YH-utbildning

Mätningstekniker

Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans med träffar
Språk
Svenska
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans med träffar
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Reportage

Möt Elin och Michael

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Elin Vedin från Moliden och Michael Berglund från Lycksele studerar bägge till Mätningstekniker vid Yrkeshögskolan Höga Kusten i Kramfors. De tar sin examen i maj 2019 och har gjort sin LIA på Sollefteå kommun, NCC och Charta.

Mätningstekniker

MätningsteknikerMätningstekniker (YH)

För en mätningstekniker är oftast inte den ena dagen lik den andra. Mätnings- teknikern är den som både kan planera och driva mätningsarbeten i projektet och som har koll på att ritningar och mätdata sköts på rätt sätt och ser till att toleranser och krav efterlevs

En mätningstekniker kan jobba med t.ex. mark- och anläggningsjobb, husutsättning, byggverksamhet, uppdatering av stomnät, kartor och fastigheter, projekterings- mätning och inmätningar. Arbetet består till stor del av samarbete med kollegor och kontakter med andra entreprenörer, privatpersoner, företag och myndigheter.

I kurserna använder du avancerade digitala mätinstrument som totalstationer, scanner, drönare och GPS-stationer, man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter för att samla in mätdata. Du bearbetar sedan informationen i datorer med tillhörande beräknings- och grafiska program.
Under de två åren blandas teoretisk utbildning med fältövningar och praktiska tillämpningar. Stora delar av utbildningen sker ute på arbetsplatser (LIA- Lärande i arbete).

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom geodetisk mätningsteknik, mark- och anläggningsteknik, kartteknik, samhällsplanering samt yrkesmatematik.

Ditt framtida jobb

Yh-utbildningen Mätningstekniker är upplagd så att du som student skall få så bra förutsättningar som möjligt i din kommande yrkesroll, därför blandas under de två åren teoretisk utbildning med fältövningar och praktiska tillämpningar.

Efter examen har du tillgång till en mycket stor arbetsmarknad.
Det råder idag och under lång tid framöver stor brist på utbildade mätnings- tekniker. Konsultföretag, som erbjuder tjänster inom mätteknik, har ökat mar-
kant i landet och flera företagsledare uttrycker önskemål om att kunna expan-
dera om man hittar kompetent personal.

En mätningsingenjör/mätningstekniker kan även söka tjänst som markoperatör, markprojekterare, utsättare, mätare, mätbiträde eller GIS-ingenjör. Mätningsteknikern verkar mitt i samhällsplaneringen och kan därför påverka samhällets fysiska utveckling

Det råder idag och under lång tid framöver stor brist på utbildade mätningstekniker.

.

För mer information om Mätningstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

augusti 2024

  • Klassrum
  • Kramfors

augusti 2024

  • Distans med träffar
  • Kramfors
  • Svenska

Så ansöker du

För att vara behörig sökande ska du ha en grundläggande behörighet

Läs mer på ansokan/grundlaggande-behorighet/ på yhk's hemsida

Krav på särskilda förkunskaper

Lägst betyg E från det nya systemet i kurserna Ma 2a eller 2b,eller 2c, eller motsvarande kunskaper, Godkänt från det gamla systemet i kursen Ma B.

Reell kompetens

Har du inte den grundläggande behörigheten från gymnasiet men ändå yrkeserfarenhet har du möjlighet att söka via reell kompetens en annan sökväg som yrkeshögskolan ger möjlighet till

Ange att du söker med reell kompetens i din ansökan, som sen kommer prövas under antagningsförfarandet av ledningsgruppen för att bedöma dina möjligheter att hantera och klara studierna.

Till ansökan ska bifogas den kompetenskartläggning som du finner under länken nedan. Där  finns även mer information om denna sökväg. ansokan/reell-kompetens/ på yhk's hemsida

Du bifogar sedan kompetenskartläggning med din ansökan

Vad ska ansökan innehålla

Din ansökan ska innehålla följande dokument:

  1.  kopia på betyg från slutförd gymnasieutbildning (grundläggande behörighet)
  2.  kopia på betyg som styrker den särskilda behörigheten (ma2)
  3.  gärna ett kort personligt brev som berättar vem du är och vad dina mål med utbildningen är

Vi bedömer alla ansökningar individuellt, så du kan alltid skicka in din ansökan även om du är osäker på behörigheten.

Skicka in din ansökan via webformulär på ansokan/webbformular/ på yhk's hemsida

Ansökningswebben är öppen mellan den 15 feb-->15 april

Lärande i arbete (LIA)

Din framtida arbetsplats
Genom ett stort och aktuellt kontaktnät i branschen, får du som studerar till
Mätningstekniker på Yrkeshögskolan Höga kusten i Kramfors, mycket goda förutsättningar att hitta en intressant, och lärorik praktikplats på ett företag, som
kan bli din framtida arbetsplats.

