Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Automationsingenjör

Yrkeshögskolan Sandviken
Sammanfattning
Yh-utbildning
Sandviken
2 år - 400-yh poäng
Heltid
Studiemedelsberättigad

Automationsingenjör

automationstekniker utbildning

En kvalificerad yrkeshögskoleutbildning för dig som vill jobba med utmanande arbetsuppgifter. Den studerande lär sig att konstruera, konfigurera, programmera, utveckla, driftsätta, felsöka och underhålla el- och automationsanläggningar, främst inom process- och verkstadsindustri. Plugga automationsteknik!

Vad gör en automationstekniker?

Kvalificerad automationstekniker är en yrkeshögskoleutbildning. Under utbildningen lär du dig att konstruera, konfigurera, programmera, utveckla, driftsätta, felsöka och underhålla el- och automationsanläggningar, främst inom process- och verkstadsindustri. Du får arbeta med PLC-programmering, kommunikationsmöjligheter, elkonstruktion, reglerteknik och robotteknik.

Vem ska plugga automationsteknik? 

Kvalificerad automationstekniker passar dig som är intresserad av den senaste tekniken och gillar att lösa problem. Utbildningen kombinerar teori och praktik och du avslutar utbildningen med att vara på ett företag i 20 veckor.

Om automationsteknik utbildning 

Utbildningen Kvalificerad automationstekniker ger kunskap inom automationssystem inom områden som funktion, programmeringsspråk, kommunikationsmöjligheter och gränssnitt mot processen. Däribland ingår elinstallation, elkonstruktion, PLC-programmering, reglerteknik och robotteknik. Dessutom ger utbildningen kunskap i produktionsprocesser, projektledning, lean production, kvalitetssäkring, hållbar utveckling och kommunikation. ​

Grundläggande kurser

De grundläggande kurserna som läses gemensamt med Kvalificerad verkstadstekniker ger förståelse för produktionsprocesser och flöden inom tillverkningsindustrin, med fokus på kvalitet, säkerhet och hållbar utveckling. Dessutom ingår kurser i matematik, ledarskap och projektkunskap.​

Yrkesspecifik fördjupning

Fördjupningskurserna inom automation innehåller PLC-/SCADA-programmering, CAD, drivsystem och reglerteknik. Dessutom ingår en längre kurs i industriell IT/automation/robotteknik, där bl.a. kunskaper om OPC kommer att fås. Ett annat större moment behandlar teoretisk el-behörighet och innebär att kursdeltagaren lär sig ansluta utrustning som ofta ingår i automatiserade system.

Lärande i arbete (LIA) och examensarbete

I utbildningen ingår handledd praktisk yrkesträning i arbetslivet. LIA skall utgöra minst 25 % av utbildningens 400 yhp. Under den avslutande LIA-perioden ska ett examensarbete i projektform utföras. En kortare LIA-period förekommer även under den första terminen.

Efter utbildningen

Som kvalificerad automationstekniker kan du bland annat arbeta som:

  • Processutvecklare
  • Underhållselektriker
  • Elkonstruktör
  • PLC-programmerare
  • Områdesansvrig elektriker*
  • Ytterligare karriärvägar kan bli arbetsledare och projektledare

Allmän behörighet - elsäkerhetsverket

För att få ut Allmän behörighet krävs att Elsäkerhetsverkets krav på arbetslivserfarenhet är uppfyllt. Ansökan görs till Elsäkerhetsverket.

För mer information om Automationsingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

För att vara behörig att söka utbildningen ska du ha följande förkunskaper:

  • Gymnasieskolans El- och energiprogram eller motsvarande gymnasial vuxenutbildning eller arbetsmarknadsutbildning
    eller
  • Teknikprogrammet

I ansökan får du även beskriva dina teoretiska och praktiska kunskaper inom el och automation.

Ansökan

Du ansöker via länk på utbildningens hemsida. 

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser på utbildningen genomförs en gradering av samtliga behöriga sökande. De faktorer som poängsätts är tidigare utbildning.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.

Yrkeshögskolan Sandviken

Yrkeshögskolan Sandviken

Sandviken kommuns två yrkeshögskoleutbildningar,Kvalificerad automationstekniker och Kvalificerad verkstadstekniker är båda framtagna i nära samarbete med respektive bransch. Du får kvalificerad kompetens som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. En fjärdedel av utbildningen sker på företag vilket ger dig arbetslivserfarenhet och viktiga kontakter...


Läs mer om Yrkeshögskolan Sandviken och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Automationsingenjör

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Yrkeshögskolan Sandviken

Stadshuset, Odengatan 37
81131 Sandviken

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Automationsingenjör från Yrkeshögskolan Sandviken, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: