Visa yhutbildningar.se som: Mobil
Sammanfattning
Yh-utbildning
Kramfors
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Svenska

Videoreportage

Reportage

Möt Elin och Michael från Yrkeshögskolan Höga Kusten

Möt Elin och Michael

Läs mer Yrkeshögskolan Höga Kusten

Elin Vedin från Moliden och Michael Berglund från Lycksele studerar bägge till Mätningstekniker vid Yrkeshögskolan Höga Kusten i Kramfors. De tar sin examen i maj 2019 och har gjort sin LIA på Sollefteå kommun, NCC och Charta.


Mätningstekniker

MätningsteknikerMätningstekniker (YH)

Geografisk informationsteknik har de senaste åren fått ett stort genomslag. Satellitpositionering och digitala kartor finns i våra bilar, på Internet kan vi få hjälp att hitta kortaste vägen till favoritaffären och elbolag kan på några sekunder med hjälp av kartor ringa in var felet är när man gör en felanmälan.

Mätningstekniker och mätningsingenjörer utför mätningar i många olika sammanhang. Kanske ska ett nytt bostadsområde eller en ny väg byggas. Inmätning, utsättning, industrimätning, terrängmodeller, GPS- mätningar utförs av mätningstekniker. Som mätningstekniker är din arbetsuppgift att samla in, lägga ut, bearbeta och presentera data.

Mätningsteknikern använder avancerade digitala instrument och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.

Yh-utbildningen Mätningstekniker innehåller bland annat kurser inom geodetisk mätningsteknik, mark- och anläggningsteknik, kartteknik, fastighetsteknik samt yrkesmatematik. I kurserna använder man moderna mätinstrument som totalstationer och GPS-stationer för att samla in mätdata och bearbetar sedan informationen i datorer med tillhörande beräknings och grafiska program.

Ditt framtida jobb

Yh-utbildningen Mätningstekniker är upplagd så att du som student skall få så bra förutsättningar som möjligt i din kommande yrkesroll, därför blandas under de två åren teoretisk utbildning med fältövningar och praktiska tillämpningar.

Efter examen har du tillgång till en mycket stor arbetsmarknad.
Konsultföretag i hela landet inom mätningsteknik har stort behov av arbetskraften. Kommunala och statliga lantmäteri-enheter måste ha mätningstekniker för att klara sina offentliga uppdrag. Byggentreprenörerna och statliga verk som Trafikverket behöver mätningstekniker för att klara av de stora infrastrukturprojekten som genomförs i Sverige.
Gruvnäring, elbolag och skogsbolag är branscher och organisationer som har behov av mätningsteknisk kompetens. En mätningstekniker/mätningsingenjör

En mätningsingenjör/mätningstekniker kan även söka tjänst som markoperatör, markprojekterare, utsättare, mätare, mätbiträde eller GIS-ingenjör. Mätningsteknikern verkar mitt i samhällsplaneringen och kan därför påverka samhällets fysiska utveckling

Medelåldern i yrkeskåren är hög och många förväntas gå i pension inom en tioårsperiod. Det är efterfrågan på ingenjörer och tekniker som kan digital teknik. Trots att ny teknik rationaliserar en del arbetsmoment kommer det att behövas personal som planerar och utför själva mätningarna.

Det råder idag och under lång tid framöver stor brist på utbildade mätningstekniker.

.

För mer information om Mätningstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Krav på särskilda förkunskaper

Lägst betyg Godkänt/E  i Ma 2a eller 2b,eller 2c eller motsvarande kunskaper

Alternativt

Om du inte har alla särskilda förkunskaper kan du ändå skicka in din ansökan, då vi har möjlighet att anta upp till 4 st med annan erfarenhet än ovan, den s.k 20% regeln

Lärande i arbete (LIA)

En stor del av utbildningen sker ute på olika företag, i kursen Lärande i arbete (LIA). Där får du som studerande praktisera och tillämpa dina teoretiska kunskaper samt se och lära av verkligheten. Under LIA-perioden har man handledare vid sin sida som tar huvudansvaret, stöttar och leder arbetet.

Genom ett brett upparbetat kontaktnät får du som studerar till Mätningstekniker goda förutsättningar att hitta en spännande och lärorik praktikplats på ett företag, som kan bli din framtida arbetsplats. Några axplock av de företag vi samarbetar med är Exact, Geoteam, Infrageotech, Metria, Peab, Skanska, Ncc, AN Mättjänst, Scior,  InfraNord, Veidekke, BDX, Sweco, Lantmäterier, kommuner m fl.

LIA_mät

Lokaler

Varje studerande har ett personligt passerkort och skolans lokaler kan användas även utanför lektionstid. I lokalerna finns välutrustade teorisalar, grupprum, datasalar med bra kapacitet, aktuella programvaror samt trådlöst internet. I byggnaden finns även en lunchrestaurang och pentry där du kan värma medhavd mat.

Vallen

Examen & Intyg

Efter genomförd utbildning med godkänt i alla kurser, får du en yrkeshögskoleexamen.
I examensbeviset ingår ditt avgångsbetyg och utbildningens innehåll och mål.
Du får också ett Europass tillsammans med examensbeviset.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och studiemedelsberättigad.

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Campus Kramfors

Yrkeshögskolan Höga Kusten erbjuder utveckling, jobb eller en ny karriär genom kvalificerad utbildning. Utbildning och träning för verkligheten är den bärande idé som sätter sin prägel på alla Yrkeshögskolan Höga Kustens verksamheter. Kramfors och Höga KustenCentralt längs Norrlandskusten, mitt ibland...


Läs mer om Yrkeshögskolan Höga Kusten och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mätningstekniker

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Företagsvägen 2
872 80 Kramfors

Recensioner

Snittbetyg: 4,1

Baseras på 15 recensioner.

Hans Eriksson
(4)
Jag tycker att utbildningen var bra och lärde mig mycket under den tiden. Lärarna var duktiga att lära ut så man förstod och jag trivdes där. Finns inget negativt att säga.
Pär
(3)
En bra utbildning som leder till jobb. Dock lite onödigt lång, hade lätt gått att korta ner till 3 terminer istället för 4.
T/S mät-14
(4)
Vill man snabbt komma ut i Arbetslivet är denna utbildning för dig! Två års studier går otroligt fort, att man sedan kommer direkt in på arbetsmarknaden är ett stort +!
Beställ information

För att få mer information om Mätningstekniker via mejl, fyll i följande uppgifter:

Reportage
Möt Elin och Michael

Elin Vedin från Moliden och Michael Berglund från Lycksele studerar bägge till Mätningstekniker vid Yrkeshögskolan Höga Kusten i Kramfors. De tar sin examen i maj 2019 och har gjort sin LIA på Sollefteå kommun, NCC och Charta.

Läs mer
Recensioner
Recensioner
(4,1)
Baseras på 15 recensioner.