Om utbildningen

Utbildningens mål
Efter utbildningen ska du kunna arbeta i team och självständigt med personer som har psykiska funktionsnedsättningar i deras aktuella miljö. Utbildningen ger såväl en fördjupad som bred teoretisk kunskap och en praktisk förtrogenhet med evidensbaserade metoder. Målet är bland annat att du ska kunna ha ett etiskt förhållningssätt som främjar empowerment, förmedlar hopp och stärker den enskilde individen. Du ska även kunna stödja den enskilde individen i kontakt med myndigheter och andra organisationer.
Efter examen
Efter examen kan du arbeta inom kommunal socialpsykiatrisk verksamhet och psykiatriska verksamheter inom regionen så som avdelningar, mottagningar och rättspsykiatri, så väl inom vuxenpsykiatri som barn- och ungdomspsykiatri. Andra aktuella arbetsplatser är privata vårdgivare med psykiatriska verksamheter, behandlingshem för vuxna och ungdomar samt Statens institutionsstyrelse (SiS) som bedriver missbruksvård för vuxna och ungdomsvård.
Exempel på yrkestitlar är skötare, boendestödjare, handledare för psykiskt funktionsnedsatta och behandlingsassistent
Arbetsmarknad
Arbetsplatser som kan bli aktuella efter utbildningen är kommunal socialpsykiatrisk verksamhet och psykiatriska verksamheter inom regionen så som avdelningar, mottagningar och rättspsykiatri, så väl inom vuxenpsykiatri som barn- och ungdomspsykiatri.
Andra aktuella arbetsplatser är privata vårdgivare med psykiatriska verksamheter, behandlingshem för vuxna och ungdomar samt Statens institutionsstyrelse (SiS) som bedriver missbruksvård för vuxna samt ungdomsvård.
Studieform och omfattning
Utbildningen bedrivs i bunden form på heltid under 2 år. Det innebär 80 veckor varav 20 veckor är LIA, lärande i arbete. Du har då möjlighet att ha praktik inom de områden som intresserar dig. Du följer då din handledares schema vilket kan innebära arbete även på kvällar och helger.
Observera att under både LIA-perioder och efter examen kräver många arbetsgivare, utifrån hygienskäl, arbetsklädsel med kort ärm. Vissa arbetsgivare kräver att man ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregister för att kunna göra LIA och efter examen vid nyanställning. Vårdsektorn kan komma att kräva vaccination mot covid-19.
Utbildningens innehåll
Kurser
-
- Arbetslivsinriktad rehabilitering, 15 YH-poäng
- Drogmissbruk och behandling, 20 YH-poäng
- Examensarbete, 15 YH-poäng
- Kommunikation och samtalsmetodik, 15 YH-poäng
- Vård och stödsamordning, 15 YH poäng
- LIA Psykosocialt rehabiliteringsarbete, 100 YH-poäng
- Vård- och behandling vid samsjuklighet och neuropsykiatriska tillstånd, 25 YH-poäng
- Psykosocialt rehabiliteringsarbete 1, 50 Yh-poäng
- Psykosocialt rehabiliteringsarbete 2, 35 YH-poäng
- Psykosocialt rehabiliteringsarbete 3, 15 Yh-poäng
- Socialrätt, 50 YH-poäng
- Somatisk sjukvård, 30 YH-poäng
- Yrkesetik och människosyn, 15 YH-poäng
Ändringar i kursplanen kan förekomma.
Så ansöker du
Ansökan är stängd 2023
Vi startar utbildningen på nytt 2024 och ansökan öppnar i februari 2024.
Behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
2. Har en svenska eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildning.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen ska ett urval göras bland samtliga behöriga sökande.
Urvalsgrunder
Särskilt prov
Samtliga sökande som bedömts som behöriga får göra ett skriftligt webbaserat prov. Syftet med det webbaserade provet är att mäta den sökandes kunskaper i svenska samt se hur den sökande kan följa instruktioner och använda sig av dessa i efterföljande frågor. Sökande med högst poäng antas först.
Examen & Intyg
Efter avklarad utbildning får du en Yrkeshögskoleexamen mot socialpsykiatri,
Kostnader
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.
Intresseanmälan

Yrkeshögskolan i Eslövs kommun
Yrkeshögskolan i Eslöv utvecklar ständigt nya och skräddarsydda yrkeshögskoleutbildningar genom ett nära och mångsidigt samarbete med näringslivet. Företag och organisationer är delaktiga när det gäller planering och genomförande, och kan till exempel föreläsa, delta i projekt och erbjuda praktikplatser. Att...
Läs mer om Yrkeshögskolan i Eslövs kommun och visa alla utbildningar.