YH-utbildning

Soleltekniker

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
310 YH-p (62 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
310 YH-p (62 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Soleltekniker

Utbilda dig till soleltekniker på TUC Yrkeshögskola

Intresset för de förnybara energislagen ökar kraftigt och efterfrågan på solcellsinstallationer har ökat markant. Solenergi är inte längre en energikälla bara för båtar och miniräknare utan något som sätts upp på fler och fler tak och fasader. Energi från solen ger en låg miljöpåverkan och lägre elkostnader. För att klara framtidens krav krävs rätt kompetens och här har du som soleltekniker en given framtid. Utbildningen sker på distans med intressanta och givande dagar i Jönköping.

Vad arbetar du med?

Som soleltekniker har du stor kunskap om solcellsinstallationer. Efter kundens förutsättningar beräknar, sammanställer och redogör du för systemets förluster och förtjänster. Genom att ta hänsyn till solinstrålning, takvinkel och väderstreck beräknar du elproduktionen från solcellspaneler vilket gör att du även ta ansvar för projekt samt kan beräkna och dimensionera en solcellsanläggning.

Batterilager påverkar hela energisektorn så utbildningen lär dig dimensionera ett batterisystem, du kan analysera nyttan med ett lager och du vet hur man tar till vara på överskottsenergin på bästa sätt.

Genom att utföra investeringskalkyler beräknar du lönsamheten och kan på så sätt rekommendera lämplig solcellsanläggning och presentera investeringskostnader. För att skapa en bra kundrelation och förstå kundens behov utbildas du i försäljningsarbetet och du får en förståelse för hela säljprocessen. Du lär dig även hur en upphandling av solcellsanläggning går till.

Efter examen

Intresset för solcellsanläggningar som är anslutna till elnätet ökar stadigt. Varje år nästintill fördubblar Sverige solcellskapaciteten vilket visar att många satsar på solceller. För att Sverige ska klara av att arbeta med förnyelsebara energikällor så behövs rätt kompetens och det är just det vår utbildning ger. Som soleltekniker är du därför mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping varje månad. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Soleltekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

September 2024

 • Distans med träffar
 • Jönköping

September 2025

 • Distans med träffar
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Batterilager & smarta system, 20 YH-p
 • Byggteknik, 15 YH-p
 • Ellära, 25 YH-p
 • Energikunskap, 20 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Försäljning med inriktning mot solelsbranschen, 20 YH-p
 • Onvesteringsbedömning, 15 YH-p
 • LIA 1, 25 YH-p
 • LIA 2, 40 YH-p
 • Projektledning, 20 YH-p
 • Regelverk, stödsystem & försäkring, 20 YH-p
 • Solelsteknik, 30 YH-p
 • Tillämpningar av solceller, 10 YH-p
 • Upphandling av solcellsanläggning, 15 YH-p
 • Utformning av solcellssystem, 20 YH-p

LIA/Praktik

Under sammanlagt tretton veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du insikt om branschen, yrkesrollen och arbetsmiljön och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Urval
  Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.

Urvalet görs på poäng av urvalsprov.

Alla behöriga sökande får genomföra ett särskilt urvalsprov i form av ett webbprov. Provet ska mäta den sökandes förmåga att lösa tekniska och matematiska problem samt logiskt tänkande. Max 20 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Soleltekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter examen. Bland företagen som står bakom utbildningen finns Air by Solar, Wettersol, Länsstyrelsen i Jönköping, Svensk Solenergi, Swedeenergy, Solkompaniet, El av Sol och Jönköpings Energi.

Solcellsboomen i Sverige kräver välutbildad personal som brinner för solenergi. TUCs upplägg med studier på distans möjliggör för fler människor att söka sig till branschen, oavsett geografisk bostadsort, ekonomisk situation, kultur och kön.” Martina Thalwizer, AFRY

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights