Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Food & Beverage Manager

Företagsekonomiska Institutet
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans, Göteborg, Stockholm
1,5 år - 300 YH-poäng
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start


Göteborg
Höst 2021

Stockholm
Höst 2021

Distans
Höst 2021

Food & Beverage Manager

Utbildningen Food & Beverage Manager är för dig som vill ha en ledande roll inom hotell- och restaurangbranschen.

Den ger dig kunskaper för att leda och utveckla en restaurangverksamhet. I utbildningen får du verktyg som gör att du kan möta framtida krav, förväntningar och utmaningar på ett professionellt sätt.

Utbildningen genomförs med FEIFLEX– vårt hybridkoncept som står för geografiskt obundna studier.

Om utbildningen

Food & Beverage Manager är en yrkeshögskoleutbildning (YH) som anordnas i samverkan med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Du studerar på heltid under tre terminer och får en yrkeshögskoleexamen. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två dagar. Övrig tid arbetar du med projekt, gruppuppgifter samt egna studier. Föreläsare och lärare som medverkar i utbildningen är personer med anknytning till branschen.

Vad är en Food & Beverage Manager?

En Food & Beverage Manager har en ledande befattning, ofta med ansvar för såväl lönsamhet och drift som personal och kvalitetssäkring.

Utbildningen syftar till att utveckla din kompetens för att kunna driva och utveckla en restaurang samt leda personalgrupper på ett inspirerande och professionellt sätt. Du utvecklar ett helhetsperspektiv för att skapa goda förutsättningar för alla intressenter i restaurangverksamheten.

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att

 • leda, organisera och utveckla verksamheter inom området Food & Beverage
 • driva en lönsam restaurang
 • utveckla företaget utifrån dess marknadsspecifika förutsättningar
För mer information om Food & Beverage Manager , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansök genom att klicka på "Utbildningens hemsida" längre upp och sedan "Till ansökan".

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som:

 1. har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Särskilt prov

De flesta utbildningar kommer ha ett särskilt prov ett så kallat urvalsprov/antagningsprov. Det ligger till grund för urvalet till utbildningen. Alla behöriga sökande erbjuds att skriva provet som består av delar i svenska, engelska och matematik. Mer information om provet kommer du att få efter att du ansökt och blivit behörig till utbildningen.

Reell kompetens

Om du saknar grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper kan du åberopa reell kompetens i din ansökan. FEI kan då istället göra en bedömning av din reella kompetens. Tänk på att du måste styrka detta i din ansökan med relevanta dokument såsom intyg, arbetslivserfarenhet, kursbetyg, utlåtande eller liknande.

FEIFLEX & studieorter

Stockholm

Våra lokaler i Stockholm ligger mycket centralt. FEI city campus återfinns på Kammakargatan vid Johannes kyrka, ett stenkast från Kungsgatan och Stureplan. Vårt luftiga studiecenter, där vi också erbjuder ett fullt utrustat kök och möjligheter att äta egen lunch, ligger i hörnet av Döbelnsgatan och Kammakargatan.

Göteborg

FEI ligger på Bror Nilssons gata 16, Norra Älvstranden i Göteborg, på minuters avstånd från centrum med buss, båt eller bil. I Sågeriet, en gammal industrilokal, har vi skapat unika undervisningslokaler med en takhöjd på sex meter och fullt utrustade med FEIFLEX-teknik.

Västervik

Utbildningen Food & Beverage Manager går även att läsa i Västervik. Detta är möjligt genom ett samarbete med Campus Västervik.

FEIFLEX – läs på FEI var du än befinner dig

Utbildningen erbjuds med FEIFLEX – vårt innovativa system för flexibla studier.

FEIFLEX betyder att lektionerna genomförs i våra dynamiska klassrum samtidigt som de sänds i realtid. Du kan vid varje enskilt lektionstillfälle välja om du vill vara på plats hos oss eller delta aktivt på distans. Lektionerna går dessutom att repetera i efterhand, hur många gånger du vill.

Det innebär att du kan gå utbildningen var du än bor eller befinner dig. Med vår FEIFLEX-teknik kan du delta aktivt på lektioner i realtid när du befinner dig online. Vi rekommenderar att du använder ett bra headset och en webbkamera. Du som väljer att delta i undervisningen på plats får också studiekamrater som medverkar på distans. De kan befinna sig i Kiruna, Karlstad, Karlshamn – eller någon annanstans! I de specialutrustade klassrummen förenas alla i ett gemensamt lärande.

Utbildningens upplägg

Utbildningens omfattning är 300 yhp (YH-poäng). Undervisning sker två dagar per vecka, klockan 09.00-16.00, under 60 veckor. 16 veckor utgörs av praktik sk. LIA -Lärande i arbete. Utöver schemalagda lektioner krävs självstudier i form av litteraturinläsning, övningsuppgifter, m.m.

Utbildningen består av ett antal kurser enligt nedan. En veckas studier motsvaras av 5 yhp (YH-poäng), utbildningen omfattar sammanlagt 300 yhp inklusive LIA.

 • Kommunikation och service (20 yhp)
 • Ledarskap (25 yhp)
 • Ekonomi (25 yhp)
 • Kalkylering & Försäljning (15 yhp)
 • Revenue management (15 yhp)
 • Hållbar restaurangverksamhet (15 yhp)
 • Livsmedelskunskap & Livsmedelssäkerhet (15 yhp)
 • Ansvarsfull alkoholservering (10 yhp)
 • Praktiskt personalarbete (25 yhp)
 • Affärsutveckling och marknad (15 yhp)
 • LIA Lärande i arbete (80 yhp)
 • Strategiskt inköp (15 yhp)
 • Examensarbete (25 yhp)

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildningen har du en yrkeshögskoleexamen. 

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel, CSN.

Videoreportage

   

Reportage

Blev restaurangchef efter utbildningen

Blev restaurangchef efter utbildningen

Läs mer Företagsekonomiska Institutet (FEI)

När Anna Larsson gick ut YH-utbildningen Food & Beverage på FEI tog hon klivet upp till restaurangchef på en av Sveriges bästa restauranger. Redan under utbildningen blev hon erbjuden det nya jobbet och när Anna blickar tillbaka på studietiden är det lärarna och kunskaperna i ledarskap hon värderar högst. Läs mer om Food & Beverage Manager-utbildningen här.


Företagsekonomiska Institutet

FEI Företagsekonomiska Institutet

Yrkeshögskoleutbildningar på FEI 2021 Vill du gå en YH-utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden? Vill du uppnå examen från en av Sveriges äldsta och främsta affärsskolor? En skola som står för hög kvalitet och som har ett grundmurat gott rykte i...


Läs mer om Företagsekonomiska Institutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Food & Beverage Manager

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Företagsekonomiska Institutet

Box 1341, Kammakargatan 10
111 83 Stockholm


Beställ information

För att få mer information om utbildningen Food & Beverage Manager från Företagsekonomiska Institutet, fyll i följande uppgifter:

Reportage
Blev restaurangchef efter utbild...
Företagsekonomiska Institutet (FEI)

När Anna Larsson gick ut YH-utbildningen Food & Beverage på FEI tog hon klivet upp till restaurangchef på en av Sveriges bästa restauranger. Redan under utbildningen blev hon erbjuden det nya jobbet och när Anna blickar tillbaka på studietiden är det lärarna och kunskaperna i ledarskap hon värderar högst. Läs mer om Food & Beverage Manager-utbildningen här.

Läs mer
Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.