Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Elkonstruktör

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Linköping
2 år
Heltid
CSN-berättigad

Videoreportage

Elkonstruktör

Utbilda dig till elkonstruktör och vi kan garantera dig ett varierat yrkesliv med stora karriärmöjligheter. Som elkonstruktör är du en nyckelperson i processen, från ritning till färdig produkt och du skapar ritningar för den elektronik som finns i alla typer av byggnader och miljöer. Du arbetar med utredningar, framtagning och underhåll av produkter där design, installation och verifiering ingår. Utbildningen ger dig rätt kompetens, både teoretiskt och praktiskt, eftersom arbetslivet har varit med och tagit fram utbildningen.

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll arbetar du med CAD och 3D modellering, för att skapa bra underlag för projektens framtida arbete. Det betyder att du är med och skapar elkonstruktionerna från allra första början. Att göra tekniska ritningar och samordna upphandlingar av teletekniska system blir din vardag, samtidigt som du upprättar handlingar och ritningar.

Elkonstruktion handlar även om att projektera både kostnads- och energieffektiva elinstallationer, säkerhetstekniska övervaknings-, larm- och passagesystem. Du lär dig hur avtal med olika parter kan se ut, hur de formuleras och hur de fungerar. Du kan också tolka lagar och sköta juridiska relationer. Utbildningen ger dig kunskap i att omsätta kundens krav och önskemål till tekniska systemlösningar, och även att analysera och föreslå förbättringar utifrån ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv.

Som elkonstruktör har du kundkontakt och därför får du verktyg och metoder för att kommunicera både muntligt och skriftligt, samtidigt som du kan lyssna och ge feedback beroende på målgrupp och kulturer. För att arbetsplatsen ska vara säker, arbetar du kontinuerligt med arbetsmiljöarbete. Branschens krav ändras ständigt och som elkonstruktör analyserar och anpassar du arbetet utifrån det. Du tar även hänsyn till aktuell forskning, den tekniska utvecklingen, näringslivet, miljön och kundens behov i ditt arbete.

Efter examen

Sveriges goda ekonomi fortsätter öka och det i sin tur ger fler och fler jobb och allra starkast väntas det växa inom tekniskt arbete. Under flera år har efterfrågan varit större än tillgången och det är svårt för företagen att hitta personal med kompetens inom elkonstruktion. Utbildningen ger dig just detta, och efter examen är du som elkonstruktör, elprojektör eller eldesigner mycket efterfrågad. Din arbetsplats kan vara allt från fastighets- och byggbranschen till industrin.

För mer information om Elkonstruktör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Arbetsmiljö & säkerhet, 10 YH-p
 • Automationsteknik inriktning elkonstruktion, 40 YH-p
 • Bygg- & anläggningsteknik, 10 YH-p
 • Elinstallationer i byggnader, 25 YH-p
 • Elkonstruktion CAD, 20 YH-p
 • Elkraft, 20 YH-p
 • Elmaskiner & ellära, 15 YH-p
 • Entreprenadjuridik & LOU, 10 YH-p
 • Examensarbete, 25 YH-p
 • Fördjupad elkonstruktion, CAD & 3D modellering, 25 YH-p
 • Kommunikation, 10 YH-p
 • LIA 1, 60 YH-p
 • LIA 2, 60 YH-p
 • Miljö, kvalité & hållbar el, 10 YH-p
 • Projektledning och projektmetodik, 20 YH-p
 • Regelverk & standarder, 15 YH-p
 • Tillämpad matematik, 25 YH-p

LIA/Praktik

Under drygt en fjärdedel av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom elkonstruktörens olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

• Behörighet för Yrkeshögskolan 
• Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i Matematik 2 alt Matematik B och kursen Praktisk ellära eller motsvarande kunskap

Observera! Saknar du kurserna Praktisk ellära 1 och Matematik 2? Då kan vi i mån av plats erbjuda en förutbildning i dessa kurser som ger dig möjligheten att bli behörig till utbildningen. Läs mer på vår hemsida.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Elkonstruktör

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig elkonstruktör. Vi samarbetar bl a med AJ Reservkraft, Amokabel, Etteplan, Konecranes, Midroc Electro, Semcon, Sententia Rekrytering, Siemens Industrial Turbomachinery och Väderstad.

Semcon har ett uppdämt behov av elkonstruktörer för uppdrag i hela landet. Kompetensen finns inte på marknaden idag. Det råder en extrem brist.” Jörgen Ohlsson, Semcon

Beställ information

För att få mer information om Elkonstruktör via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.