YH-utbildning

Mätningstekniker

Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-06-24
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-06-24
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

mätningstekniker

Utbilda dig till mätningstekniker

Gillar du att jobba både ute och inne? Söker du efter ett varierat fritt jobb med mycket problemlösning, då är Mätningstekniker är yrket för dig.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden är på sikt mycket god för utbildade mätningstekniker. Enligt Boverkets prognos behövs 67000 nya bostäder varje år fram till 2030 i Sverige även om byggandet just nu är på en lägre nivå. I Norrköping planeras 15000 st nya bostäder fram till 2035. Dessutom väntar spännande andra spännande samhällsbyggnadsprojekt såsom Inre hamnen. Även Linköping växer, bland annat med en ny stadsdel, Djurgården.

Regionen är i stark tillväxt. Infrastrukturprojektet Ostlänken, med byggtid mellan 2024-2034, kommer inte bara att skapa en ökad efterfrågan utan även initiera flera om- och nybyggnationsprojekt. Detta kommer att bidra till en efterfrågan på personer med mätteknisk kompetens hos exempelvis konsultföretag, entreprenörer och kommuner. Det behövs mätteknisk kompetens för att bland annat sätta ut punkter som styr var huset ska stå och var detaljer ska placeras.

Ta steget mot en framtid som mätningstekniker, vår utbildning ger dig inte bara nödvändiga färdigheter som mätningstekniker utan skapar en mångsidig grund för din framtid.

Arbetet som mätningstekniker

Det moderna mättekniska arbetet utförs bl.a. med hjälp av instrument som totalstation och GPS och är till stor del ett enmansarbete. De mätningar som görs ligger till grund för byggnation av fastigheter, infrastruktur och industrier - antingen som en direkt utsättning eller för bearbetning av data i olika yrkesanpassade dataprogram. Arbetet kräver noggrannhet så att saker och ting blir rätt placerat. Även om arbetet är ganska självständigt möter du människor i ditt arbete och det ställer vissa krav på kommunikativ förmåga. Arbetet sker till ganska stor del utomhus i kombination med datorarbete. I arbetet förflyttar man sig en hel del mellan olika byggarbetsplatser och liknande för att utföra mätuppdrag vilket ställer krav på körkort.

Efter avslutad utbildning har du kunskaper om mätteknikerns roll i samhällsbyggnadsprocessen, hur mätdata fångas och används i byggande och projektering. Du kommer att ha kunskaper om olika säkerhets- och skyddsföreskrifter som tillämpas inom yrkesområdet. Du har färdigheter i att självständigt kunna använda moderna geodetiska instrument och att kunna bedöma vilken typ av mätning som är lämplig. Du får kompetenser för att kunna sammanställa, analysera och presentera information. 

I samarbete med

För mer information om Mätningstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

 • Klassrum
 • Norrköping
 • Sista ansökan: 2024-06-24

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden i Östergötland och i Sverige är fortsatt god för utbildade mätningstekniker. Utbildningen ger en bra grund för fortsatt utveckling och ger dig stora möjligheter att välja karriärväg i branschen.

Varför välja East Sweden Business School?

90% får jobb efter genomförd utbildning

Behov på

arbetsmarknaden

CSN-berättigad

Behörighet

Godkänd gymnasieexamen eller motsvarande, se vidare nedan.

Behörig att antas till utbildningen är den som:

 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Du kanske saknar något betyg/intyg men kan då söka via fri prövning. Då tar vi hänsyn till din reella kompetens. Skicka i sådant fall med ett cv och personligt brev i din ansökan. I personliga brevet förklarar du hur du tror dig kunna klara av/ tillgodogöra dig utbildningen.

Även om du inte uppfyller kraven på gymnasieexamen eller motsvarande så rekommenderar vi alltid att du söker till utbildningen i alla fall.

