Sammanfattning
YH-utbildning
Skara
1,5 år (300 YH-poäng)
Heltid
Studiemedelsberättigad
Kvalificerad djurvårdare

Om utbildningen

Kvalificerad djurvårdare nivå 2 ger dig kompetens att arbeta inom djursjukvården

Arbetet som djurvårdare inom djursjukvården förutsätter stor ansvarskänsla och förmåga till kommunikation med såväl djurägare, kollegor och patienter. I din yrkesroll kommer du arbeta i team med veterinärer samt djursjukskötare och vårda många olika patienter.

Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper om det friska djuret, om hur du vårdar sjuka djur och hur du förhindrar smittspridning inom djursjukvården. Du lär dig också om djurens beteende, näringslära, kundbemötande samt hållbarhet inom djursjukvården. LIA-perioderna skapar en trygghet i att utföra olika djurvårdande arbetsuppgifter som exempelvis röntgen, medicinering och instrumentvård.

När du är klar med din utbildning kommer du att ha en stor kunskapsbas för att kunna arbeta som Djurvårdare nivå 2 vid djursjukhus eller djurklinik. Undervisningen fokuserar främst på djursjukvårdens vanligaste patienter hund, katt och häst.

Utbildningen är platsbunden till Skara. Den bedrivs på heltid där viss tid är lärarledd och övrig tid ägnas åt grupparbeten, egen träning och självstudier.

Djurvårdare är ej ett legitimationsyrke.

LIA (lärande i arbetslivet)

Utbildningen kombinerar teori och praktik genom platsförlagd utbildning samt LIA. Under LIA-perioderna får du vara ute och tillämpa teorin på djursjukhus och djurkliniker för att få en ökad förståelse, fördjupning och aktiv träning i ditt kommande yrke i den miljö där du sedan ska arbeta.

LIA-platser är belägna i hela Sverige och du kan behöva genomföra din LIA på annan ort. Du får själv stå för eventuella extra kostnader för boende och resor som kan uppkomma i samband med LIA.

Varför välja Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS)?

Behov på

arbetsmarknaden

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Förkunskaper

Behörighet till yrkeshögskolan.

Särskilda förkunskaper
Särskild behörighet krävs i form av följande kurser:

 • Biologi 1
 • Djurens biologi
 • Engelska 6

Om du planerar att söka till Kvalificerad djurvårdare med start 2024 och saknar behörighet avseende gymnasiekursen Djurens biologi erbjuds du möjligheten att läsa denna på halvfart och semidistans under våren 2023. Läs mer på vår hemsida.

Kursinnehåll

 • Det friska djuret
 • Hållbarhet inom djursjukvården
 • Näringslära för djurvårdare
 • Vårdhygien för djurvårdare
 • Polikliniskt arbete och djurägarkommunikation
 • Djurvårdande arbete inom djursjukvården
 • Lärande i arbetslivet, LIA 1
 • Lärande i arbetslivet, LIA 2
 • Examensarbete

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS)

Studera på Biologiska yrkeshögskolan - få ett yrke för framtiden!

Bli en spjutspets inom den gröna näringen och få ett yrke för framtiden! Vi erbjuder yrkeshögskoleutbildningar inom lantbruk, djur, skog och teknik. Våra utbildningar verkar i nära samarbete med bransch, företag och organisationer inom de gröna näringarna. Detta är en...


Läs mer om Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS)

Naturbruksskolan Uddetorp/BYS Uddetorp 1
532 96 Skara

Recensioner

Snittbetyg: 3,9

Baseras på 9 recensioner.

Djurvårdare

Jag tycker utbildningen var bra! Mycket praktiskt blandat med teoretiskt och många veckor praktik. Lärare som brinner för yrket och externa bra föreläsare inom sina ämnen. Det enda jag skulle önska var lite mer inriktat på häst. Men tack vare bra och långa praktikperioder på hästkliniker känner jag att jag fick ut mycket av utbildningen ändå! Oc...

Visa mer
H

Nöjd med utbildningen som kändes väldigt relevant för det faktiska arbetet som djurvårdare. Fick jobb på djurklinik direkt efter examen!

Lovisa K Gustavsson

Tog examen där 2018, som gav mig jobb direkt efter. En väldigt bra utbildning som gav mig mycket som jag använder mig av i arbetslivet inom djursjukvården. Samt att mycket förkunskaper i denna utbildning hade jag nytta av när jag läste upp till nivå 3. Bra lärare med mycket kunskap, speciellt Ulrika och Emelie. Ett extra + då var iaf alla exte...

Visa mer
Recensioner
Recensioner
(3,9)
Baseras på 9 recensioner.