LIA; Lärande i arbete, totalt 26 veckor fördelade på 3 perioder, under hela studietiden söker man i första hand själv utifrån egna önskemål om geografisk placering och företag mm, men Yrkeshögskolan har ett stort upparbetat nätverk bland företag kring utbildningen och ser i sista hand till att du som student får en LIA-plats.
Många studenter väljer att göra sin LIA hos konsult eller entreprenör i branschen.

Att tänka på:
Projekt och jobb finns inte alltid där företaget har sin hemvist utan kräver att man t.ex bor och jobbar borta under veckan. 

Genom ett brett upparbetat kontaktnät får du som studerar till Mätningstekniker goda förutsättningar att hitta en spännande och lärorik praktikplats på ett företag, som kan bli din framtida arbetsplats. Några axplock av de företag vi samarbetar med är Exact, Geoteam, Infrageotech, Metria, Peab, Skanska, Ncc, AN Mättjänst, Scior,  InfraNord, Veidekke, BDX, Sweco, Lantmäterier, kommuner m fl.

LIA_mät

De kostnader som kan uppkomma i samband med LIA står inte skolan för, t.ex resa till och från LIA-platsen, extra boende etc. Många företag som tar emot LIA-studerande har dock egna lösningar för boende och resa till/från LIA-platsen.

Lokaler

Varje studerande har ett personligt passerkort och skolans lokaler kan användas även utanför lektionstid. I lokalerna finns välutrustade teorisalar, grupprum, datasalar med bra kapacitet, aktuella programvaror samt trådlöst internet. I byggnaden finns en stor matsal med micro, kaffemaskin, kyl där du kan förvara och värma medhavd mat.

Skolans lokaler

Campus Kramfors

Välkommen till Campus Kramfors – lärcentrum för utbildning och utveckling. Vi erbjuder dig kompetenshöjning eller en ny karriär genom utbildning och träning för verkligheten. Det är den bärande idé som sätter sin prägel på alla våra verksamheter.

Här hittar du oss

Utbildningar inom Yrkeshögskolan, Träakademien, Komvux, Lärvux och Svenska för invandrare (SFI) bedrivs i våra lokaler på Campus Kramfors, Företagsvägen 2.

Examen & Intyg

Examen, diplom mm

Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen - SeQF nivå 5

Betyg

- Inom yrkeshögskolan används den tregradiga betygsskalan IG-G-VG. I kursplanerna framgår princi­per för betygssättning och former för kunskapskontroll.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och studiemedelsberättigad.

Arbetskläder

Du behöver ha kläder och skor för alla sorters väder, både regn/snö, varmt och kallt då vi varvar med väldigt mycket utearbete under första året. Skolan tillhandahåller varselutrustning för att kunna utföra mätningsarbete utomhus under utbildningen samt en varmare vinterjacka.

Litteratur

Kostnaden och anskaffningen av litteratur, som behövs under utbildningen, står de studerande för själva. Vi använder oss av, förutom litteratur i bokform, även information från Internet, kopierat material och kompendier.
Litteraturlista finns på lärplattformen som du får tillgång till i samband med antagningsbesked.

En miniräknare som hanterar ”gon”, är bra att införskaffa inför kursstarten.

LIA

De kostnader som kan uppkomma i samband med LIA står inte skolan för, t.ex resa till och från LIA-platsen, extra boende etc. Många företag som tar emot LIA-studerande har dock egna lösningar för boende och resa till/från LIA-platsen.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mätningstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,1

Baseras på 15 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
4/5
Hans Eriksson
20 feb 2018
Mätningstekniker

Jag tycker att utbildningen var bra och lärde mig mycket under den tiden. Lärarna var duktiga att lära ut så man förstod och jag trivdes där. Finns inget negativt att säga.

3/5
Pär
09 aug 2016
Mätningstekniker

En bra utbildning som leder till jobb. Dock lite onödigt lång, hade lätt gått att korta ner till 3 terminer istället för 4.

4/5
T/S mät-14
27 jun 2016
Effektiv Utbildning!

Vill man snabbt komma ut i Arbetslivet är denna utbildning för dig! Två års studier går otroligt fort, att man sedan kommer direkt in på arbetsmarknaden är ett stort +!

Yrkeshögskolan Höga Kusten
Företagsvägen 2
872 80 Kramfors

Campus Kramfors

Yrkeshögskolan Höga Kusten erbjuder utveckling, jobb eller en ny karriär genom kvalificerad utbildning. Utbildning och träning för verkligheten är den bärande idé som sätter sin prägel på alla Yrkeshögskolan Höga Kustens verksamheter. Kramfors och Höga KustenCentralt längs Norrlandskusten, mitt ibland...

Läs mer om Yrkeshögskolan Höga Kusten och visa alla utbildningar.

Highlights