Stödpedagog
Vill du arbeta med att ge personer med funktionsvariationer de bästa möjliga förutsättningarna att klara av sin vardag? Vidareutbilda dig då till stödpedagog. Som stödpedagog har du den kompetens som behövs för att med hjälp av pedagogiska metoder, handledning och individanpassat vardagsstöd stödja personer i alla åldrar med psykiska, fysiska och medicinska handikapp. Utbildningen är en distansutbildning – perfekt för dig som samtidigt vill jobba deltid. Detta kombineras med givande och intressanta dagar i Tranås.
Vad arbetar du med?
Som stödpedagog har du ökade kunskaper om olika funktionsvariationer, dess uttryck och konsekvenser genom alla livsfaser på individ och gruppnivå. Genom pedagogiskt stöd och metoder ökar du individens möjlighet till självständighet, delaktighet och känslan av sammanhang. I din yrkesroll är du ett stöd för individen och dess anhöriga, samtidigt som du även har en handledande roll för kollegor i din egna verksamhet.
Efter examen har du det som krävs för att ge personer med funktionsvariationer ett gott stöd. Du får dem även att känna sig trygga i att den omsorg de får är av god kvalitet. Genom att tillsammans med din arbetsgrupp kartlägga personens förmåga utformar du genomförandeplaner för det stöd individen har rätt till.
Efter examen
Inom många olika verksamheter, både i den offentliga och privata sektorn finns en stor efterfrågan efter stödpedagoger med yrkeshögskoleexamen. Efter examen har du den breda kompetens som efterfrågas hos personer med funktionsvariationer i alla åldrar och i flera olika verksamheter.
I Socialstyrelsens allmänna råd från 2014 anser de det nödvändigt att personal som arbetar inom LSS har eller tillägnar sig fördjupade kunskaper. Som stödpedagog har du en kvalificerad yrkesroll som innebär ett ökat ansvar för kvalitet och utveckling.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Tranås. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.
Utbildningens innehåll
- Dokumentation & kvalitetssäkring, 15 YH-p
- Examensarbete, 15 YH-p
- Fördjupade kunskaper om olika funktionsnedsättningar, 30 YH-p
- Kommunikation, välfärdsteknik & kognitivt stöd, 35 YH-p
- LIA, 30 YH-p
- Människan i utveckling, 25 YH-p
- Pedagogiska teorier, metoder & arbetssätt, 35 YH-p
- Socialt arbete, lagstiftning & organisation, 15 YH-p
LIA/Praktik
Under sammanlagt sju veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du möjligheten att återkoppla till vad du har lärt dig, både praktiskt och teoretiskt i verklig miljö. Tillsammans med din handledare arbetar du analyserande och reflekterande kring dina nya kunskaper och din kommande roll som stödpedagog.
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: kursen Hälsopedagogik från Barn- och fritidsprogrammet eller kursen Vård- och omsorgsarbete 1 från Vård- och omsorgsprogrammet
Yrkeserfarenhet: Minst 1 års yrkeserfarenhet inom området stöd till personer med funktionsvariationer
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
TUC Yrkeshögskola

Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...
Öppet hus
Kom och hälsa på!
Ta fram kalendern och boka in den 2 april för då har vi Öppet Hus i våra fina lokaler i Stockholm, Linköping, Tranås och Jönköping. Här får du information om höstens utbildningar, höra om fördelarna med att plugga på yrkeshögskola, inspireras för framtiden och mingla. Du får även möjlighet att träffa studerande, företag som vi samarbetar med och oss på TUC Yrkeshögskola.
När? Tisdagen den 2 april
Tid? Kl 16.00-19.00
Var? Stockholm, Linköping, Tranås och Jönköping
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2019-04-02 | Tid: 16:00 - 19:00 | Stockholm, Linköping, Tranås och Jönköping |
Intresseanmälan
Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola
Samarbete med arbetslivet
Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Bland företagen som står bakom utbildningen finns Attendo, FriBo Rehabilitering, Humana, Klaragården och Team Olivia.
“Det finns ett stort behov av att anställa fler personer med mer pedagogisk kompetens inom området som kan komplettera de stödassistenter som kommer från gymnasieskolans omsorgsutbildning.” Niklas Mandin, Attendo