Upplägg & Lärande i Arbete (LIA)

Du studerar 2-3 dagar i veckan på skolan

Du studerar två år på heltid och det ger dig en yrkeshögskoleexamen, 415 yh-poäng. Undervisningen sker på plats i Norrköping med inslag på Teams. Vi har som mål att koncetrera undervisningen till 2,5 dagar i veckan. Den övriga tiden studerar du på egen hand och jobbar med bl.a. inlämningsuppgifter, grupparbeten och läser kurslitteratur. Utbildningen berättigar till studiemedel.

LIA-praktik (Lärande i arbete)

Mer än 30 procent (24 veckor) av utbildningstiden kommer du att genomföra praktik hos ett företag genom LIA-kurserna. Det betyder att du får möjlighet att praktiskt bygga vidare på dina teoretiska kunskaper och färdigheter som du får under studietiden. Under den handledarledda praktiken lägger du grunden för att klara av en mätningsteknikers vardagliga arbetsuppgifter. Genom praktiken får du också tillfälle att skapa viktiga kontakter för möjlig framtida anställning. Statistik visar att drygt 50 % får jobb via sin praktikplats. När du gör LIA så är du 100% på företaget. 

Du som studerande söker din LIA-plats på egen hand vilket går till på samma sätt som när du söker ett arbete. Du måste vara beredd på att kunna pendla en viss sträcka till din LIA-plats. Körkort värdesätts högt av arbetsgivare, även vid LIA, och möjlighet att välja LIA-plats minskar utan körkort. Resor och eventuella extrakostnader som exempelvis boende bekostar du själv. Bor du normalt inte i Norrköping kan du göra din LIA på din hemort. 

Kursinnehåll

På de olika kurserna undervisar specialister som har praktisk erfarenhet av sitt specialistområde. Utbildningen är bred och omfattar:

 • Arbetsmiljö och säkerhet, 20Yhp
 • Digitala verktyg, 25Yhp
 • Entreprenadjuridik för mätningstekniker, 15Yhp
 • Examensarbete, 25Yhp
 • Geodesi - Instrument, 20Yhp
 • Geodesi II, 25Yhp
 • GNSS, 20Yhp
 • Husbyggnadsteknik och ritningsläsning, 20Yhp
 • Hållbar utveckling och miljölagstiftning, 15Yhp
 • Laserskanning, fotogrammetri och drönarteknik, 15Yhp
 • LIA 1, 25Yhp
 • LIA 2, 45Yhp
 • LIA 3, 50Yhp
 • Mark och anläggningsteknik, 20Yhp
 • Maskinstyrning och modellbyggande, 20Yhp
 • Samhällsplanering och fastighetsteknik, 15Yhp
 • Spårteknik och järnvägsmätning, 20Yhp
 • Tillämpad matematik för mätningstekniker, 20Yhp

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel, csn.se.

Reportage

Vad gör en mätningstekniker?

East Sweden Business School

Anette längtade ut från industrin. Idag arbetar hon med det hon tycker är roligast, Teknik! Läs mer om hur hennes nya jobb ger henne möjligheten att njuta av naturen samtidigt som hon hela tiden från omväxling under dagen!

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mätningstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 2 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
4/5
Azcarate
05 maj 2023

Givande för det yrke vi valt, utom hållbar utveckling vars tid borde förlagts till geodesi.

4/5
J
05 maj 2023
Mätare

Rolig och intressant utbildning som för mig ledde till jobb!

East Sweden Business School
Tullhusgatan 11
602 28 Norrköping

East Sweden Business School 

East Sweden Business School (ESBS) grundat 2013 är Norrköpings största aktör när det gäller yrkeshögskoleutbildningar inom samhällsbygg och energi/processteknik. Vår verksamhet utgörs till stor del av två-åriga yrkeshögskoleutbildning men vi bedriver även korta utbildningar. ESBS verksamhetsvision är att bidra med kompetens...

Läs mer om East Sweden Business School och visa alla utbildningar.

Highlights