Korta YH-utbildningar

Solcellsinstallation

YH Akademin, Distans
Kommande Öppet hus
26 oktober, 2023 18:00
(+ Läs mer )
Längd
45 YH-poäng
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Kommande Öppet hus
26 oktober, 2023 18:00
(+ Läs mer )
Längd
45 YH-poäng
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

16 oktober, 2023

 • Distans
 • Distans

Om utbildningen

Varför läsa en kurs i solcellsinstallation?

Behovet av färdigheter och kompetensen är mycket stort inom solcellsbranschen. Det råder en stor och snabbt växande ökad efterfrågan på installation av solceller från fastighetsägare inom alla sektorer. Såväl privata som kommersiella, bostadsrättsföreningar, kommunala, statliga med fler planerar nu för installation av solceller. Behovet av kompetens anses inte minska och kommer framöver att finnas hos både befintlig personal såväl som vid nyanställningar

Utbildningen är kompetensutveckling och riktar sig till dig med yrkeserfarenhet och förförståelse av byggnadskonstruktioner, drift och elinstallationer för att kunna tillägna sig innehållet och specialisering mot solceller på tak.

För mer information om Solcellsinstallation, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kursinnehåll

 • Solcellsinstallation, 45 yhp

Kursens syfte och mål är att ge den studerande kunskaper, färdigheter och kompetenser i arbetet med konstruktion och installation av solcellsenheter. Här ingår kunskap om olika former av takkonstruktioner, material, och laster. Färdigheter i att beräkna laster/ bärighet och hantering av el , säkerhet på tak.

Målet är vidare att ge den studerande kunskaper och färdigheter att arbeta enligt gällande lagar och regler och med gällande standarder och upprätta korrekta avtal med kund samt kommunicera på ett professionellt sätt med kunden.

Vidare utvecklas den studerandes kompetens att hantera projektering kring solenergianläggningar, vilket innebär mäta och analysera effekterna av skuggning, göra riskanalyser utifrån elsäkerhet och arbetsmiljöaspekter, driftsätta och optimera en solenergianläggning med mera.

Varför välja YH Akademin?

Samarbete med branscher

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Så ansöker du

Särskilda förkunskapskrav:

 • Det förekommer programvara, tekniska beskrivningar och manualer på engelska därför kommer detta också att förekomma i kursen. I övrigt är undervisningen på svenska.

 • Det krävs 6 månaders yrkeserfarenhet inom något av följande: fastighetsdrift, byggnadskonstruktion, elinstallation eller motsvarande kunskaper.

Reell kompetens:

Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.

Upplägg

Så här fungerar distansstudier

Utbildningen bedrivs nätbaserat och den studerande har möjlighet att nå sin utbildare på bokningsbara tider utöver de lektioner där läraren är “på plats”. Utöver det kommer föreläsningar och annat material att vara tillgängligt för den studerande dygnets alla timmar. Under utbildningen genomförs veckovis zoomlektioner 2,5 h/vecka. Lektionerna spelas in och kan ses senare men är av värde att vara med på då det genomförs fördjupande diskussioner, workshop, redovisningar och praktiska övningar för att omsätta teori i praktik. Tiderna för lektionerna är förlagda till sen eftermiddag så att branschen enkelt kan skicka sina studerande och samtliga tillfällen spelas in och kan ses i efterhand. Det går även att boka extra handledning på avsatta tider med berörd lärare.

Ditt digitala klassrum

Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).

Du kan välja att studera på hemma, på kontoret, kommunernas lärcentrum, bibliotek eller andra lämpliga miljöer.

Det dagliga arbetet

Utbildningen genomförs via vår lärplattform Its Learning och via vårt webbaserade seminarieverktyg Zoom. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.

Öppet hus

Välkommen på digitalt Öppet hus den 26 oktober!

Funderar du på att plugga ett YH-program eller kurs under våren 2024? Haka på vårt digitala Öppet hus den 26 oktober! Ett utmärkt tillfälle att få svar på dina frågor om utbildningen, yrkesrollen och studielivet hos oss! 

Få svar på frågor som:

 • Hur går utbildningen till?
 • Vad kan jag jobba med efter utbildningen?
 • Hur funkar distansstudier?
 • Vad krävs för att bli behörig?
 • Kan jag jobba samtidigt som jag pluggar?
 • Hur fungerar LIA?

På plats finns både utbildningsledare och studerande som svarar på dina frågor. 

När? 26 oktober klockan 18:00 - 19:00
Var?  Zoom 

Varmt välkommen! 

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2023-10-26    Tid:   18:00 - 19:00   Till öppet hus

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Solcellsinstallation

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
YH Akademin
Holmgatan 22
791 71 Falun

Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans! 

Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...

Läs mer om YH Akademin och visa alla utbildningar.

Highlights