YH-utbildning

Rekryterings- & bemanningsspecialist

TUC Yrkeshögskola, i Tranås (+2 orter)
Längd
340 YH-p (68 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Ansökan är stängd.
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
340 YH-p (68 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Ansökan är stängd.
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Rekryterings- & bemanningsspecialist

Vill du hjälpa människor till sitt nästa arbete och gillar att bygga goda relationer på arbetsmarknaden? Då kan rollen som rekryterings- och bemanningsspecialist passa dig. I din yrkesroll är det du som blir de sökandes första kontakt samtidigt som du har kontakt med flera olika typer av företag som behöver hjälp med inhyrning och/eller rekrytering.

Vad arbetar du med?

Som rekryterings- och bemanningsspecialist följer du hela rekryteringsprocessen utifrån företagets behov och dess kravprofil. Som rådgivare hjälper du företaget att få fram rätt kravprofil och sedan är det du som arbetar med urval, intervjuer och testning för att se vilken kandidat som är bäst lämpad för det specifika uppdraget. Du är en viktig pusselbit för företag när det kommer till att hitta den kompetens de behöver.

I ditt yrke ansvarar du för att självständigt utföra hela rekryterings- och bemanningsprocessen där du tolkar och upprättar arbetsrättsavtal utifrån juridiska aspekter. Du träffar många personer i din yrkesroll som är redo att ta nästa steg i karriären. Där behöver du kunskap och färdigheter att kunna kommunicera och förmedla konstruktiv feedback och negativt besked.

Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom teoretiskt och praktiskt rekryterings- och bemanningsarbete. Du får färdigheter i att systematiskt planera, genomföra och analysera arbetet. För att kunna leverera det arbetslivet efterfrågar lär du dig att tolka och identifiera finansiella rapporter och nyckeltal samt budgetarbete.

Efter examen kan du arbeta på ett rekryterings- och bemanningsföretag eller på ett företags HR-avdelning. Där ansvarar du för hela processen från framtagandet av en kravprofil till den praktiska delen med urval, intervju och uppföljning. Du blir en viktig del i det strategiska arbetet inom rekrytering och bemanning. Efter utbildningen kan du även arbeta som bemanningsspecialist, konsultchef, rekryterare och rekryteringsspecialist.

Studieort

Från Campus Ljungby medverkar du på programmets fysiska träffar (sk närträffar) genom direktsänd videolänk från huvudorten. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans. Mer information om studier via studieort hittar du på vår hemsida.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

För mer information om Rekryterings- & bemanningsspecialist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 4 startdatum

augusti 2024

 • Distans med träffar
 • Ljungby
 • Sista ansökan: Ansökan är stängd.

augusti 2024

 • Distans med träffar
 • Tranås
 • Sista ansökan: Ansökan är stängd.

augusti 2025

 • Distans med träffar
 • Ljungby

augusti 2025

 • Distans med träffar
 • Tranås

Utbildningens innehåll

 • Affärsengelska, 15 YH-p
 • Affärssystem, bemannings- & rekryteringssystem, 20 YH-p
 • Digital marknadskommunikation & nätet som arbetsredskap, 20 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Företags- & personalekonomi, 30 YH-p
 • HR-processen, 30 YH-p
 • Introduktion rekrytering- & bemanningsbranschen, 5 YH-p
 • Juridik inom arbetsrättsområdet, 20 YH-p
 • Kommunikation & samtalsmetodik, 20 YH-p
 • Kund- & försäljningskunskap, 45 YH-p
 • Ledarskap inom bemannings- & rekryteringsrollen, 30 YH-p
 • LIA 1 – Bemanning och rekrytering, 40 YH-p
 • LIA 2 – Fördjupning inom bemanning och rekrytering, 50 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Vi har ett starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning. Utbildningen ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa rekryterings- & bemanningsspecialist. Detta ger dig ett nätverk med företag i behov av yrkesrollen och du blir mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Rekryterings- & bemanningsspecialist

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights