YH-utbildning

Technical Sales Manager

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
September 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Technical Sales Manager

Vill du kunna kombinera ditt tekniska intresse med din sociala förmåga? Rollen som Technical Sales Manager är för dig som vill arbeta relationsskapande och personligt samtidigt som du förmedlar teknisk spetskompetens med syfte att driva en affär till avslut. Till skillnad från traditionell försäljning har denna roll ett större fokus på att bygga relationer genom konsultativ försäljning. Det finns idag ett stort behov av utbildade tekniska säljare vilket ger goda chanser till jobb efter examen.

Vad arbetar du med?
Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper om säljprocessens alla delar med ett extra stort fokus på teknisk försäljning. Med dessa kunskaper kan du ansvara för att driva en försäljning från start till mål.

I din roll hjälper du kunden identifiera, planera och rekommendera den, för kunden, bästa lösningen. Du sätter dig in i kundens verksamhet och bistår med teknisk kunskap som hjälper kunden ta ett konkurrenskraftigt beslut. Det kan innebära att analysera kundbehov och göra en konkurrensanalys för att kunna kommunicera och föreslå lämpliga tekniska lösningar till en kund. Lönsamhetsberäkningar, budgetering och projektledning är också en del av din vardag. Som Technical Sales Manager besitter du även kunskaper om industrins processer och logistikkedjan. Genom dessa kunskaper kan du hjälpa kunden göra smartare och mer hållbara val.

Efter examen
Utbildningen Technical Sales Manager är unik i sitt slag då den kombinerar försäljning med teknik. Dina kunskaper i säljprocessens samtliga steg och din spetskompetens inom tekniska lösningar gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Du kan arbeta som Technical Account Manager, Technical Sales Manager eller teknisk säljare. Möjligheterna till internationellt arbete är goda då export är en stor del av teknisk försäljning. Inom industrin är detta en högt efterfrågad roll men även andra branscher ser ett växande behov. Det råder en stor brist på yrkesrollen och det är svårt för företag att hitta säljare med teknisk kompetens. Möjligheten att få ett arbete är således mycket god.

Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Technical Sales Manager, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

September 2024

 • Distans med träffar
 • Jönköping

September 2025

 • Distans med träffar
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Affärsekonomi, 25 YH-p
 • Affärsjuridik & LOU, 20 YH-p
 • Affärskommunikation & retoriska verktyg, 20 YH-p
 • Examensarbete, 20 YH-p
 • Försäljningsteknik B2B, 35 YH-p
 • Hållbar affärsutveckling, 25 YH-p
 • Konsultativ försäljning, 30 YH-p
 • Ledarskap & projektledning, 30 YH-p
 • LIA 1, 40 YH-p
 • LIA 2, 65 YH-p
 • Marknadskommunikation, 20 YH-p
 • Teknik & tekniklösningar för hållbar utveckling, 55 YH-p
 • Teknisk affärsengelska, 15 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är också Lärande i arbete, LIA, då dina studier är förlagda till en arbetsplats. Som studerande är du ute på ditt LIA-företag under två olika perioder om totalt 21 veckor. På så sätt lär du känna arbetslivet och får förståelse för yrkesrollen.

Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär. I många fall leder en LIA-plats till jobb efter avslutat program. Du söker din egen LIA-plats men vi hjälper naturligtvis till om det av någon anledning behövs. Om du vill göra din LIA på annan ort än där programmet är, går det självklart bra.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

 • Urval

Urvalet görs på poäng av urvalsprov.

Alla behöriga sökande får genomföra ett särskilt urvalsprov i form av ett webbprov. Det särskilda urvalsprovet ska mäta logisk, analytisk och problemlösande förmåga. Max 25 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Technical Sales Manager

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning. Utbildningen ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa Technical Sales Manager. Detta ger dig ett nätverk med företag i behov av säljare och du blir mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

"Det är jättesvårt att hitta utbildade teknisk säljare med rätt kompetens eftersom de flesta som jobbar i den här rollen i dag är upplärda genom att de har jobbat upp sig inom den här branschen. Det finns ett stort behov av fler utbildade tekniska säljare, då yrkesrollen utvecklas på ett sätt som kräver nya och större insikter inom både teknik och försäljning."

Nina Pettersson, VD på JOLEK i Tranås

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights