Underhållstekniker

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Linköping
Klassrum
380 YH-p (76 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: september 2023 - Linköping
Sista ansökan: 2023-04-19

Underhållstekniker

För dig med en teknisk ådra och ett intresse för problemlösning kan ett yrke som underhållstekniker passa. Det är en roll för dig som vill vara delaktig i både planering och operativt underhåll. Utbildningen ger dig en bred teknisk kompetens för att ge dig rätt förutsättningar att kunna förebygga och avhjälpa driftstörningar samt driva förbättringsarbete framåt. Den snabba teknikutvecklingen och pågående digitalisering gör att branschen står inför ett stort kompetensbehov.

Vad arbetar du med?
En underhållstekniker arbetar med att felsöka, utreda och lösa driftsproblem. I arbetet ingår även dokumentation samt att kunna läsa och tolka ritningar och manualer. Allteftersom tekniken i samhället tilltar ökar också behovet av att en underhållstekniker besitter breda kunskaper inom många olika sorters teknik för att kunna hantera och optimera driften på ett säkert och hållbart sätt.

Rollen innebär både att förebygga och planera verksamhetens underhåll utifrån faktorer som ekonomi, säkerhet och kvalitet. Vardagliga arbetsuppgifter består av reparation, underhåll, nyinstallation, felsökning och dokumentation. Ofta planeras arbetet i nära samarbete med andra och därför värdesätts även samarbetsförmåga av arbetsgivare. På många arbetsplatser ingår det i rollen med hjälp av sina tekniska kunskaper ta beslut om vilken åtgärd som passar bäst för att avhjälpa ett specifikt problem.

Underhållsteknikern har en viktig roll i en verksamhet. Rollen innebär ofta att företaget kan minimera tiden för driftstopp och hitta nya sätt att effektivisera sin verksamhet. Den tekniska kompetensen som idag krävs inom mekanik, automationsteknik och hydraulik bidrar till att detta ses som attraktiv roll med goda chanser till jobb framöver.

Efter examen
Utbildningen ger dig rätt förutsättningar för att du ska kunna planera och förebygga driftproblem samt avhjälpa det dagliga underhållet och samtidigt använda din tekniska kompetens i syfte att effektivisera verksamheten. Efter examen arbetar du som underhållstekniker, servicetekniker eller underhållsmekaniker.

Kostnad
Utbildningen är kostnadsfri men till de praktiska kurserna krävs skyddskläder och skyddsskor som du som studerande bekostar själv (ca 600 kr). Dessa beställs via skolan och mer information kommer i samband med att du antagits och tacka ja till din plats.

För mer information om Underhållstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Arbetsledning & kommunikation, 20 YH-p
 • Automation & styrteknik, 50 YH-p
 • Ellära för underhållstekniker, 40 YH-p
 • Examensarbete, 20 YH-p
 • LIA 1, 40 YH-p
 • LIA 2, 70 YH-p
 • Matematik för underhållstekniker, 20 YH-p
 • Mekanik, 60 YH-p
 • Säkert underhåll, 15 YH-p
 • Underhållets stödfunktioner, 10 YH-p
 • Underhållsplanering, 35 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är också Lärande i arbete, LIA, då dina studier är förlagda till en arbetsplats. Som studerande är du ute på ditt LIA-företag under två olika perioder om totalt 22 veckor. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Urvalet görs på det sammanlagda värdet meritvärdet av betyg + poäng på tidigare utbildning:

  • Gymnasieexamen från El-och energiprogrammet, Industritekniska programmet eller Teknikprogrammet.
  • Motsvarande utbildning, kurser eller inom relevant område på minst 1 år.
  • Eftergymnasiala studier i för utbildningen relevant område i minst 6 månader.

   En månads utbildning ger 1 poäng, totalt max 12 poäng.

Samarbeten med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig underhållstekniker. Vi samarbetar bl a med Svenskt Underhåll, Saab, Euroform, Arla Plast AB, Stora Enso Packaging, Fiskeby Board AB, SKILL, NordiQ, TitanX, Mixum, OnePartnerGroup, Lantmännen Cerialia, Manpower, Pema People.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Underhållstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig underhållstekniker. Vi samarbetar bl a med Svenskt Underhåll, Saab, Euroform, Arla Plast AB, Stora Enso Packaging, Fiskeby Board AB, SKILL, NordiQ, TitanX, Mixum, OnePartnerGroup, Lantmännen Cerialia, Manpower, Pema People.

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Underhållstekniker från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.