YH-utbildning

IoT-projektör trådlösa nät

TUC Yrkeshögskola, i Helsingborg (+1 orter)
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

IoT-projektör trådlösa nät

Har du ett intresse för teknik och vill vara med och utveckla morgondagens smarta innovationer? Vår utbildning ger dig kunskap att utveckla och designa tekniska lösningar. Detta kan innebära att arbeta med sensorer, trådlösa nätverk, molnbaserade tjänster och programvaror för att samla in, bearbeta och överföra data från olika enheter. Utbildningen sker på distans med närträffar i Helsingborg.

Vad arbetar du med?

IoT betyder Internet of Things och är ett samlingsnamn för de enheter som innehåller både inbyggd elektronik och internetkoppling, och som kan utbyta data med varandra eller kan styras med hjälp av ett nätverk. Sensorerna som används inom IoT kan mäta exempelvis vattennivåer, temperaturer och luftkvalitet samt i asfalt för att bedöma risk för halka. Sensorerna kan också fästas på objekt som till exempel livbojar för att signalera till räddningstjänst om objektet förflyttas. Det finns oändliga möjligheter för hur tekniken kan användas. Eftersom det är en relativt billig och väldigt smart funktion, kommer den att utvecklas och kunna appliceras i en rad olika branscher för oerhört många olika ändamål.

Utbildningen ger dig kunskap för att utveckla kommunikationsnät och tjänster, funktionsplattformar med backend-funktioner, IoT-applikationer och IoT-tjänster, allt för att få fram användbar information.

Efter examen har du specialiserade kunskaper om tekniska lösningar och utmaningar som är knutna till radiobaserade lösningar. I din roll som projektör arbetar du med utveckling, planering och projektering. För att kunna upprätta kommunikation, verktyg och/eller andra system som ska implementeras i en verksamhet, har du även kunskap och förståelse för nätverksmodellen OSI, standarder och ramverk och IoT-plattformar.

Som IoT-projektör kan du arbeta på t ex energi- eller fastighetsföretag, IT-företag, IT-avdelning på en kommun eller som konsult, med radiobaserade och automatiserade lösningar anpassade för produkter, appar och tjänster. Du kan också jobba med att integrera enheter med andra system och tjänster för att skapa smarta och automatiserade lösningar.

Samhällets beroende av tjänster baserade på lösningar, utrustningar och system för IoT ökar i en allt snabbare takt. Det råder stor efterfrågan på både traditionell och ny kompetens och här är du som utbildad IoT-projektör trådlösa nät starkt eftertraktad på arbetsmarknaden. Förutom att arbeta som IoT-projektör trådlösa nät har du också kompetens för att jobba som IoT-ingenjör och projektör trådlösa nät. Möjligheten att få ett arbete är mycket god!

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Helsingborg. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

För mer information om IoT-projektör trådlösa nät, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

september 2024

  • Distans med träffar
  • Helsingborg
  • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

september 2025

  • Distans med träffar
  • Helsingborg

Utbildningens innehåll

  • Affärsmannaskap, 30 YH-p
  • Arbetsmiljö & juridik, 30 YH-p
  • Examensarbete, 20 YH-p
  • Introduktion till nätteknologi, 50 YH-p
  • IoT-lösningar, 70 YH-p
  • IoT-lösningar Fördjupning, 60 YH-p
  • LIA 1, 50 YH-p
  • LIA 2, 60 YH-p
  • Projektledning, 30 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Vi har ett mycket starkt samarbete med arbetslivet och utbildningen ger dig därför de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa IoT-projektör. Detta ger dig ett gediget nätverk med företag i behov av yrkesrollen och du blir mycket attraktiv på arbetsmarknaden. Vi samarbetar bla med Svenska Stadsnätsföreningen, Pingday, Staffanstorps Fibernät, El Tele säkerhet, Green Cargo och Vinnergi.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: IoT-projektör trådlösa nät

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights