Visa yhutbildningar.se som: Mobil

KY-utbildningar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta tid för oss att svara. Nedan hittar du några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du kan även göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.


  Behörighet och betyg

 • Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

  Om du vill plugga upp gymnasieämnen är det vuxenutbildningen i din hemkommun du ska kontakta (komvux). Be att få prata med en studie- och yrkesvägledare så får du stöd och hjälp med information och ansökan. Om du redan har läst en kurs som du vill höja betyget i så kan du göra en prövning. Kontakta Komvux i din kommun om du vill göra en prövning.

 • Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

  Vi får frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar eller en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun.

 • Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

  För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Universitet- och högskolerådet, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

 • Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

  Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Universitet- och högskolerådet som kan hjälpa dig.

 • Bor du i ett annat land och vill läsa på Komvux i Sverige

  Man behöver inte vara folkbokförd i Sverige för att få studera på Komvux, det räcker med att vara nordisk medborgare (Norge, Finland, Danmark, Färöarna, Island och Grönland). Om man är bosatt i något av de nordiska länderna kan man alltså plugga på vilken Komvux som helst i Sverige, oavsett folkbokföring. Till exempel kan svenskar som flyttat till Norge för att jobba utan hinder plugga Komvux på distans. Kontakta Vuxenutbildningen i någon av Sveriges kommuner om du vill läsa på Komvux från något av våra Nordiska länder.

  Du som bor och är skriven i Sverige måste kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun om du vill läsa på Komvux. Du har inte rätt att välja vilken kommun du vill studera i.


 • Skolor och utbildningar

 • Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

  Vi får ofta frågor om specifika utbildningar. Eftersom det inte är vi som håller i utbildningarna kan vi tyvärr oftast inte besvara dessa mer än med den information som redan finns tillgänglig här på Studentum.se. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig.

 • Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

  Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

 • Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

  För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

 • Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

  Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.


 • Utlands- och distansutbildningar

 • Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

  Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av. Du kan läsa mer om hur det är att studera utomlands här.

 • Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

  Huruvida en distansutbildning sker helt på distans över nätet eller om det förekommer fysiska träffar varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.


 • Efter studierna

 • Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

  Tyvärr kan vi inte svara på denna fråga, men du kan finna svaren hos SCB, AMS och SACO.

Sök

Tråd
Antal frågor


Latest questions for KY-utbildningar


30 jan 2012
Skillnad på Ky/Yh och universitet/högskola
Hej! Jag har snart läst klart till ett slutbetyg/ samlat betygsdokument (via komvux) och har tänkt att plugga vidare, inom ekonomi. MEN vad är det för skillnad på att söka till universitet/högskola eller ky-utbildning?? Har jag möjlighet att välja vad jag vill? Eller har min kommun något att göra med vilket jag väljer att söka? Tack på förhand Angelica

Svar:

Hej Angelica!

Din kommun behöver bara inblandad när det är vuxenutbildning det gäller, det vill säga komvux. Utbildningar på högre nivå väljer du själv vilka du vill söka, så länge du har rätt behörighet. Det samlade betygsdokumentet du kommer få från komvux ger dig grundläggande behörighet. Vissa utbildningar kräver särskild behörighet, det innebär att du ska ha studerat vissa specifika ämnen på gymnasiet/komvux så att du har rätt förkunskaper inför utbildningen.

När du tittar på Ky-utbildningar ska du inte glömma att även titta på Yh-utbildningar. Yh kommer att ersätta Ky från och med nästa år. Det är i princip samma sak. Ky/Yh-utbildningar uppstår när det finns behov av en viss kompetens i en bransch. De sker därför i nära samarbete med näringslivet. En Yh/Ky-utbildning läggs ner när branschen blir mättad på den kompetensen. Utbildningarna innehåller mycket praktik, ca en tredjedel. De är ofta mer specialiserade än universitets/högskoleutbildningar (på en universitetsutbildning får du något bredare kompetens, varför det ibland är svårare att definiera exakt vad man blir). 9 av 10 får jobb snabbt efter en Yh/Ky-utbildning.

Här kan du läsa mer om Yh-utbildningar.

Här kan du läsa mer om universitet/högskola.

Vänligen
Emma

30 jan 2012
Redovisning på distans
Hej, skulle vilja ha lite information ang. KY-utbildningar...
Arbetar sedan 17 år på ett företag inom ekonomiredovisning och har en mer assisterande tjänst.
Är nu i färd med att söka andra arbeten, då min tjänst har stagnerat och möjligheten att gå vidare inom bolaget inte finns
då ekonomiavdelningen är liten.

Jag har sökt ett flertal tjänster utan resultat och inser att jag behöver komplettera min utbildning för att
kunna konkurrera på arbetsmarknaden.
Är intresserad av att läsa Redovsing och Beskattning på distans.
Finns det möjlighet att yrkesarbeta och läsa samtidigt?
Hälsar titti

Svar:

Hej Titti!

När du funderar över Ky-utbildningar ska du inte glömma att titta på Yh-utbildningar, vilka kommer att ersätta Ky från och med nästa år. Här kan du läsa mer om Yh.

Du behöver dock inte begränsa dig till Ky/Yh när det gäller redovisning och beskattning. Det finns flera högskolor och universitet som erbjuder kurser inom detta område på distans. Kortare högskolekurser hittar du på studera.nu . Du kan begränsa din sökning till att även ange halvfart, så att du får tid att arbeta samtidigt.

Här är några av de Yh-utbildningar som finns inom redovisning.


Vänligen
Emma

18 jan 2012
Frågor om Komvux och KY
hej jag arbetar som förskollärare och vill läsa en medicinsk grundkurs på distans! Vill veta mer om hur det skulle fungera ! Även personlig assistent vill jag veta mer om ! Är det kostnadsfritt???? Det står här att KY utildningar är kostnadsfritt!!!

Svar:

Hej Anette!

Medicinsk grundkurs är ett ämne som ges på gymnasiet. Kontakta vuxenutbildningen (komvux) i din hemkommun och fråga om de erbjuder kursen och om du kan studera den på distans via dem. Om de inte kan erbjuda dig den kan de kanske hänvisa dig vidare eller köpa in den åt dig. Försök få tag på en studie- och yrkesvägledare på din kommun så får du hjälp! Komvuxutbildningar är kostnadsfria.

KY-utbildningar kommer att försvinna 2013 och håller därför på att ersättas av YH-utbildningar, som är i princip samma sak. Denna typ av utbildningar är kostnadsfria. Här kan du läsa mer om YH-utbildningar.

Vänligen
Emma


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in