YH-utbildning

Medicinsk fotterapeut

TUC Yrkeshögskola, i Tranås (+1 orter)
Längd
300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 - ansökan öppnar i dec/jan se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-17
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 - ansökan öppnar i dec/jan se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-17
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Medicinsk fotterapeut

Du behövs som medicinsk fotterapeut!

Är du undersköterska, eller har motsvarande kunskap, är intresserad av medicinsk fotvård och vill arbeta med människor? Utbilda dig då till medicinsk fotterapeut och du har kunskaper om fotens anatomi, olika fysiska lagars påverkan på våra rörelser samt fysiologi. Allt detta krävs för att förebygga besvär, identifiera åkommor och behandla fötter. I din yrkesroll förhindrar och identifierar du patientens problem och ger rätt behandling. Med vår utbildning till medicinsk fotterapeut ligger framtiden för dina fötter. Utbildningen sker på distans med fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås.

Vad arbetar du med?

För vissa grupper är det speciellt viktigt att ta hand om sina fötter. Det gäller framför allt äldre personer, diabetiker, reumatiker, psoriasispatienter och personer med funktionsvariationer men även personer som idrottar, går och står mycket. Som medicinsk fotterapeut arbetar du med medicinsk fotterapi utifrån ett helhetsperspektiv. Du vet vilka omständigheter som påverkar fothälsan och med de kunskaper du har i sjukdomslära och behandlings- och undersökningsmetoder ger du patienten rätt vård och behandling.

Du har hög kompetens om hur den friska foten fungerar och ser ut och du arbetar med både fotsjukvård och fothälsovård. Du behandlar och förebygger besvär, och ger råd hur patienten på bästa sätt tar hand om fötterna. Fotgymnastik och massage ingår också i dina arbetsuppgifter. Många har belastningsskador och med rådgivning om rätt sulor och inlägg ger du patienten de rätta förutsättningarna att förebygga smärta och besvär. Vill du jobba som egen företagare har du de kunskaper som behövs i entreprenörskap, försäljningsstrategier samt marknadsförings- och verksamhetsplaner.

Under de fysiska träffarna i Tranås ingår praktiskt arbete i vårt egna metodrum på TUC. Tillgången till ett metodrum ger dig möjlighet att öva praktiskt på det du lär dig.

Efter examen

Behovet av medicinsk fotvård är stort. Efter examen kan du arbeta på sjukhus, vårdcentraler och inom den kommunala hälso- och sjukvården. Många av dagens medicinska fotterapeuter är egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och region. Man kan också arbeta som medicinsk fotterapeut på en ortopedteknisk avdelning. Som medicinsk fotterapeut har du en viktig roll inom både hälsa och sjukvård. Det är ett fritt yrke vilket gör att du har stora möjligheter att påverka både arbetsvillkor och arbetstider.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, och du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också träffar i Tranås. Totalt är det 12 träffar under hela utbildningen. Varje termin innehåller 4-5 närträffar, och varje träff pågår under 1-2 dagar. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, studiebesök, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Medicinsk fotterapeut, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

September 2024 - ansökan öppnar i dec/jan

 • Distans med träffar
 • Tranås
 • Sista ansökan: 2024-04-17

Utbildningens innehåll

 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Företagsekonomi & entreprenörskap, 25 YH-p
 • Grundläggande fotterapi, 60 YH-p
 • LIA 1, 30 YH-p
 • LIA 2, 30 YH-p
 • Medicinsk fotterapi, 65 YH-p
 • Tillämpad fotterapi, 60 YH-p
 • Vårdpedagogik & kommunikation, 15 YH-p

LIA/Praktik

En betydelsefull del av utbildningen är att vissa av kurserna är förlagda till en arbetsplats, vilket kallas för Lärande i arbete (LIA). Under LIA-perioderna får du arbetslivserfarenhet redan under studietiden, samt en djupare förståelse för yrkesrollen och dess arbetsuppgifter. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i fotvård i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Anatomi och fysiologi 1 eller Medicin 1
  • Psykologi 1
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Omvårdnad 1 och social omsorg 1 eller Vård- och omsorgsarbete 1
  • Omvårdnad 2 och social omsorg 2 eller Vård- och omsorgsarbete 2

 • Urval

Urvalet görs på sammanlagda poäng av urvalsprov del 1 + 2.

Särskilt urvalsprov del 1
Alla behöriga sökande får genomföra ett särskilt urvalsprov i form av en webbprov. Provet ska mäta den sökandes problemlösande förmåga och förmåga att tillämpa sina kunskaper i svenska. Max 13 poäng.

Särskilt urvalsprov del 2
De 150 sökande med högst resultat på webbprov går vidare till särskilt urvalsprov del 2. Det särskilda urvalsprovet genomförs i form av gruppintervju där muntlig dialog förs kring olika situationer. Provet mäter den sökandes förmåga att kommunicera. Max 20 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Öppet hus

Välkommen på Öppet hus

I mars 2024 öppnar vi dörrarna till våra skolor i Jönköping, Tranås och Linköping. Här får du möjligheten att se våra fina och ljusa lokaler, allt från salar och grupprum till uppehållsrum och kök. Representanter från arbetslivet kommer att finnas på plats, en perfekt möjlighet att prata om yrkesrollen du är intresserad av. Personal från TUC visar runt och svarar på dina frågor. Här finns också möjligheten att få hjälp med din ansökan.

Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-03-05    Tid:   14:00 - 18:00   Jönköping
Datum:   2024-03-06    Tid:   14:00 - 18:00   Tranås
Datum:   2024-03-07    Tid:   14:00 - 18:00   Linköping

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Medicinsk fotterapeut

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Samarbete med arbetslivet

Tillsammans med företrädare från arbetslivet har vi arbetat fram denna utbildning som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen är starkt efterfrågad då det råder brist på medicinska fotterapeuter med rätt kompetens. Det arbetsliv som bland annat står bakom utbildningen finns Region Östergötland, Sveriges medicinska fotterapeuter och Sveriges Fotterapeuter Distrikt Jönköping, Akilles Fotvårdsklinik, Fot- & Sårvårdsspecialisten, Fotcompaniet, Fotspecialisten, Mariannes Fotvård och MIWI Fotvård.

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights