Hotel & Restaurant Manager
Besöksnäringen ökar kraftigt i Sverige och med den även hotell- och restaurangbranschen och det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Som Hotel & Restaurant Manager leder, planerar och utvecklar du verksamheten.
Utbildningen finns som:
- Platsbunden i Norrtälje/Skellefteå 2 dagar varannan vecka, samt 4 timmars liveföreläsning varannan vecka. Resterande tid är självstudier.
- Distans, vilket betyder att du till viss del själv kan välja när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Jönköping. Ölands utbildningscenter i Borgholm är satellitort vilket innebär att medverkar du på utbildningens närträffar genom direktsänd videolänk. De praktiska moment som ingår i kursen Food & Beverage Management genomförs på TUC i Jönköping, oavsett om du läser i Jönköping eller Borgholm.
Vad arbetar du med?
I din yrkesroll ser du helheten i både hotell- och restaurangnäringen, och du planerar och organiserar verksamheten. Genom att ha kontroll över utbud och efterfrågan ökar du företagets lönsamhet, och du gör det tillsammans med försäljning och marknadsföring.
Gästerna är både svenska och internationella och du anpassar dig efter deras behov genom att ansvara för kvalificerad nivå på service och värdskap.
För att kunna leda och utveckla en personalgrupp på ett pedagogiskt och situationsanpassat sätt, får du kunskaper om bla olika ledarstilar, grupprocesser och konflikthantering. Du lär dig även om arbetsrätt, rekrytering och personalvård. På många arbetsplatser anordnas event, därför ingår även eventplanering i utbildningen.
Den svenska konkurrenskraften stärks av besöksnäringens omställning och hållbara utveckling vilket skapar förutsättningar för fler jobb, runt om i hela landet. Vår utbildning är anpassad efter marknadens behov och på så sätt har du den kompetens som efterfrågas. Som Hotel & Restaurant Manager arbetar du med helheten i mindre företag.I större företag kan du bland annat arbeta som hotellchef, konferenschef, receptionschef, restaurangchef eller teamledare.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, studiebesök, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.
Studieort
Distansutbildning - från Ölands utbildningscenter i Borgholm medverkar du på programmets fysiska träffar (sk närträffar) genom direktsänd videolänk från huvudorten. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans.
Platsbunden utbildning - från Campus Skellefteå medverkar du i utbildningen via direktsänd videolänk.
Mer information om studier via studieort hittar du på vår hemsida.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
Distans
- Affärsutveckling & marknadsföring, 15 YH-p
- Branschjuridik, 10 YH-p
- Business English, 15 YH-p
- Ekonomi, 20 YH-p
- Eventplanering, 10 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Food and Beverages Management, 15 YH-p
- Hotell & besöksnäring, 15 YH-p
- Kalkylering & försäljning, 15 YH-p
- Kommunikation, 15 YH-p
- Ledarskap & teamarbete, 25 YH-p
- LIA 1, 30 YH-p
- LIA 2, 40 YH-p
- Livsmedel- & alkohollagstiftning, 10 YH-p
- Projekt & projektledning, 15 YH-p
- Revenue Management, 25 YH-p
- Värdskap & Service Management, 15 YH-p
Norrtälje/Skellefteå
- Affärsutveckling & marknadsföring, 20 YH-p
- Branschjuridik, 15 YH-p
- Conference & Event Planning, 20 YH-p
- Ekonomi, 20 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Food & Beverage Management, 20 YH-p
- Hotell & besöksnäring, 20 YH-p
- Hållbart ledarskap & teamarbete, 30 YH-p
- Kalkylering & försäljning, 20 YH-p
- Kommunikation, 20 YH-p
- LIA 1, 50 YH-p
- LIA 2, 60 YH-p
- Livsmedel- & alkohollagstiftning, 10 YH-p
- Project Management, 20 YH-p
- Revenue Management, 25 YH-p
- Värdskap & Service Management, 15 YH-p
LIA/Praktik
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en femtedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.
Ansökan och behörighet
Distans med träffar i Jönköping/Borgholm
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper
- Yrkeserfarenhet: branschspecifik yrkeserfarenhet inom logi, restaurang, café, catering, konferens och event som omfattar minst två år på 100 %. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Yrkeserfarenhet räknas upp till fem år inom hotell och/eller restaurang. Varje månad ger ett värde av 1 poäng. Max 60 poäng. Särskilt prov ger max nio poäng. Urvalet görs på det sammanlagda värdet av yrkeserfarenhet och särskilt prov max 69 poäng.
Provet består av tre delar som mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga. Max nio poäng.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Norrtälje/Skellefteå
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i följande kurser
- Besöksnäringen
-
eller
-
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel
eller motsvarande kunskaper
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Samarbeten med arbetslivet
Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet och medlemmar av krögarföreningen Taste. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden.
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,7
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...
Skönt med distans & bra innehåll. Mycket lärorik & en kanonbra utbildningsledare (Sara).
Inspelning på föreläsningar för dem som inte kan närvara vilket var väldigt tacksam, d...