YH- och KY-utbildning inom Ekonomi

26 maj 2010
FRÅGA
Hej! jag är 30 år och jobbar i en restaraung som servitör. Jag började jobba efter gymnasiet. så har nu 10 års jobb erfarenhet. Så nu ha jag blivit pappa och märker att detta jobbet inte är det bästa för mig och min barn. SÅ vill ha en bättre jobb i framtiden. Så ha kollat nu lite runt och hört folk säga er YH-utbildingat är bra och många få jobb direkt från praktikplatsen efter examen. Stämmer det?
Så nu är min fråga: Jag ar inte det bästa betyg från gymnasiet. Många IG. Men jag har ju nu 10år jobberfarenhet. Vilket av YH-utbildningar skulle jag kunna plugga i min situation? Jag hade tänkt nåt inom ekomoni och eller projektledare eller acount manager. Vill du säga mig vilken kurs jag skulle kunna komma in på? Snälla svara mina frågor!

MVH Sean

Svar:

Hej,

Att välja att läsa en KY eller YH-utbildning är rätt i tiden, då de är kortare utbildningar, där praktik utgör en tredjedel av utbildningen, kallas LIA, (Lärande i Arbete). När man är ute på LIA så får du praktisera dina teoretiska kunskaper samtidigt som du har möjlighet att bygga upp ditt nätverk i näringslivet.

KY-utbildningar och YH-utbildningar är likvärdiga och håller samma kvalitet. Inom Yrkeshögskolan finns två utbildningsformer, Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning), och kvalificerad yrkesutbildning (KY-utbildning).

Yrkeshögskolans utbildningar svarar mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden, och KY-utbildningarna kan sägas vara YH-utbildningarnas föregångare. KY-utbildningar har funnits i cirka 15 år, medan yrkeshögskolans första utbildningar startade hösten 2009, vilket var 89 stycken inom olika branscher runt om i Sverige, efter att den nya yrkeshögskolan etablerats.

Så småningom kommer alla utbildningar inom yrkeshögskolan att vara YH-utbildningar, men under en övergångsperiod kommer båda utbildningsformerna att finnas. Tanken bakom yrkeshögskolans utbildningar är att de ska finnas när och där de behövs.

Vad gäller behörigheterna så varierar de, men vanligast är att du som ansöker ska ha grundläggande behörighet. Du kan läsa mer om detta, tillsammans med de nya antagningsreglerna etc. här på Studentum.

Men är du osäker på antagningsprocessen för en utbildning du är intresserad av kan du alltid kontakta skolan och prata med dom direkt. Ibland kan de alltid finnas undantag, men som sagt, säkrast är att du kontaktar skolan som du är intresserad av att studera på.

Du kan hitta alla YH-utbildningar inom ekonomi här på Studentum, samt alla KY-utbildningar inom ekonomi.

Lycka till
Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in