp av SolidWorks.

Skärteknik

I kursen utvecklar du dina kunskaper i verktygs- och skärkunskap och att beräkna skärdata utifrån givna parametrar. Du kommer att få möjlighet att utveckla din förmåga att analysera och skapa förutsättningar för en god bearbetningsekonomi och produktionssäkerhet.

Validering CNC Teknik 2017 Blått certifikat

I den här kursen valideras du för CNC Teknik 2017 Blått certifikat.

Examen & Intyg

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du specialiserade kunskaper om programmerbara styrsystem för skärande bearbetning, beredningar och arbetsinstruktioner ur ett ekonomiskt perspektiv. Du kan CAD/CAM som arbetsverktyg till produktionsberedning och vet vilka projekt som arbetsprocessen kräver och vad som krävs för att driva och delta i ett projekt inom området. Du har också kunskaper om och överblick över material och dess skärbarhet samt vilka verktygsval och uppspänningsmetoder som passar ändamålet. Utbildningen leder till att

Yrkesroller

  • Certifierad CNC-tekniker
  • CAM-Beredare
  • Produktionsberedare, skärande bearbetning
  • CNC-Operatör
  • CNC-Tekniker
  • Produktionstekniker

Lön som CNC-tekniker

Som CNC-tekniker kan du ha lite olika i lön beroende på hur många år du arbetat och hur gammal du är. Lönen kan också variera beroende på arbetsplatsen. Enligt SCB är medellönen för en CNC-tekniker 30 900 kr i månaden år 2019.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Certifierad CNC-tekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lernia Yrkeshögskola
Fredsborgsgatan 24
117 43 Stockholm

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik, Industri & Tillverkning  Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...

Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights