YH-utbildning

Specialiserad undersköterska i demensvård

Yrkeshögskolan Höga Kusten, i Kramfors (+1 orter)
Längd
2 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Augusti 2023 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Språk
Svenska
Längd
2 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Augusti 2023 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

Augusti 2023

 • Distans med träffar
 • Kramfors

augusti 2024

 • Distans med träffar
 • Kramfors
 • Svenska

Om utbildningen

Arbeta som specialiserad undersköterska inom demensvården!

Specialiserad undersköterska i demensvård vänder sig till dig som vill ha fördjupade kunskaper om demenssjukdomar och dess konsekvenser för individen och närstående.

Att arbeta med personer med demenssjukdom kräver mycket av dig som vårdare. Genom denna utbildning stärks du i din roll genom att få fördjupade kunskaper samt att på ett professionellt sätt bemöta den demenssjuke och deras anhöriga.
Utbildningen bedrivs på distans, deltid 50 % under 4 terminer, med obligatoriska träffar. Vid samlingstillfällena genomförs föreläsningar, case samt studiebesök. Däremellan sker studier och kommunikation via lärplattformen It´s learning.

En viktig del av utbildningen sker ute i verkliga arbetslivet . Där får du som student praktisera och tillämpa dina teoretiska kunskaper samt se och lära från det dagliga arbetet. Under LIA-perioden har man handledare vid sin sida som tar huvudansvaret, stöttar och leder arbetet.

Ditt framtida jobb
En arbetsmarknad i förändring!  Under den närmaste 10-års perioden kommer, på grund av stora pensionsavgångar i hela landet, välutbildad kompetent personal att behövas inom demensvården. Om du väljer att vidareutbilda dig nu, står du väl rustad när efterfrågan på arbetsmarknaden ökar.

För mer information om Specialiserad undersköterska i demensvård , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Lärande i arbete (LIA)

En stor del av utbildningen sker ute på olika företag, i kursen Lärande i arbete (LIA). Där får du som student praktisera och tillämpa dina teoretiska kunskaper samt se och lära av verkligheten. Under LIA-perioden har man handledare vid sin sida som tar huvudansvaret, stöttar och leder arbetet. Studerande kan göra sin LIA på hemorten, vilket ger en naturlig koppling till eventuell framtida anställning.

Skolans lokaler

Varje studerande har ett personligt passerkort och skolans lokaler kan användas även utanför lektionstid. I lokalerna finns välutrustade teorisalar, grupprum, datasalar med bra kapacitet, aktuella programvaror samt trådlöst internet. I byggnaden finns en stor matssal  med microugnar, kaffemaskin och kyl där du kan förvara och värma medhavd mat.

Så ansöker du

För att vara behörig sökande ska du ha en grundläggande behörighet

Läs mer på ansokan/grundlaggande-behorighet/ på yhk's hemsida

Förutom den grundläggande behörigheten för Yrkeshögskolan (Slutbetyg från gymnasiet) så kräver vi också särskilda förkunskaper för att anses som behörig sökande:

Den särskilda behörigheten består av kurser från:

Utbildning:
Från vård- och omsorgsprogrammet: (Lägst G från gamla betygssystemet, E från det nya)
Medicin 1, Psykologi 1, Vård och omsorgsarbete 1 och 2
(eller motsvarande äldre kurser)

Yrkeserfarenhet:
Utbildningens karaktär av specialisering kräver också minst 1-års yrkeserfarenhet, motsvarande heltidsarbete, inom vård- och omsorgsyrket. Yrkeserfarenhet räknas oavsett hel- eller deltidsarbete.

Reell kompetens

Har du inte den grundläggande behörigheten från gymnasiet men ändå yrkeserfarenhet har du möjlighet att söka via reell kompetens en annan sökväg som yrkeshögskolan ger möjlighet till

Ange att du söker med reell kompetens i din ansökan, som sen kommer prövas under antagningsförfarandet av ledningsgruppen för att bedöma dina möjligheter att hantera och klara studierna.

Till ansökan ska bifogas den kompetenskartläggning som du finner under länken nedan. Där  finns även mer information om denna sökväg. ansokan/reell-kompetens/ på yhk's hemsida

Du bifogar sedan kompetenskartläggning med din ansökan

Vad ska ansökan innehålla

 1. Kopia på betyg från slutförd gymnasieutbildning (grundläggande behörighet)
 2. Kopia på betyg från vård & omsorgsprogrammet el. motsvarande (särskilda förkunskapskrav)
 3. Tjänstgöringsintyg från en eller flera arbetsgivare som visar att du arbetat inom vård/omsorg minst 1 år
  Yrkeserfarenhet räknas oavsett hel- eller deltidsarbete, t. ex ger 50 % arbete i 2 år
 4. Trevligt om du även bifogar ett kort personligt brev som berättar vem du är och vad dina mål med utbildningen är

Vi bedömer alla ansökningar individuellt, så du kan alltid skicka in din ansökan även om du är osäker på behörigheten.

Skicka in din ansökan via webformulär på ansokan/webbformular/ på yhk's hemsida

Ansökningswebben är öppen mellan den 15 feb à15 april

Examen & Intyg

Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen - SeQF nivå 5

Betyg

- Inom yrkeshögskolan används den tregradiga betygsskalan IG-G-VG. I kursplanerna framgår princi­per för betygssättning och former för kunskapskontroll.
Examen

- En utbildning på minst 200 Yh-poäng (1 års heltidsstudier) leder till en yrkes­högskoleexamen. Från utbildningsanordnaren får du ett examensbevis där det framgår vilka kurser du läst och vilket betyg du fått. Om du inte klarar kraven för examen får du ett utbild­ningsbevis där det står vilka kurser du klarat av.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad

Litteratur

Kostnaden och anskaffningen av litteratur som behövs under utbildningen står de studerande för själva. Det kan också finnas möjlighet att låna litteraturen på bibliotek eller köpa begagnat, många av våra böcker finns också som talböcker. Förutom litteratur i bokform använder vi oss också av, information från internet, kopierat material och kompendier. Litteraturlistan finns på vår lärplattform som du får tillgång till i samband med antagningsbeskedet.

Teknik vid studierna

Du behöver ha tillgång till en dator och internetuppkoppling, för att kunna skicka in arbeten, hålla dig uppdaterad från lärplattformen och delta i gruppchattar. Vid träffarna, om de sker på distans, ska du också ha tillgång till kamera ljud/mikrofon på din dator/platta/telefon för att kunna vara aktiv deltagare.

Från skolan får de studerande gratis tillgång till O365-Microsoft Officepaketet, både som molntjänst och nedladdningsbar till din egen dator. För att utföra uppgifter med referenshanteraren krävs att du laddar ner programmet till din dator.

Observera att referenshanteraren INTE fungerar på Chromebook.

Övriga kostnader

Vid innedagar/träffar på Campus Kramfors står du själv för resa och uppehälle, på vår  yhk's hemsida finns förslag på övernattningsmöjligheter (”Boende”).

Yrkeshögskolan Höga kusten Instagram


Videoreportage

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialiserad undersköterska i demensvård

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 12 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Jenny
13 mar 2022
Väldigt bra utbildning med hög kompetens!

Jag kan varmt rekommendera denna utbildning, den är gedigen och starkt kompetensgrundad, med lärare och ett stort antal olika gästföreläsare. Min klass hamnade mitt i pandemin o...

Visa mer
5/5
Britt-Marie
02 dec 2019
Så bra utbildning

Nu i november fick jag äntligen en fast tjänst som demensundersköterska. Detta tack vare min utbildning. Jag trivs och har stor hjälp av min utbildning. Min chef och arbetska...

Visa mer
5/5
Susanne
01 mar 2018
Bra fördjupning.

Jag tycker att det är en bred och bra utbildning med hög klass på både lärare och föreläsare och mycket givande studiebesök. Jag har haft stor nytta av det jag lärt mig i mitt d...

Visa mer
Yrkeshögskolan Höga Kusten
Företagsvägen 2
872 80 Kramfors

Campus Kramfors

Yrkeshögskolan Höga Kusten erbjuder utveckling, jobb eller en ny karriär genom kvalificerad utbildning. Utbildning och träning för verkligheten är den bärande idé som sätter sin prägel på alla Yrkeshögskolan Höga Kustens verksamheter. Kramfors och Höga KustenCentralt längs Norrlandskusten, mitt ibland...

Läs mer om Yrkeshögskolan Höga Kusten och visa alla utbildningar.

Highlights