YH-utbildning

El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion

Här är yrket för dig som vill lära dig om hur kraft- och värmeanläggningar fungerar, hur du arbetar för att minimerar driftstopp eller störningar och hur du löser problem när de uppstår. El- och driftteknikern inom kraft- och värmeproduktion är en mycket efterfrågad yrkesroll med ansvar för drift och säkerhet och del i arbetet för en mer hållbar kraft- och värmeproduktion. Bli en viktig del i den gröna omställningen.

Vad arbetar du med?

Som el- och drifttekniker kan du arbeta på anläggningar inom värme- och kraftproduktion. Med din kunskap om ledarskap och gruppdynamik, styr- och reglerteknik samt kemi och miljö säkrar du en bra och miljövänligare produktion. Arbetsuppgifterna kan bestå av rondering, driftomläggningar och förebyggande underhåll samt driftövervakning från kontrollrum.

Dina uppgifter handlar om att planera felsökningar, analysera och åtgärda vanliga fel och processtörningar. Du utför även beräkningar av effekt, energi och verkningsgrad för komponenter på anläggningen.

I rollen som el- och drifttekniker ansvarar du för att planera, genomföra och följa upp energi- och resursbesparande åtgärder. Ge förslag på hur man kan optimera drift och produktion med hänsyn till miljö-, energi-, ekonomi samt driftsäkerhetsaspekter.

Energisektorn ser att rekryteringsbehovet är mycket stort under den kommande 3–5-årsperioden. Den tekniska utvecklingen har förändrat kompetenskraven där personer med rätt kompetens saknas och därtill ser man att den höga medelåldern gör att det behövs ersättningsrekrytera. Det innebär att den som utbildar sig till el- och drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion har mycket goda förutsättningar att få arbete.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 12 fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort.

Studieort

Från TUC Yrkeshögskola i Linköping medverkar du på programmets fysiska träffar (sk närträffar) genom direktsänd videolänk från huvudorten. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans. Mer information om studier via studieort hittar du på vår hemsida.

För mer information om El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 startdatum

augusti 2024

 • Distans med träffar
 • Jönköping
 • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

augusti 2025

 • Distans med träffar
 • Jönköping

augusti 2026

 • Distans med träffar
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Elteknik inriktning energianläggningar, 20 YH-p
 • Examensarbete, 20 YH-p
 • Fjärrvärme- & fjärrkylsystem, 20 YH-p
 • Hållbara energisystem, 20 YH-p
 • Hållbarhet, jämställdhet & ergonomi , 10 YH-p
 • Introduktion för yrkesrollen, 15 YH-p
 • Kraftvärmeteknik 1, 20 YH-p
 • Kraftvärmeteknik 2, 20 YH-p
 • LIA 1, 50 YH-p
 • LIA 2, 60 YH-p
 • Matarvatten kemi, 15 YH-p
 • Pannor & dess komponenter, 15 YH-p
 • Pumpar, fläktar & ventiler, 15 YH-p
 • Strömningslära, 15 YH-p
 • Styr- & övervakningsteknik , 15 YH-p
 • Systematiskt arbetsmiljöarbete & kvalitetsledningssystem, 15 YH-p
 • Termodynamiska processer & ångsystem, 25 YH-p
 • Tillämpad matematik för drifttekniker, 20 YH-p
 • Underhållsteknik, 15 YH-p
 • Värmekraft- & kylsystem, 10 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad el- & drifttekniker.

Vi ser ett stort behov av drifttekniker nu och i framtiden. Vi ser en stor nytta för framtiden av att den här utbildning hos TUC Yrkeshögskola har blivit beviljad.
Thorleif Thorsén, enhetschef Fastighetstjänster, Jönköping Energi

"Som en av Tekniska verkens mest vitala yrkesgrupper, spelar våra drifttekniker en avgörande roll i att underhålla och driva våra produktionsanläggningar. Detta är inte bara grundläggande för vår förmåga att leverera värme, kyla och el till invånarna i Linköping, Mjölby och Katrineholm, utan också för vår framtida tillväxt och innovation. Med en ökande efterfrågan på denna kompetens ser vi fram emot att nästa generation av drifttekniker utbildas genom TUC Yrkeshögskola. Detta är en unik möjlighet för studerande att utvecklas till att bli avgörande aktörer i att forma framtidens energilandskap.”
David Rosen, avdelningschef Produktion, Tekniska verken i Linköping AB

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights